Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn

Wist je het maar… wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn! Gelukkig kan dit boek je als ouders en als leerkracht handvatten geven om hier mee om te gaan. Hieruit kan ik uit ervaring spreken dat het goed is om te kijken waar de angst vandaan komt. Als er sprake is van een onderliggende problematiek, als bijvoorbeeld autisme, dan is het ook goed om dat boek uit dezelfde serie te lezen. Wij zijn thuis heel erg zoekende naar wat het best werkt bij onze dochter met angsten. Een perfect boek dus voor ons! Daarnaast werk ik op een kindcentrum (opvang en onderwijs) en zal ik ook vanuit die blik kijken naar het boek.

Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn

Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn

Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn is een praktische gids waarin je ontdekt wat angst doet met kinderen én met jou. Daarnaast lees je meer over de tien belangrijkste behoeften van deze kinderen en hoe jij hen hierin kunt ondersteunen en begeleiden. Het boek biedt concrete tools en eenvoudige strategieën aan, zodat je als (groot) ouder, leerkracht, therapeut of begeleider samen met het kind op zoek kunt gaan naar wat écht helpt om met meer (zelf)vertrouwen in het leven te staan.

Centraal staat de relatie van het kind met de volwassene, want kinderen leren vooral door imitatie en ervaring. Door in te zetten op verbinding, rust en op je eigen verhouding tot angst krijgt het kind de ruimte om zijn eigen angsten in de ogen te durven kijken. Het kan dan verder op weg naar een betekenisvol leven, met de angst onder de arm.

Fantastische serie

Nog niet eerder heb ik in mijn werk als orthopedagoog en directeur van een kindcentrum een serie zo vaak aangeraden aan collega’s en ouders. Daarnaast heb ik ook in mijn privéleven dit boek regelmatig genoemd. Wij zelf, maar ook vrienden en familie, hebben kinderen met specifieke behoeften. Het is heel fijn om zo’n concreet boek te kunnen gebruiken daarvoor. Naast Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn heeft uitgeverij Pelckmans ook boeken in dezelfde serie uitgebracht over autisme*, hoogbegaafdheid en adhd*.

Het prettige aan deze serie is dat er wordt uitgegaan van 10 behoeftes. Bij elke behoefte horen een aantal strategieën. Door als ouder en leerkracht gezamenlijk een speerpunt te kiezen, wat op dat moment het meest nodig is, zul je gericht werken aan verbetering van het welzijn van het kind. Daarbij kom je in gesprek over de verschillende situaties, kinderen met angsten laten namelijk thuis en op school vaak totaal ander gedrag zien. Hierdoor leer je van elkaar en kun je ook het gevoel van gezamenlijkheid ervaren. Dat laatste is ontzettend belangrijk, weet ik als professional maar vooral ook als ouder.

Serie Pelckmans angst, ass, hb

Opbouw van Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn

Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn is overzichtelijk opgebouwd. Het boek start met een voorwoord van de auteur, Wendy de Pree. Zij geeft terecht aan dat de titel kan suggereren dat er een ‘quick fix’ is om angsten tegen te gaan. Dit is helaas niet het geval. Zoals ik al in eerdere recensies schreef is de titel daarmee eigenlijk wat verwarrend. Het is een heel proces van oefenen, veel vallen en opstaan, volhouden en samen volharden. Fijn is dat deze auteur ook uitlegt waarom de serie toch zo heet. ‘Wat werkt’ verwijst naar het feit dat het is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Het brengt deze inzichten samen met de praktijk, door middel van aansprekende voorbeelden.

Na het voorwoord wordt er ingegaan op angst. Wat is het? Waarom ervaren we het? Eigenlijk is angst natuurlijk een heel gezonde emotie. Helaas werkt dit alarmsysteem bij sommige kinderen en volwassenen iets te actief, waardoor angst hun leven kan gaan beheersen. Wendy de Pree geeft heel terecht aan dat het belangrijk is om je te beseffen dat je als volwassene een rol hebt in de angsten van je kind. Het boek is dus ook erg gericht op de rol van de volwassene. Mensen maken hun kind nooit bewust angstig, maar bepaalde reacties kunnen dit wel in stand houden.

Tien behoeften

Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn gaat, net als de andere boeken uit de serie, uit van tien grote behoeften:

 • Een rustige en veilige omgeving
 • Verbondenheid
 • Emoties (her)kennen
 • Erkenning van de angst
 • Rust in het lichaam
 • Natuur
 • Positief in het leven staan
 • Rust in het hoofd
 • De angst in de ogen kijken
 • Successen vieren
Tien behoeften

Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn is heel concreet

In elk hoofdstuk van Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn staat een behoefte centraal. Hierbij wordt steeds dezelfde opbouw gerealiseerd:

 • Een uitspraak / spreuk
  Deze spreken mij zeer aan. Ik houd van metaforisch denken, dat is bij sommige uitspraken het geval. Regelmatig moet ik zelf een beetje gniffelen om de uitspraken. Soms omdat ik ze zelf ook doe, maar ze spiegelen ook heel goed. Veel uitspraken belichten ook de positieve kant. Dat geeft mij als ouder een heel goed gevoel. Daarnaast is het voor professionals ook heel belangrijk, zodat ze minder in het medisch denken blijven hangen en juist naar het totale kind blijven kijken.
 • Wat is het?
  In 2 bladzijdes wordt de behoefte toegelicht. Inhoudelijk wordt het geduid, maar ook in het licht van de brede ontwikkeling van een kind en het nut van het alarmsysteem angst.
 • Voorbeelden
  Zeer krachtig in Wat werkt echt bij kinderen die snel angstig zijn, zijn de voorbeelden. Bij elke behoefte volgen er 2. De ene belicht de thuiskant, de andere de schoolkant. Op deze wijze krijgen de ouders en leerkrachten inzicht in de impact op de andere situatie.
 • Strategieën
  Elke behoefte bevat meerdere strategieën. De bedoeling is dat je hier 1 van kiest. In de concrete tips die daarop volgen kun je zien wat je zowel thuis als op school gaat doen om te werken rondom de strategie.

Perfecte ouders en leerkrachten

Ik ben echt geraakt door één deel uit het boek Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn. Dit gaat over ‘perfecte ouders en leerkrachten’:

Onderstaande afbeelding hoort bij deze quote:

Alle ballen hoog houden als ouder

Wendy de Pree

Wendy de Pree is de auteur van Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn. Ze is de oprichter van expertisecentrum Leer Positief Denken. Als psycholoog en gedragstherapeut heeft zij meer dan 25 jaar ervaring in het werken met kinderen, ouders en leerkrachten. Zij doceerde aan verschillende opleidingen en ontwikkelde een training positief denken voor scholen. Wendy is een veelgevraagd spreker en is ook online actief om psychologische kennis te vertalen in duidelijke, praktische handvatten. Zo heeft ze onder andere een YouTubekanaal:

Meer lezen?

Wil je meer lezen over angst en het bouwen aan zelfvertrouwen bij je kind? Of wil je samen met je kind lezen over dit onderwerp? Kijk dan eens hier:

Specificaties Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn

Auteur: Wendy de Pree | Tekeningen: Inge Voets | Uitgever: Pelckmans | 192 pagina’s | januari 2024 | 9789463379717 | meer informatie bij je lokale boekhandel, op de website van de uitgever en via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.