Waar is de gele graafmachine; een zoek- en aanwijsboek

Zoek en gij zult vinden! Dit boek is echt het einde voor kinderen die houden van het zoekelement in boeken en gek zijn op allerlei machines. Ik heb zo’n dame in huis met een hele duidelijke interesse voor vrachtwagens, bussen en natuurlijk graafmachines. Jullie snappen dat dit boek niet in onze boekenverzameling mag ontbreken. Kijken jullie mee naar Waar is de gele graafmachine?

Waar is de gele graafmachine

De gele graafmachine

Dat is waar het hele boek om draait; de gele graafmachine. De uitsparing op de voorkant van het boek toont de gele graafmachine en zet je meteen op scherp. Dit is dus de graafmachine die je steeds moet zoeken. De voorkant van het boek geeft ook meteen de sfeer van het boek aan; kleurrijke illustraties, veel gebeurtenissen en vooral veel details. Here we go!

Het verhaal in Waar is de gele graafmachine gaat over Luuk. Hij gaat bij zijn vriendje Milan spelen en ziet daar een gele speelgoedgraafmachine. Die zou Luuk ook wel willen hebben. Hij gaat met zijn ouders op weg naar opa en oma, maar wat gaan opa en oma doen? Het verhaal zet je als ‘zoeker’ ook meteen aan het werk. De gele graafmachine is dan al wel gevonden, maar wie hangt er in de lucht en waar is de ontsnapte hond? Zodra je dit leest dwalen je ogen al af, direct op zoek naar personen, dieren of voorwerpen. Al snel heb ik samen met mijn dochter de hond gespot en de man die hangt te bungelen aan een hijskraanhaak kan op een lachje van haar rekenen.

Uitsparingen

De kleine vingertjes van mijn dochter gaan meteen naar de uitsparingen in de bladzijdes. Her en der zijn er rondjes of vierkantjes uit het boek gesneden waardoor je al stiekem iets van de volgende bladzijde kunt zien. Deze ‘raampjes’ blenden mooi in het geheel van de bladzijdes en nodigen tegelijkertijd uit om lekker je vingers erin te steken en de bladzijde zo om te slaan. Op naar de volgende bladzijde!

Het is heel mooi en vooral knap dat de illustraties zo gemaakt zijn dat ze kloppen in het geheel. Kijk je bijvoorbeeld door een rondje dan zie een deel van de vorige bladzijde die tevens ook perfect matcht met de huidige pagina. De bananenschil vind ik hier een mooi voorbeeld van. Op de ene bladzijde ligt een bananenschil in het zand, gewoon random tussen de machines in het zand. Maar zodra je de bladzijde omslaat, valt er een ‘raampje’ over de bananenschil en zie je iemand die deze uit een raam naar beneden gooit. Zoals ik al zei; de details, daar is over nagedacht. Waar is de gele graafmachine nou gebleven?

Waar is de gele graafmachine
Zien jullie de banaan?

Waar is de gele graafmachine; wat een mooi boek!

Alleen maar lof voor dit super leuke boek. Het formaat is perfect. Mijn dochter kruipt snel op de bank en gaat op onderzoek uit met dit prachtige boek in haar handen. Ze kan er zelfs achter verdwijnen! Doordat de illustraties zo uitgebreid zijn en het om voorwerpen en situaties gaat die peuters en kleuters zullen herkennen, zien kinderen hier ontelbaar veel leuke dingen. Een feest van herkenning dus! Zodra de gele graafmachine is gevonden, dwalen onze ogen af en zien we nog zoveel meer. Zoals een klimrek, muizen, een ladder, vogels, koeien, een slapende poes. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.


Een zoek- en aanwijsboek is altijd interessant voor kinderen. Voor jong en oud, jongens en meisjes. Want je kunt altijd je eigen verhaal erbij bedenken. En bij oudere kinderen kun je de zoekopdrachten een beetje moeilijker maken. Zo is de achtjarige zoon van mede-reviewer Lianne ook nog enthousiast over het boek. Bij deze boeken is het de bedoeling om lang naar een bladzijde te kijken, het boek overal aan te raken en dingen aan te wijzen. Het verhaal is hier meer de aanvulling op de illustraties dan andersom. Voor mij is het verhaal hierin ondergeschikt en dat heeft juist zijn charme!

De laatste bladzijde past ook precies in het straatje van mijn dochter; de speelplaats met speeltoestellen. Twee van haar favoriete dingen in één boek; de verschillende auto’s en machines en speeltoestellen. Wat een feest! Wij gaan nog even verder zoeken in Waar is de gele graafmachine; en jullie?

Lees ook: Op de bouwplaats en deze blog met zoek en ontdekboeken voertuigen en waar is de kleine zeilboot

Specificaties Waar is de gele graafmachine?

Auteur: Joachim Krause | Uitgever: Witte Leeuw │ 9789492901897 │april 2021│16 pagina’s│meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

hoofdfoto
Footer5
Chantal
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.