Zelfzorg is het begin van alles – een inspirerend boek

Zelfzorg. De een vind het doodnormaal, de ander bagatelliseert het en de ander heeft er nog nooit van gehoord. Waar de een zorgt voor rust reinheid en regelmaat in zijn/haar leven is de ander meer van zien hoe het leven komt en alles er koste wat het kost uit willen halen. En dan heb je daar nog heel wat varianten tussenin zitten. Sinds mijn burn-out ben ik in elk geval veel liever voor mezelf geworden. En ja ik was team alles eruit halen wat erin zit en ben nu meer team rust reinheid regelmaat. En jij?

Synopsis

Zelfzorg is het begin van alles. Van beter luisteren naar de signalen van je lijf. Van stilstaan bij wat je voelt en wat je nodig hebt. En ook van meer veerkracht en rust.

Nina Mouton neemt je in dit boek mee op weg naar meer en diepere zelfzorg. Ze toont hoe je blauwe plekken uit het verleden kunt detecteren, vastgeroeste patronen kunt doorbreken en je grenzen kunt bewaken. Onderweg legt ze uit waarom zelfzorg juist geen egoïstische keuze is. Integendeel: door beter te zorgen voor jezelf, zul je ook beter zorg kunnen dragen voor de mensen om je heen.

Niks moet, alles mag

Een van de eerste dingen die ik af moest leren was het woord moeten. Ja je leest het goed ik moest het af leren. Soms moet je dingen nu eenmaal omdat ze erg belangrijk zijn. Een levensfundament om maar zo te zeggen. Zoals ademen, eten en drinken moest ik leren om niet zo streng voor mezelf te zijn. Waar dat strenge vandaan komt wist ik wel, leven met ADHD zonder medicatie kans soms uitdagend zijn. In de loop der jaren heb ik zo mijn eigen overlevingsstrategieën ontwikkeld waaronder het woord moeten.
Maar gaande weg leerde ik dat dit eigenlijk juist niet goed voor mijzelf zorgen was. Een verkeerde vorm van zelfzorg.

Zelfs de zin: “Eerst het zuurstofmasker bij jezelf op zetten en dan pas bij een ander”, die ik van mijn leidinggevende te horen kreeg tijdens mijn burn-out staat in dit boekje.

Nog steeds let ik op mijn grenzen bij overprikkeling. Als hooggevoelig persoon ben ik namelijk ook nog eens een prikkelzoeker. Dat is prima en mag, maar er is balans nodig. Zo was ik onlangs nog op een netwerk evenement met trainingen en dan zorg ik dat ik 5 minuten voor een training begint alvast rustig in de zaal ga zitten. Even ontprikkelen en opladen!

Zelfzorg een radicale verandering

Het boek gaat over het belang van zelfzorg in ons dagelijks leven en hoe we beter voor onszelf kunnen zorgen. Het boek bevat advies, tips en strategieën om stress te verminderen, meer ontspannen te leven en een betere balans te vinden tussen werk en privé.

De centrale vraag van dit boek luidt: “Hoe slaag je erin om zo goed voor anderen te zorgen en tegelijkertijd jezelf te vergeten?” Ik kan je alvast één ding verklappen: echte zelfzorg begint pas wanneer je als volwassene leert zorgen voor het kind in jezelf. We dragen allemaal de littekens en blauwe plekken van onze ervaringen uit onze kindertijd en jeugd. Deze littekens beïnvloeden ons leven op een blijvende manier, en dat is op zich geen probleem, want ze vormen wie we zijn. Het is echter belangrijk dat we deze littekens leren herkennen, erkennen en integreren in ons leven, zodat ze zachter worden.

zelfzorg het begin van alles

Voor sommige mensen is het lastig om vastgeroeste patronen los te laten. Dat gebeurd ook niet van het ene op het andere moment. Het heeft tijd nodig, en dat mag met vallen en opstaan. Stapje voor stapje. Laagje voor laagje. En ja dat doet soms pijn, maar het is nuttige pijn.

Jij mag er zijn! En je mag lief zijn voor jezelf. Je hoeft niet alles alleen te doen. Het is ok om om hulp te vragen.

Nina Mouton

Nina Mouton is klinisch psycholoog, psychotherapeut en een veelgevraagd expert in de media. Van haar beststeller Mild ouderschap* zijn meer dan 20.000 exemplaren verkocht. Ze geeft succesvolle online opleidingen onder meer over zelfzorg.

Over het algemeen wordt Nina Mouton geprezen om haar praktische en toegankelijke stijl van schrijven en haar inzichten in de menselijke psyche en het menselijk gedrag. “Zelfzorg is het begin van alles” is een nuttig boek voor iedereen die op zoek is naar manieren om beter voor zichzelf te zorgen en meer rust en balans in het leven te vinden.

zelfzorg hoofdfoto

Specificaties Zelfzorg het begin van alles

Auteur: Nina Mouton | Uitgeverij Lannoo | 9789401487290 |  25 oktober 2022 |  208 pagina’s | Meer informatie in de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.