Waar is het avontuur? Zoektocht naar een avontuurlijker leven

Terwijl ik altijd heb gedacht dat ik geen last zou hebben van het ‘rondom de vijftig-syndroom’, moet ik toch eerlijk toegeven dat ik het een heftige en turbulente levensperiode vind. Je kinderen staan op het punt van uitvliegen, je familie- en vriendenkring is flink opgeschoond en je ouders hebben meer hulp nodig. Je hebt het idee dat je alleen nog maar aan het redderen bent en loopt regelmatig met de vraag rond: ‘Waar is het avontuur?’ Laat dat nu net de titel van het boek zijn wat ik mocht lezen en recenseren.

‘’Ik heb het allemaal en ben gelukkig. En niet. De routine is erin geslopen en heeft me beneveld, ze is de vijand van de tijd. Ik vraag me af of dit nu alles is, deze idylle.’’

hoofd voorkant kader Waar is het avontuur? Zoektocht naar een avontuurlijker leven

Brigitte Ars

Auteur Brigitte Ars reisde voor haar werk als journaliste jarenlang door afgelegen gebieden in Afrika en Azië. Ze heeft in Amerika en Maleisië gewoond. Ze schreef artikelen voor de Volkskrant en Trouw, maakte radioreportages en runt het platform ‘Alice Goes Wild’, de ‘Avontuur Academy en de ‘Avontuurlijk Leven-podcast. Dit is een platform voor iedereen die een avontuurlijker leven wil leiden, maar richten zich vooral op vrouwen. Ze geven tips voor grote en kleine avonturen. Je vindt er boekentips, achtergrondartikelen en je kunt je er workshops volgen. Meer informatie kun je vinden via de volgende link. Daarnaast is Brigitte Ars ook nog docent en onderzoeker bij de afdeling Toerism Managment van Breda University of Applies Sciences.

‘’Follow your bliss’’ – Joseph Campbell

brigitte ars Waar is het avontuur? Zoektocht naar een avontuurlijker leven

Waar is het avontuur?

Wat doe je als je denkt dat het avontuur uit je leven verdwenen is? Met deze vraag begint Brigitte Ars een persoonlijke zoektocht naar de avonturier in onszelf en een avontuurlijk leven. Die tocht voelt langs frilufstliv bij de Noorse fjorden – de liefde en de filosofie van de Noren voor het buitenleven – via The Explorers Club in New York naar het Engelse Exmoor. Ze praat met avonturenexperts, psychologen en filosofen, bezoekt avonturen-conferencies en workshops en onderzoekt tegelijkertijd wat de hedendaagse betekenis is van avontuur en avonturiers. ‘Waar is het avontuur?’ is een leerzaam, bij vlagen filosofisch boek. Brigitte Ars voert ons langs de vele gezichten van het fenomeen avontuur en de avonturier door de eeuwen heen. Van de romantiek van Samule Coleridge tot avontuurpsycholoog Eric Brymer.

quote

Avontuur is wat je er zelf van maakt

Voor dat ik aan het boek begon vroeg ik me eerst oprecht op wat het woord ‘avontuur’ nu echt inhoud. Het woord doet zo groots aan en herbergt voor mij een enorme verwachting. Misschien is dat dan ook datgene wat ik nu even mis; groots meeslepend avontuur in plaats van de dagelijkse routine. Maar tijdens het lezen van het boek ‘Waar is het avontuur’ kwam ik er al heel snel achter dat avontuur zo groot of zo klein is als jezelf toe laat.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben nooit zo een grote avonturier geweest zoals de schrijfster Brigitte Ars zelf. Ik had in mijn jeugd nooit de behoefte om met een rugzak en buskaart door India te reizen. Daarentegen kon ik wel vier dagen te laat thuiskomen omdat ik ‘even’ naar Parijs ging.
Toen ik kinderen kreeg is een rondreis door de Benelux, in een Volkswagen T2 bus, een heel avontuur voor mij geweest. Ik zit namelijk liever in Italië aan hetzelfde meer, in hetzelfde huis, in hetzelfde dorp, daar waar ik al dertig jaar kom.

Waar is het avontuur? Zoektocht naar een avontuurlijker leven

Lege gevoel

En toch is er nu dan dat wat ‘lege’ gevoel. Is dat de snelheid van het leven, dat je dan overkomt? Had ik meer willen doen? Vinden anderen dat ik nog heel veel moet doen? Wil ik nog heel veel doen?
Al deze levensvragen werden in het boek voor mij beantwoord. Alsof het boek ‘Waar is het avontuur?’ persoonlijk voor mij geschreven was. Dat is natuurlijk niet zo. Het is meer de algemene vraag en/of angst die ons allemaal wel eens overvalt.

Door de persoonlijke schrijfstijl Van Brigitte Ars krijg je direct een groot saamhorigheidsgevoel. Door het delen van al haar reiservaringen, de mensen die ze mocht ontmoeten, de wijsheden die ze refereert van verschillende avonturiers en filosofen besef ik me dat het woord ‘avontuur’ inderdaad groter blijkt dan het daadwekelijk is. Het staat zelfs op de achterflap van het boek:

‘’Voor avontuur hoef je niet naar de Himalaya – ook in het normale leven ligt het binnen handbereik.’’

Waar is het avontuur? Zoektocht naar een avontuurlijker leven

Avontuur is overal

Als je het boek uit hebt zul je tot de ontdekking komen dat ‘avontuur’ overal in zit. In een nieuwe hobby, eens een ander wandelpad kiezen dan je dagelijkse route, of eens een heel ander genre boek lezen. Ook op deze manier leer je namelijk nieuwe werelden en/of mensen kennen. Doe je kennis op waarover je juist meer of lekker niets meer wilt lezen. Bij ‘avontuur’ is alles mogelijk.

Mijn allerlaatste ‘grootse avontuur’ was onlangs nog. Een 5-daagse reis met mijn jongste zoon naar New York. Een metropool wat 24/7 hysterisch bruist. Geheel op elkaar aangewezen, de andere helft van het gezin thuis. Ik heb er enorm veel van geleerd. Vooral dat de plek waar ik het liefste ben, simpelweg thuis is met mijn mannen om me heen. Dat is mijn ‘avontuur’ met elke dag genoeg uitdagingen. Bijzonder dat de schrijfster Brigitte Ars dat ook zo ervaarde ondanks het feit dat zij veel meer van de wereld heeft gezien dan ik.

Dit boek is een enorme eyeopener en ik zou het zeker aanraden om te lezen. Ik ga het zeker aan wat mensen cadeau geven.

‘’Wat ik tijdens mijn zoektocht meer dan ooit ben gaan waarderen, is wat ik mijn basiskamp ben gaan noemen: mijn gezin…

Specificaties Waar is het avontuur? Zoektocht naar een avontuurlijker leven

Auteur: Brigitte Ars | Uitgeverij: Em. Querido Uitgeverij BV | Eerste uitgave: 2022 | Aantal bladzijde: 302 | Genre: biografieën & waargebeurd, filosofie, persoonlijke ontwikkeling & mindfulness, reizen | ISBN 9789021431789 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.