Zilt – een verhaal over emigratie en vriendschap

Zilt is een jeugdboek over emigratie. Een interessant thema vind ik dat. Ik kijk graag naar programma’s als Ik Vertrek. Aan de ene kant omdat ik altijd benieuwd ben hoe mensen dat aanpakken en ook wel een beetje voor het leedvermaak natuurlijk. Heel benieuwd ben ik dan ook naar dit boek. Emigratie vanuit het perspectief van een kind uit groep 5. Mijn eigen dochter zit in groep 5 en dat lijkt mij voor haar heel ingewikkeld als we nu zouden verhuizen. Naar Galicië nog wel!

Zilt hoofdfoto

Zilt

Moos verhuist met zijn ouders en broertje vanuit Nederland naar Galicië, waar ze in een kustdorp aan de Atlantische Oceaan gaan wonen. De zachtaardige Moos kan er naar hartenlust surfen met papa. Toch weet hij niet zeker of hij de verhuis wel succesvol vindt. Al snel mist hij Nederland en alles wat hij achter moest laten.

Op een van de eerste dagen in zijn nieuwe school ontmoet Moos Pedro, een jongen die in alles zijn tegenpool lijkt. De brutale Pedro komt niet uit een warm nest, zoals Moos, maar heeft een complexe thuissituatie. Toch sluiten beide ‘buitenbeentjes’ een hechte vriendschap. Een vriendschap die hen soms in avontuurlijke en zelfs gevaarlijke situaties doet belanden, maar hen vooral toont hoe onvoorwaardelijke liefde voelt.

Zilt is een debuut

Joni Nussy schreef Zilt nadat zij in 2019 met haar gezin vanuit Roosendaal naar Galicië verhuisde. Zij is moeder van twee kinderen en werkte als leerkracht. Joni Nussy wilde een boek schrijven over het verhuizen en de belevingswereld van opgroeiende kinderen. Waarbij haar keuze voor de titel voortkomt uit: “soms is het leven leuk, maar soms een beetje zoutig… zilt”

De illustraties van Zilt zijn gemaakt door Nina Sefcik. De cover bevat een gekleurde illustratie, in het boek zelf is dit in grijstinten afgebeeld. De illustraties geven iets beeld aan het verhaal. Niet teveel, je kunt je eigen fantasie de vrije loop laten, maar wel genoeg om wat richting te geven aan de sfeer.

Zilt

Verhaallijn

De verhaallijn van Zilt is leuk en goed te volgen. Moos komt in een nieuwe situatie en ontmoet daar Pedro. Deze ontmoeting zorgt voor wat verdieping in het verhaal, omdat het ook over diepere thema’s als vriendschap en cultuur gaat. De wijze waarop de verhaallijn is geschreven vind ik minder passend. Hierbij vallen voor mij 2 zaken op: Er wordt gebruik gemaakt van forse taaluitingen. Bijvoorbeeld het begin van het verhaal:

Hij kon wel kotsen van de zenuwen. “Moos, schiet nou godsamme een keer op, we hebben haast, het is al bijna halfnegen!’.

Zilt, blz 5

Dit is een voorbeeld van het taalgebruik wat ik niet in lijn vind met het feit dat Moos in groep 5 zit. Ik dacht, toen ik het boek begon te lezen, dat het om een puber zou gaan die op het voortgezet onderwijs zou zitten. Mijn dochter uit groep 5 zou dit taalgebruik niet enthousiasmeren om verder te lezen.

Een tweede opvallendheid vind ik de zinsbouw. Deze loopt niet altijd vloeiend en de zinnen lijken soms wat gekunsteld kort gehouden. Op andere plekken zijn de zinnen weer onprettig lang. Een voorbeeld hiervan is:

“Het allerliefst ging hij op vakantie met zijn vader en moeder. En broertje natuurlijk. Die hoorde er ook bij, al had hij hem af en toe wel kopje-onder kunnen duwen in het zwembad, met z’n grote mond.”

Zilt, blz. 5
Hoofdstuk 1

Twee perspectieven

Zilt wordt beschreven vanuit twee perspectieven. In een aantal hoofdstukken kijken we mee vanuit het hoofd van Moos. Andere hoofdstukken zijn vanuit Pedro beschreven. Dit geeft een afwisselende inkijk in de verschillende thuissituaties en gedachtes. Dit maakt het verhaal sterker, omdat de tegenstellingen op deze manier echt mee te beleven zijn.

In dit filmpje vertelt Joni Nussy meer over Zilt:

Specificaties Zilt

Auteur: Joni Nussy | Illustraties: Nina Sefcik | Uitgever: Beefcake Publishing | 9789493111981 | 122 pagina’s | juni 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.