Wij zijn even naar de verte, een gedichtenbundel met beeld

Iedereen met kinderen thuis of in de directe omgeving, of die met kinderen werkt kent dit fenomeen wel. In elke zak, pocket, vouwtje of plooitje van kleding kom je wel steentjes tegen. Groot & klein, afkomst bekend en afkomst onbekend. Elke steen is bijzonder voor een kind want het vertelt ze een verhaal. Soms door de vorm, soms door de vindplaats. Tegenwoordig is het ook een populaire bezigheid om stenen te schilderen, dotten of gewoon gezichtjes te geven. Tineke Meirink vond ook bijzondere stenen en wekte deze tot leven en Erik van Os omarmde deze levende stenen met zijn woorden. Een bijzondere samenwerking voor Wij zijn even naar de verte, een gedichtenbundel voor de jeugd.

Wij zijn even naar de verte erik van os tineke meirink voorkant boek querido met gedichten en beelden stenen cover omslag

Wij zijn even naar de verte samenvatting

Een eiland, een wolk, een slak, een gezicht… De stenen in deze bundel nemen de meest uiteenlopende vormen aan. Met haar originele blik en met kleine illustratie-elementjes weet Tineke Meirink ze tot leven te wekken. Erik van Os liet zich inspireren door de beelden en schreef er aanstekelijke, grappige en ontroerende gedichten bij. Na het lezen en bekijken van deze verrassende beeldgedichten is een steen nooit meer zomaar een steen…

Wie onderweg is, komt stenen tegen. Geef ze een dak, een deur en je hebt een huis. Maak er een boot van en ze blijven drijven. Teken een mond en ze spreken je aan.

Wie onder weg is…

Wie onderweg is, komt stenen tegen. En wie oplet ziet ze ook liggen. Kinderen zijn nog lekker open en alert als ze de wereld instappen. Ze zien de mensen, de omgeving en dus ook de stenen overal. En die stenen komen door die kleine vingertjes ook weer overal. Het zijn stille reisgenoten die hele verhalen vertellen. Tineke Meirink begrijpt deze belevingswereld als geen ander. Voor de gedichtenbundel Wij zijn even naar de verte gaf ze een identiteit aan diverse stenen. Ze gaf ze een gezicht, een karakter en een verhaal. Erik van Os gaf ze een stem. En die combinatie geeft een gedichtenbundel die aansluit op de belevingswereld van kinderen.

Op mijn kop

Kip, ik til je op
en zet je boven
op mijn kop.

Die gladde, witte
kop van mij
die lijkt voor jou
vast op een ei.

Of toch
in elk geval
een beetje.

Ga daar maar
zitten broeden, kip
op een mooi
ideetje.

Gedichtenbundel voor kinderen

Wij zijn even naar de verte is een gedichtenbundel voor de jeugd. Maar eigenlijk voor elke leeftijd wel. Het bevat gedichten voor nu of voor later. Misschien van een gevoel van vroeger, wat nu speelt of van wat nog gaat komen? Ze zullen spreken tegen je, of (nog) niet. Het kan en mag allemaal met gedichten. En ook volwassenen raad ik aan om mee te lezen en je te laten gaan. Als je deze recensie leest dan is dat vast omdat je zoekt naar een gedichtenbundel en sta je hiervoor open.

Maar veel volwassenen zullen er niet naar zoeken omdat ze een bepaalde dichte deur zien staan voor gedichten. Dit omdat ze het niet begrijpen, of bang zijn om niet te begrijpen. En daardoor misschien ook niet aan hun kinderen zal geven. Stap die deur nou eens door en wees niet bang voor dat gevoel dat je het niet snapt. Dat hoort bij gedichten, ze vangen namelijk een bepaald moment. Een emotie of gevoel die jij al kent, of nog niet. Het is een andere manier van verwoorden, een manier om tekstbegrip te oefenen. En er is geen fout.

Dat is zo heerlijk met gedichten, jouw begrip link je aan je eigen associaties en daar kan niks aan fout gaan. Ik moedig je zelfs ook aan om juist kindergedichten en met kinderen deze (of een andere) gedichtenboek in te duiken. Kinderen kijken zo anders en zoeken van nature al herkenning op en linken dat op de meest heerlijke manieren. Een woord, een beeld: in Wij zijn even naar de verte kan het allemaal.

gedichtenbundel jeugd kind gedicht met stenen illustraties dag en nacht

Voor welke leeftijd is Wij zijn even naar de verte?

Mijn dochters vinden dit boek Wij zijn even naar de verte echt heerlijk. De ene is vijf en de ander 10. Beide genieten ze van de stenen die tot leven komen. Deze connectie spreekt echt direct tot hun verbeelding en belevingswereld. Ze zijn ook graag creatief met stenen. Ze dotten, tekenen en spelen met klei en stenen. Dat is tevens een erg leuke activiteit die je aan dit boek kan koppelen. Bespreek de gedichten en laat vervolgens kinderen hun eigen karakter van een steen maken. Laat ze vertellen welke emotie hun steen voelt, of welk verhaal het verteld.

Wij zijn even naar de verte is eigenlijk voor een hele ruime groep interessant. Maar als jullie concreet een antwoord willen zou ik het aanraden vanaf ongeveer 8 jaar. Dan is de aandachtsboog ook langer bij dit soort boeken. De taal van Erik van Os is ook rijk. Niet per se in losse woorden, wel samen in een zin of een heel gedicht. Dat vind ik echt heel knap gedaan. Met begrijpbare woorden passend voor de doelgroep creëert hij gelaagde gedichten met momenten die zullen aanspreken. Denk aan van alles uit het leven: durven zeggen wat je denkt, binnenpretjes, moeite met de regels van de samenleving (want waarom overdag school?), thuis, verdriet, blijdschap en meer.

Wij zijn even naar de verte is een prachtig verrijkend boek op heel veel levels. Duik er in met je kinderen, of zonder. Ook voor volwassenen is het herkenbaar. Bespreek het thuis of in de klas en koppel er een leuke activiteit aan met stenen. Dit boek is echt tot leven gekomen dankzij van Erik van Os en Tineke Meirink. En het zal spreken tot jong en oud.

Tip: de inhoudsopgave vind je achterin dit boek!

gedichtenbundel jeugd kind gedicht met stenen illustraties we zijn even naar de verte erik van os tineke meirink slaap steentje slaap

Dichtbundels kinderen

Neem ook eens een kijkje bij onderstaande dichtbundels voor kinderen.

Gedicht uit het boek

Lekker thuis

Ik ga nooit ergens heen
want waar ik heen ga valt er regen
en zelfs die valt altijd tegen.

Dagen, dagen achtereen
lijkt die zware. zware regen
die er valt dan hard als steen.

Nooit ga ik ergens heen.

gedichtenbundel jeugd kind gedicht met stenen illustraties we zijn even naar de verte vakantie

Specificaties Wij zijn even naar de verte

Auteur: Erik van Os | Illustraties: Tineke Meirink | Uitgever: Querido | Juni 2024 | 72 pagina’s | 9789045130095 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Querido of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.