Wij kunnen dit : een mooie roman van Nelleke Noordervliet

‘Wij kunnen dit’ is het nieuwe boek van Nelleke Noordervliet. Deze Rotterdamse schrijfster heeft deze keer een roman geschreven die zich afspeelt in Rotterdam, waarbij 2 mensen zo rond hun 40e bij elkaar de liefde vinden terwijl ze zelf hun verleden tegenkomen. ‘Wij kunnen dit’ is een lekker boek van 300+ pagina’s waarin ik mij een weekend lang heb ondergedompeld.

Wij kunnen dit

Helen

In ‘Wij kunnen dit’ probeert Helen haar hoofd boven water te houden in de oude boekenwinkel die zij runt, als opvolger van haar vader. Opboksend tegen de grote boekenwinkels en nog meer de webshops als bol.com, heeft ze het niet gemakkelijk. Ze leidt een wat teruggetrokken bestaan, waarin de winkel veel ruimte in neemt. Op het moment dat er een interessante man verschijnt, komt ook haar moeder na 26 jaar afwezigheid weer in beeld. Beide vragen al haar moed, zelfbewustzijn en aandacht.

Nelleke Noordervliet

Leo

Leo verschijnt in de boekenwinkel van Helen, in ‘Wij kunnen dit’, in zijn eigen zoektocht naar het verleden. De succesvolle zakenman heeft zijn huis in Amsterdam verkocht, zijn relatie beëindigd en heeft zijn werk op een laag pitje gezet voor een sabbatical. Hij vertrekt naar Rotterdam, de stad van zijn jeugd. En neemt (tijdelijk) de achternaam aan van zijn moeder, om echt even weg te zijn van zijn oude leven. Toen hij als puber plotseling wees werd, vertrok hij ook abrupt uit Rotterdam. Nu is hij terug om naar zijn roots op zoek te gaan: wie waren zijn vader en moeder? Wat kan zijn familie daar nog over vertellen, en wie is zijn familie eigenlijk?

Wij kunnen dit

In ‘Wij kunnen dit’ ontvouwt de liefde tussen Helen en Leo zich. Beide met hun eigen struggles schrijven ze elkaar af en toe speelse (liefdes)brieven vanuit Sappho (oude Griekse dichteres) en Anaximander (oude Griekse filosoof). Hierdoor ontstaat er steeds meer verbinding en spreken ze met elkaar af. Het is mooi om in ‘Wij kunnen dit’ te volgen hoe de liefde zich ontwikkeld, terwijl ze ondertussen ook bezig zijn met hun eigen leven. Helen met haar moeder en de toekomst van haar levenswerk in de boekenwinkel. En Leo met zijn ouders en over de zingeving in zijn werk. En dan de liefde: hoe verhouden ze zich tot elkaar? Kan het samen gaan, wanneer 2 levens heel verschillend zijn (geweest)?

Wij kunnen dit

Mooi liefdesverhaal

Noordervliet maakt van ‘Wij kunnen dit’ een mooi liefdesverhaal, wat allerlei factoren in het leven van Helen en Leo heel passend combineert. De liefde is mooi beschreven, zonder zoetsappigheid of clichés. Helen loopt moeilijker door een spastisch been (cerebrale parese) en dat onderwerp komt geregeld terug. Zonder dat het zielig wordt. En ook het filosofische in de brieven is mooi en niet teveel of te ingewikkeld. Het blijft een prettig boek om te lezen. Ik vond het ook mooi dat het zoeken in het verleden, gecombineerd wordt met de corona lockdown, waardoor ‘Wij kunnen dit’ ook een actueel boek is.

Specificaties Wij kunnen dit

Auteur: Nelleke Noordervliet | Uitgever: Atlas Contact | Januari 2022 | 9789025472016 | 352 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren dystopie emoties familie fantasie filosofie flapjesboek geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig hond humor jezelf zijn kat kunst liefde maatschappij magie mindful museum muziek mysterie natuur oorlog opgroeien pesten poes prentenboek reizen roman samen school spannend thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap wereld zelfbeeld zoekboek

Nelleke Noordervliet
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.