Waarom vrouwen minder werken dan mannen: nieuw interessant boek

Waarom vrouwen minder werken dan mannen (en dat ook jouw probleem is) is het nieuwe boek van journaliste Liesbeth Staats. Met veel interesse heb ik haar televisieserie ‘Waarom werken vrouwen niet?’ gekeken in 2020 Dit boek is daar een verdieping op. Het gaat om de vraag waarom de man in het werkende leven de norm is, en dat vrouwen ondanks hun betere studie prestaties voor hetzelfde werk minder betaald krijgen. En waarom de zorg voor kinderen en het huishouden gezien wordt als de verantwoordelijkheid van de vrouw, ook wanneer een stel zich voorneemt dit gelijk te verdelen. En de gewetensvraag: is dit eigenlijk erg, en waarom?

Mannen als uitgangspunt

In Waarom vrouwen minder werken dan mannen laat Staats op basis van cijfers en voorbeelden zien hoe scheef de verhouding tussen mannen en vrouwen op het werk is. De Nederlanders zijn koploper parttime werken, ook de mannen. In andere Europese landen wordt er veel meer fulltime gewerkt, en daarbij is het verschil bij de vrouwen het grootst. Tegelijkertijd zie je ook dat meisjes een inhaalslag hebben gemaakt op school en als student. Er komen relatief veel hoogopgeleide vrouwen de arbeidsmarkt op, die al wel gelijk (of heel snel) parttime gaan werken. Ook vaak al voordat er kinderen komen. Dat betekent dat er veel vrouwelijk potentieel nog onbenut blijft. En de mannelijke manier van werken de boventoon voert. Die cultuur is heel anders dan in andere landen (wat je ook goed ziet in de tv serie).

Van oudsher, maar ook omdat de vrouwen minder aanwezig zijn, krijgen de mannen sneller promotie. En sowieso verdienen ze voor hetzelfde werk meer dan vrouwen. Die kloof wordt alleen maar groter hoe ‘hoger je in de boom’ komt. In Waarom vrouwen minder werken dan mannen staat dat in de top van het bedrijfsleven meer mannen met de naam Peter werken dan vrouwen. Shocking vind ik dat.

Dit alles leidt tot minder financiële onafhankelijkheid bij vrouwen, vaak soms zelfs onder het minimum. Zolang je in een relatie zit en je daar fijn bij voelt, is er niet zo veel aan de hand. Behalve maatschappelijk gezien dat de vrouwelijke talenten minder worden ingezet. Maar als je single bent of alleen komt te staan (1 op de 3 huwelijken/relaties stranden), dan ontstaat er ook voor de vrouwen zelf een probleem.

De uitweg voor vrouwen en mannen samen

In het boek noemt Staats verschillende voorbeelden in haar eigen werk waar mannen de norm vormen. Van 1 klein kledingrekje voor haar in een grote mannenwinkel als er werkoutfits uitgezocht moeten worden. Tot aan het verlagen van haar stem wanneer ze voiceovers in spreekt. Vrouwen voegen zich (onbewust) naar de mannelijke norm. En vrouwen pakken ook snel het verzorgde deel van hun gezin op, waarbij mannen eerder meer gaan werken.

Om deze patronen te doorbreken en dus het vrouwelijk potentieel beter te benutten en ook de financiële onafhankelijk te vergroten, zijn niet alleen de vrouwen nodig, maar ook de mannen. Staats haalt het voorbeeld van zwarte piet en blacklivesmatter aan. Zodra de groep zich er druk op gaat maken, en niet alleen de kleinere groep die letterlijk de lasten voelt, gaat de verandering veel sneller en diepgaander. Ontstaat er een nieuwe ‘norm’.

Een thema om in te verdiepen

Het onderwerp van Waarom vrouwen minder werken dan mannen, gaat ook over mijn eigen situatie: gescheiden met een thuiswonende zoon. In de gesprekken met de vrouwen om mij heen gaat het hier weleens over. Ik merk dat zij verbaasd zijn als ik vertel dat er geen alimentatie is afgesproken, omdat ik zelf mijn ‘broek op hou’. Daar haal ik ook een soort trots en energie uit.

Er zijn natuurlijk ook vrouwen (en mannen) die om andere redenen niet/niet veel kunnen werken, het lijkt me goed om niet iedereen over 1 kam te scheren. Tegelijkertijd denk ik wel dat het goed is voor een grote groep vrouwen om te kijken naar hun eigen financiële situatie: kan ik mezelf redden, of kan ik snel opschalen wanneer het nodig is? En gebruik ik mijn talenten, haal ik voldoening en plezier uit de dingen die ik doe? Deze laatste vraag gaat voorbij aan het onderwerp van het boek, maar je weet nooit hoe het leven loopt. Dus die aloude slogan: een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, die geldt nog steeds!

Specificaties Waarom vrouwen minder werken dan mannen

Auteur: Liesbeth Staats | Uitgever: De Bezige Bij | November 2021 | 9789403153117 | 160 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Waarom vrouwen minder werken dan mannen
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.