Zinglish 2 – een manier van zingend Engels leren voor jonge kinderen

Als je als leerkracht Engels in de klas geeft aan jonge kinderen, dan is Zinglish 2 een perfect boek om erbij te gebruiken! Wij hadden op school al het eerste deel van Zinglish, en nu is sinds deze maand ook Zinglish 2 op de markt.

Zinglish 2

Spelenderwijs Engels leren met Zinglish 2

Als je het eerste deel niet kent, zul je je waarschijnlijk afvragen: wat is Zinglish? Het woord ‘Zinglish’ is een combinatie van ‘zingen’ en ‘English’. In dit boek staan ruim 25 liedjes. En beide liedjes hebben een Nederlandse én een Engelse variant.

Deze liedjes zijn dus bedacht om jonge kinderen gemakkelijk Engels te leren. Want de basisgedachte achter dit boek is dat je een vreemde taal gemakkelijker leert met behulp van liedjes. Kinderen beleven veel plezier aan zingen. Hun motivatie is groot door het op deze manier aan te bieden. Ook gebruik je de Engelse woorden zo in een betekenisvolle context. En ook heel belangrijk: doordat je naast het zingen ook aan de slag gaat met bijvoorbeeld een bijpassend spelletje of andere activiteit (die ook in het boek staan beschreven), beklijft het nog beter!

Zinglish 2 weerspel weathergame

Ideaal voor in de klas

Tja… als je het bovenstaande leest, dan gaat je meester- of juffenhart natuurlijk al sneller kloppen. Dit boek is dan ook perfect om in de klas te gebruiken. Het eerste deel van Zinglish was vooral op schoolsituaties gericht. Zinglish 2 is nog steeds heel goed bruikbaar in de klas, maar er staan ook meer activiteiten in die je bijvoorbeeld in een kleine groep of thuissituatie kunt aanbieden.

Op de school waar ik werk, bieden we Engels al aan vanaf de kleutergroepen. Kinderen krijgen elke week 1 les van een ‘native speaker’, die alleen Engels met de kinderen spreekt, en daarnaast staat Engels ook nog elke week op het programma in een les die door de leerkracht wordt gegeven. Dit gaat natuurlijk heel spelenderwijs. Binnen je thema ga je aan de slag met bijvoorbeeld Engelse spelletjes. Of liedjes, en daar kun je dan Zinglish weer goed bij gebruiken!

lessuggesties bij Zinglish 2

Kleuterleerkrachten die met Kleuteruniversiteit werken, herkennen de illustraties meteen! De illustraties zijn van de hand van Margot Senden. Zij maakt ook de illustraties voor de projecten en het tijdschrift van Kleuteruniversiteit.

En de lesideeën in Zinglish 2 zijn van de hand van Marlijn van Kempen en Sanne Ramakers, ook wel bekend als juf Sanne en de oprichtster van Kleuteruniversiteit. Dat geeft al wel meteen een soort van garantie dat het boek ook heel waardevol is om te gebruiken in de kleutergroep.
Wil je trouwens meer met Engels in je groep, dan heeft Kleuteruniversiteit ook hele leuke projecten in het Engels. Zo hebben wij ons herfstthema in het Engels aangeboden dit jaar!

zinglish 2

De opbouw van Zinglish 2

Dit nieuwe boek bevat ruim 25 liedjes. Je kunt de liedjes zomaar ‘los’ aanbieden, maar veel liedjes kun je ook goed binnen een thema plaatsen. Zo zullen wij later in dit jaar gaan werken met het thema dieren in de jungle. Daar past het liedje ‘sluipen door de jungle’ (‘sneaking through the jungle’) dan perfect bij!
Het is het beste voor het aanbod om het liedje eerst in het Nederlands aan te bieden. Beheersen de kinderen dit liedje goed, dan kun je daarna de Engelse versie introduceren.

Bij elk liedje staan ook meerdere lessuggesties. Deze zijn voorzien van een icoon, zodat je gemakkelijk kunt zien wat voor soort activiteit het is. Denk bijvoorbeeld aan beweging, dans, woordenschat, knutselen, instrumenten en woordenschat.
Ook zijn er ‘quick & easy’ activiteiten te vinden. Dit zijn makkelijk uitvoerbare activiteiten, ook heel goed geschikt voor thuissituaties. Dus als je thuis aan de slag wil met Engels, is Zinglish 2 ook een echte aanrader!  

zinglish 2

De liedjes in Zinglish 2

De liedjes in het boek zijn gemaakt door Jeroen Schipper. En wat heeft hij dat super gedaan zeg! De liedjes spreken echt aan, zijn grappig en vlot. En wat vooral zo knap is, de vertaling naar het Engels is heel natuurlijk. Elk liedje is stuk voor stuk heel logisch ook in het Engels, en helemaal kloppend, ook qua inhoud van de tekst. Beide liedversies zijn een-op-een geschreven. De belangrijkste begrippen zijn dus zoveel mogelijke in beide versies van het lied in dezelfde vorm en op dezelfde plaats te vinden. Zo leren de kinderen met plezier Engels!

De liedjes zijn te beluisteren via het Spotify kanaal van Jeroen Schipper en staan hieronder! Achterin het boek zijn ook alle muzieknotaties te vinden. Fijn voor de leerkrachten die een instrument spelen.

Spotify Zinglish 2

Specificaties Zinglish 2

Auteurs: Marlijn van Kempen, Sanne Ramakers en Jeroen Schipper | Illustraties: Margot Senden│Uitgever: Clavis │9789044839425│februari 2021│125 pagina’s│Meer informatie en te koop bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

zinglish 2
footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.