Wereldspionnen – geen brug te ver. Een razendspannend jeugdboek

De wereldspionnen zijn het grootste geheim van de Britse geheime dienst. Een groep van vijf jonge agenten tussen 12 en 15 jaar, die over uitzonderlijke talenten beschikken. In het eerste deel van de serie gingen deze dappere kinderen op missie in Parijs. Dit tweede deel van de Wereldspionnen heet Geen brug te ver. Rond San Francisco moeten ze op missie om een dubbelspion binnen MI6 te ontmaskeren. Een spannend en stoer avontuur voor kinderen vanaf 9 jaar!

hoofd

De Sylvia Earle op de Noordzee

We beginnen dit verhaal op het onderzoeksschip de Sylvia Earle. Een geheim agente met de codenaam Brooklyn heeft samen met haar collega en vriendin Sydney de taak om twee meisjes te beschermen, Alice en Judy. Zij kunnen op zee door hun belangrijke afkomst een makkelijk doelwit zijn voor criminelen. Ze maken een reis met een aantal wetenschappers.

Helaas blijkt de angst gegrond want het schip wordt overgenomen door kapers. Maar de gevaarlijke en reusachtige man die in de hut van Brooklyn komt is geen partij voor haar. Met een enorme lenigheid en kracht wordt hij gevloerd door een dubbele trap tegen zijn onderkaak. Alice en Judy weten niet wat hen overkomt!

Ze keken alle twee naar de kolos op de grond en vervolgens naar het slanke meisje dat hem had gevloerd. “We gaan met jou mee!” zeiden ze in koor en ze krabbelden overeind.

Alice en Judy
wereldspionnen

Wereldspionnen – stoere meiden en jongens

De stoere Brooklyn is niet gediend van seksistische opmerkingen, zo lezen we in het boek. En ze moet ook zeker niet onderschat worden. En dat geldt ook voor haar jonge collega’s. Door MI6 zijn ze aangenomen voor geheime missies, waar jonge kinderen zo onopvallend mogelijk kunnen opereren.

Naast Brooklyn is er ook de ietwat tegendraadse Sydney. Maar ook codekraker Kat, superintelligente Parijs en vingervlugge Rio. Zij zijn door hun baas, met codenaam Moeder, gered uit een moeilijke situatie en meegenomen naar Engeland. En ze vormen nu met elkaar een hechte familie. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal en zijn afkomstig uit verschillende werelddelen. Echte wereldspionnen dus, elk met hun eigen talent maar vooral allemaal heel dapper.

wereldspionnen

Avontuur en actie

Dit verhaal over de wereldspionnen bevat vanaf de eerste pagina veel avontuur, actie en spanning. Met een mogelijke bom aan boord moeten de twee agentes alles op alles zetten om de opvarenden te redden. Maar wie zit er achter de aanval? Het hele team werkt samen om de schurken te ontmaskeren. Schurken die onderdeel zijn van een misdaadsyndicaat wat zich wijd heeft verspreid over de wereld.

En ze komen erachter dat zij waarschijnlijk de dood op hun geweten hebben van een oud-agent van MI6. Want er wordt vermoed dat er een mol is binnen MI6 die allerlei informatie doorspeelt. Om dat mysterie te ontrafelen moet het team op reis naar San Francisco. Ze gaan op onderzoek rondom de Golden Gate brug en gevangeniseiland Alcatraz.

Vriendschap, moed en vindingrijkheid

We lezen steeds een stuk vanuit een ander perspectief. Van één van de wereldspionnen, maar ook de bad guys. Dat maakt het leuk en afwisselend om te lezen. Er zit ook veel humor in, met grappige dialogen en af en toe wat sarcasme. Maar vooral vriendschap, moed en vindingrijkheid. Dat is voor jonge kinderen leuke en belangrijke thematiek in een boek. Wat vinden ze er zelf van?

Het is leuk dat het over de hele wereld gaat. Van de Noordzee tot San Francisco. En het eind is echt heel spannend. Het lijkt wel een film! Het is ook best wel een dik boek dus je kunt er lekker lang mee doen.

Guus, 9 jaar

Alle ingrediënten kloppen in dit boek. Zoals een hoofdkwartier in een Schots kasteel. En ook het kraken van codes, inbreken in de bibliotheek van Oxford en het gebruik van Social Media. Er gebeurt ontzettend veel, en het wordt gedetailleerd beschreven zodat je echt het verhaal induikt. Dat zelfs wereldspionnen wel eens onzeker zijn lezen we in dit boek ook. Of ze wel goed genoeg zijn. Maar ook de jaloerse gevoelens die ze hebben richting hun medespionnen, die ergens toevallig net iets beter in zijn.

Wereldspionnen boekenserie

Maar uiteindelijk blijkt natuurlijk dat je juist als groep sterker bent, omdat je elkaar aanvult. De precieze achtergrond van deze stoere kinderen zal in het eerste deel meer aan bod komen. Dus dat is wel de tip om deel 1 als eerste te lezen. Want dit boek maakt wel nieuwsgierig naar het verhaal van deze dappere kinderen. Gelukkig staat er achter in het boek een kort spionnenpaspoort met alle vertrouwelijke informatie!

Dit tweede deel Geen Brug te Ver zal zeker nog een vervolg krijgen, want er is nog een onopgelost mysterie over de familie van de baas. Zouden de wereldspionnen er achter kunnen komen waar ter wereld zij zich bevinden? En waarom zij zich schuil moeten houden?

Specificaties Wereldspionnen – Geen brug te ver

Auteur: James Ponti | Omslagafbeelding en illustraties: Yaoyao Ma Van As | Vertaling: Mariella Manfré | Uitgeverij De Fontein | 9789026154638 | november 2021 | 464 pagina’s | | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.