Wat als je faalangst of autisme hebt? Een survivalgids

Mijn oudste dochter heeft motorische angst. Dit is vrij onbekend en nog steeds zijn we aan het zoeken hoe hiermee om te gaan. Omdat ze opvalt, het onbekend is en ze anders in de wereld staat, krijgen we vaak de vraag of er niet meer “speelt”. Ik vind dat lastig, want wanneer is bijvoorbeeld een hokje nodig van autisme of faalangst? Reviewer Mandy leeft op het autistisch spectrum en via haar leer en lees ik veel hierover. Bij haar heeft de erkenning van autisme wel geholpen bijvoorbeeld. Maar heeft mijn dochter die “stempel” ook nodig? En zo ja welke stempel? Wat als je bijvoorbeeld faalangst of autisme hebt?

De kinderarts heeft aangegeven dat ze tijd nodig heeft en alles vertraagd ontwikkelt. Een belangrijke richtlijn voor mij is dus of ze dingen leert en blijft groeien. En ja dat is zo. Daarbij is het voor mij ook belangrijk of ze gelukkig is en zich niet gefrustreerd voelt doordat ze wat anders ontwikkelt. Vooralsnog lijkt ze zelf nergens last van te hebben en zijn het vooral mensen om haar heen die volgens een vast puntensysteem moeten beoordelen. Ze is onwijs gelukkig, geniet van het leven en olijven. Heeft vrienden, durft telkens meer en slaapt prima. Deze basisdingen zijn voor mij het belangrijkste maar ik lees me wel in over diverse aandoeningen. Zo ook deze 2 survivalgidsen: Wat als je faalangst of autisme hebt?

Wat als je faalangst of autisme hebt?

Wat als je faalangst of autisme hebt?

Uitgever Pelckmans heeft hele handige survival gidsen gemaakt voor kinderen en ik heb er 2 aangevraagd: Wat als je faalangst of autisme hebt? Er zijn er meerdere in deze serie zoals: hoogsensitief, ADHD, en wat als pesten je raakt? Elk boek heeft een poppetje die verschijnt als je leuke opdrachten mag doen. Het zijn namelijk ook doe-boeken! Het doen wordt aangevuld met informatie en dit alles op een speelse manier. Ik kan alleen niet zo goed terugvinden voor welke leeftijd het wordt aangeraden. Maar ik denk dat het meerdere leeftijden aanspreekt. Voor de oudere kinderen is het zelf doen leuk, en voor de jongere is het samen hiermee bezig zijn juist fijn.

Vaak komen diagnoses ook pas later in het leven van een kind. Elk boek is geschreven door een specialist die binnen dat onderwerp past. Wat als je faalangst of autisme hebt, bevatten beide een ringband waardoor het inderdaad een fijn doe-boek is. Het voelt niet aan als een zwaarbeladen boek maar vooral een fijn boek wat graag oppakt en waarmee je meteen aan de slag kan.

Wat als je autisme hebt?

Wat als je autisme hebt? Je ook echt die diagnose hebt gekregen? Ja daar is natuurlijk niet 1 antwoord op. Het autistisch spectrum is heel groot en het is voor een ieder weer anders hoe het zich uit en hoe het vormt. Het boekt geeft dit gelukkig ook aan op de achterkant; Niet iedereen met autisme is hetzelfde. Het boek legt op een speelse manier uit wat autisme is en hoe je het kunt herkennen. Er staan tips en hulpmiddelen in voor thuis en op school. En er staan fijne doe-dingen in, wat het meteen heel toegankelijk maakt. Het voelt niet aan als een dik boekwerk om doorheen te worstelen, nee het nodigt meteen uit tot lezen.

De inhoud van zowel “Wat als je faalangst of autisme hebt?”, kan je handig afvinken voor wat je al gelezen hebt. We leren Zwork kennen, een cool monster. Hij voelt zich soms anders maar wil vooral zichzelf zijn. Waar Zwork staat, daar is een doe-opdracht in dit boek. Op pagina 6 vind ik autisme heel mooi verwoord in beeldspraak. Er wordt namelijk gesproken over een autismespectrum omdat het zo ontzettend kan verschillen hoe autisme er van persoon tot persoon uitziet. Je kan het vergelijken met een kleurenspectrum. Zonlicht ziet eruit als wit licht maar het heeft alle kleuren van de regenboog in zich. Een druppel breekt een straal wit licht, waardoor je de verschillende kleuren kunt zien in de regendruppel. Sommige kleuren zijn licht, en anderen weer donker. Dat wisselt per druppel.

