Wees eerlijk tegen jezelf, een Fearne Cotton levensles

Hoewel je het niet kunt voorstellen, kan er uit de meest shitte situate iets moois voortkomen. Zo ook in Wees eerlijk tegen jezelf en luister naar wat je écht wilt van Fearne Cotton. De titel is niet wat mij meteen aanspreekt, want het klinkt namelijk nogal als een standaard zelfhulpboek. Het is vooral Fearne Cotton die bij mij gelijk een belletje deed rinkelen. Want was zij nou niet die spring in ’t veld van Top of The Pops? Jarenlang mijn lievelingsprogramma van de BBC. En waarom heeft ze dit boek geschreven?

Wees eerlijk tegen jezelf

Wees eerlijk tegen jezelf en luister naar wat je écht wilt

Wees eerlijk tegen jezelf en luister naar wat je écht wilt, legt bloot hoe we onszelf aanleren om om de verkeerde redenen stil te blijven en helpt je je stem weer terug te vinden. Zoals voor jezelf op te komen op je werk en in je relatie. Dus jezelf laten gelden, zodat je weer kunt zijn wie je écht bent. Het zaadje voor dit boek werd geplant toen Fearne Cotton vanwege problemen met haar stembanden niet mocht spreken. Dat zwijgen zette haar aan het denken over de andere keren dat haar stem niet gehoord werd – als jonge beginnende dj, als ze overstemd werd door luidere, dominante personen.

Ze vroeg zich af: op welk punt in ons leven besluiten we deze boodschap te internaliseren. En wanneer beginnen we onszelf het zwijgen op te leggen? Wanneer slikken we onze mening in om te pleasen? Sluiten we compromissen die ten koste gaan van ons eigen geluk of welzijn?

Wees eerlijk tegen jezelf

Happy place

Het boek is geschreven in eerste lockdownfase in voorjaar 2021 en ik heb het boek afgelopen november gelezen. Nu ik deze review schrijf een paar dagen voor Kerst kan ik met recht zeggen dat het een fijn boek is. Waarom? Nou, het helpt je om “de boel” eens op een rij te zetten. Want hoe gaat het echt met je? Ben je op een happy place?

Fearne Cotton deelt haar ervaringen in Wees eerlijk tegen jezelf en luister naar wat je écht wilt op een persoonlijke manier wat prettig wegleest. Laat je niet wegjagen door de cheesy titel. Gelukkig maakt de mooie gekleurde cover veel goed. Ze heeft haar inspiratie voor de lay out bij Big Magic van Elizabeth Gilbert gehaald, een van haar voorbeelden. De stappen die Fearne heeft gezet doen me denken aan die van Giel Beelen de afgelopen jaren met het starten van Kukuru.

Lijstjes!

De ontwikkeling die ze heeft doorgemaakt is niet vanzelf gegaan en is altijd in beweging. Ze deelt vooral overpeinzingen en tips in Wees eerlijk tegen jezelf en luister naar wat je écht wilt. Ik heb in de hoofdstukopbouw niet echt een structuur of opbouw ontdekken, maar vond dit ook niet storend. Wat ik van meerwaarde vind, is haar eerlijke verhaal én de lijstjes. I love lijstjes! Bijvoorbeeld “beschrijf je innerlijke kind”, “wat is belangrijk en wat vergeet je vaak”, “wanneer zou je meer geluid kunnen maken en wanneer ben je te stil” Kortom; ze vraagt je om je hart te luchten. Hoe fijn is dat!

Dit is precies het doel van de podcast Happy place die Fearne Cotton in 2018 is gestart. Ze gaat in gesprek met inspirerende mensen en probeert op haar socials een omgeving te creëren waar mensen hun hart kunnen luchten en veilig zijn. Dat is ook het gevoel wat dit boek mij geeft. Ik ben vooral geraakt door het hoofdstuk Als mensen niet willen luisteren. Dat is een confrontatie met mijn eigen pleasegedrag en het laten aanpraten van een schuldgevoel. En dus heel waardevol!

Wees eerlijk tegen jezelf

Media en Wees eerlijk tegen jezelf en luister naar wat je écht wilt

Spreekt dit boek en deze review je aan, dan kan ik zeggen; luister naar de podcast Happy place. Echt een enorme aanrader met leuke gasten. Daarnaast zijn er extra video’s op haar YouTube-kanaal van Happy Place te vinden. Ook haar mixtapes Sounds of the 90s voor de BBC radio zijn erg leuk voor de veertigers onder ons.

Meer lezen over persoonlijke groei?
Check dan eens Patronen van ongekende gevoelens doorbreken

Of De Talentfluisteraar – haal het beste uit jezelf
En ook van Fearne Cotton Groter dan wij zijn: een boek vol inspiratie en spiritualiteit

Specificaties Wees eerlijk tegen jezelf

Auteur: Fearne Cotton | uitgeverij: Volt | Vertaling door Elisabeth van Borselen | 9789021436661 | oktober 2021 | 248 pagina’s | meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.