Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan) – een bijzonder boek

Ik ben gek op boeken over de natuur. Ik kan me daar over blijven verwonderen. Meestal lees ik informatieboeken voor kinderen over dit onderwerp, maar nu kwam het boek ‘Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan)’ op mijn pad. Een boek voor volwassenen, dat één grote lofzang is op de meest bijzondere dieren van onze aardbol.

Wonderbaarlijke dieren

Laat jezelf verwonderen met ‘Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan)’

Een gierzwaluw vliegt tijdens zijn leven een afstand van twee miljoen kilometer. Even ver als twee keer heen en weer naar de maan, en nog een keertje terug naar de maan.
Ooit kreeg de koning van Frankrijk een giraffe cadeau. Die paradeerde door de straten van Parijs in de mooiste haute-coutureregenjas van dat moment.
De tong van een schubdier is langer dan zijn lichaam. Het zit netjes opgeborgen bij zijn heupgewricht.

In ‘Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan), een bijzonder bestiarium zijn eenentwintig van de meest fascinerende, wonderschone schepsels verzameld die de aarde bevolken en helaas met uitsterven worden bedreigd.

De schrijfster Katherine Rundell vertelt in dit filmpje over haar inspiratie voor dit boek.

Wauw, wauw, wauw

Ja, dat was echt het eerste wat ik dacht toen ik ‘Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan)’ in handen kreeg. Het boek is prachtig vormgegeven, met op de voorkant een narwal. De opbouw van het boek is mooi en rustig, elk dier krijgt zijn eigen hoofdstuk. Dit hoofdstuk start met een illustratie die vormgegeven is over 2 pagina’s, in het zwart-wit, met gele accentkleur. Het boek is doorspekt van leuke weetjes en feitjes, maar ook van anekdotes en gebeurtenissen uit de geschiedenis, elk gesteund door bronnen. En hoewel dit misschien zware kost zou kunnen zijn, is dat nergens het geval.

Uit het hele boek maak je op dat de schrijfster van het boek Katherine Rundell, enorm veel liefde heeft voor alles uit de natuur. En niet alleen liefde, maar ook ontzag, verwondering en respect. En omdat wij dit als mensen te weinig hebben, is de kans groot dat deze wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan), binnenkort niet meer zullen bestaan. Omdat wij onszelf als mens belangrijker vinden dan het natuur. Het laatste hoofdstuk is dan ook opgedragen aan de mens. Ook een bijzondere diersoort, maar wel één die ervoor zorgt dat deze andere dieren rap aan het uitsterven zijn. En als je dit boek gelezen hebt, dan wil je dit absoluut voorkomen.

Een boek dat leest als een trein

Je zou kunnen denken dat een informatief boek saai is, maar dat is bij ‘Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan)’ absoluut niet het geval. Ben je gek op dieren en de natuur, dan is dit boek echt een aanrader! Want samen met de schrijfster verwonder je je over hoe bijzonder onze natuur is. In dit boek zijn echt weetjes te vinden, die ik nog niet wist (en ik heb stiekem al best wel wat boeken over dieren gelezen). Leuk vind ik het ook dat er wordt gekozen voor een afwisseling tussen voor ons ‘alledaagse’ dieren (zoals bijvoorbeeld de spin, egel of haas) en dieren die heel bijzonder zijn (zoals de narwal, de heremietkreeft, de wombat of de Groenlandse haai). Maar na het lezen van dit boek kom je erachter, dat eigenlijk elk dier niet alledaags is.

Dit boek gaat echt met je verbeelding aan de haal. Keer op keer ging ik via Google op zoek naar meer informatie: hoe ziet een kokoskrab er eigenlijk uit? Zou ik een foto kunnen vinden van de wormachtige kreeftjes, die zich hebben vastgehecht aan het hoornvlies van de Groenlandse haai? En hoe ziet zo’n verhuizing van heremietkreeften er eigenlijk uit? Dat laatste wil ik graag met jullie delen in de vorm van een filmpje. Kijk, en laat je verbazen. En vind je dit tof en wil je meer weten, lees dan zeker dit boek!

Specificaties ‘Wonderbaarlijke dieren (die echt bestaan)’

Auteur: Katherine Rundell | Illustraties: Talya Baldwin | Vertaling: Inge Pieters | Uitgeverij: Thomas Rap | 9789400410107 | 30 maart 2023 | 200 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.