Zintuigen

Elk persoon met autisme heeft een eigen vorm. Heeft zijn of haar eigen kleurenpalet waarmee het gekleurd wordt. Het stuk van de hersens, verbindingen en verwerking vond ik ook heel interessant. Het is allemaal zo duidelijk en beeldend geschreven, heel verhelderend. Ik herken zeker bepaalde punten, en bepaalde dingen ook niet. Het is voor mij goed om bepaalde kleuren van mijn dochter nu te kunnen verwoorden en te kunnen blijven peilen. Nieuw voor mij is ook dat er meer zintuigen zijn dan zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Tegenwoordig mag je daar ook: beweging en druk op je spieren en lichaam, het evenwicht, pijnzin en contact met je organen aan toevoegen. Alles wordt netjes uitgelegd.

Vooralsnog veroorzaken de kleuren van mijn dochter die herkenbaar zijn vanuit dit boek niet voor frustratie bij haar. Misschien tikt ze gewoon wat dingen aan maar leert ze ermee omgaan. Maar misschien is het op den duur wel nodig om meer te gaan onderzoeken. Beide is prima en ik blijf alles goed volgen en noteren en hou haar geluk als basis. In het boek Wat als je autisme hebt, volgt bij hoofdstuk 4 de stappen bij een diagnose en bij hoofdstuk 5 diverse tips voor een prettiger leven. Dit eerste boek van mijn review van ‘Wat als je faalangst of autisme hebt’, maakt indruk op me.

Wat als je faalangst hebt?

De opzet is hetzelfde en ook hier hebben we een doe-boek beste vriendje in de vorm van Loekie. Waar zij is, daar is een doe opdracht. In beide boeken van ‘Wat als je faalangst of autisme hebt’, begin je in hoofdstuk 1 met de buitenkant en binnenkant. Een mooi stukje bewustwording. Hier beginnen we met een gekke test wat erg leuk is. Ik leer vervolgens dat er 3 soorten faalangst zijn, waarvan je er 1 of meerdere kan hebben. En 1 daarvan is motorische faalangst! Dit is niet hetzelfde als motorische angst maar ik lees zeker herkenning op bepaalde vlakken. En ik voel weer een stukje kennis en bewustwording groeien. Bijvoorbeeld dat overal waar spierkracht, motoriek, voor nodig is hieronder valt. Ook schrijven en tekenen.

We leren over actieve en passieve faalangst, over te harde werkers en vluchters. Soms spelen meerdere dingen mee, en soms een enkele. Het boek geeft heldere informatie en wisselt dit af met de leuke doe-opdrachten. Ik vind het wederom weer heel fijn om te lezen en heb echt het idee dat ik faalangst, en alles wat hieronder valt, beter leer kennen. Dit is fijn voor in mijn werk als pedagogisch professional, en als mama. Ik vind beide boeken van ‘Wat als je faalangst of autisme hebt’ echt van begin tot het einde erg geslaagd!

Auteurs Wat als je faalangst of autisme hebt?

De auteurs van Wat als je faalangst of autisme hebt, zijn beide specialisten. In ‘Wat als je autisme hebt’, is dit Annelies Nys, master in logopedie, yogatherapeut en een creatieve duizendpoot. Ze runt een eigen praktijk voor kinderen met leer- en ontwikkelingsstoornissen. In ‘Wat als je faalangst hebt’, is dit Ilse DEwitte, orthopedagoog en kinder- en jongerentherapeut. Ze is verbonden aan de kinder- en jeugdpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum KU Leuven. Ook runt ze een eigen privépraktijk waar ze kinderen en ouders helpt bij gedrags- en emotionele problemen.

Ik heb nog niet veel boeken over deze onderwerpen gelezen maar vaak schrikt het klinische mij af en de dikte. Deze survivalgidsen zijn toegankelijk en verre van klinisch! Voor kinderen is het leuk om de pagina’s in te duiken. En begrijpelijk! Ook voor ouders, begeleiders, opvoeders, juffen en pedagogen en een ieder ander die met kinderen werkt. Ik ben erg benieuwd naar de andere uitgaves uit deze serie. Het zorgt voor meer inzicht, kennis en begrip. En zo maken we de wereld een stukje fijner voor iedereen toch? Alle stempels en niet stempels bij elkaar, alle kleuren in alle spectra van dingen, zouden toch voor een mooi gezamenlijk kunstwerk moeten kunnen zorgen. En daar maken ‘Wat als je faalangst of autisme hebt’ een mooi begin mee denk ik.

Specificaties Wat als je autisme en faalangst hebt?

Survivalgids Wat als je autisme hebt?

Auteur: Annelies Nys | Uitgever: Pelckmans | Oktober 2020 | 9789462346970 | 100 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Survivalgids Wat als je faalangst hebt?

Auteur: Ilse Dewitte | Uitgever: Pelckmans | December 2020 | 9789462346963 | 100 pagina’s | Meer informatie vind je hier

Andere survivalgidsen uit de reeks

footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.