Zout, een debuut van Doreen Hendrickx

Doreen Hendrikx, ook wel bekend als @prozaly op Instagram is een 21-jarige student met een passie voor alles wat met woorden te maken heeft. Zout is haar debuut.

zout hoofd

Over Zout

‘Zout’ gaat over de zeventienjarige Maud. Maud kijkt erg op tegen haar idool Claire Hale, een populaire influencer. Als ze voor een uitdaging van haar beste vriend Remi, haar liefde voor eten op Instagram begint te delen, blijkt alles niet altijd zo perfect te zijn als dat het lijkt. Haar vrienden Remi en Rinse helpen haar de uitdaging te halen, maar hebben ook hun eigen problemen. Maud komt erachter dat het niet altijd even makkelijk is, en dat de werkelijkheid echt niet helemaal perfect is. Zoals die er op Instagram misschien wel perfect uitziet.

Trigger warnings 

Trigger warnings, de één noemt ze spoilers, de ander vindt dit een cruciaal onderdeel voordat het begint met lezen. Toen ik op Instagram plaatste dat ik dit boek Zout ging lezen, waarin ik Doreen had getagd, kreeg ik een heel lieve reactie hierop. Ze wenste mij veel plezier, en wees me op de trigger warnings vooraan in het boek. Het is fijn dat deze auteur en uitgever mentale gezondheid vooropstellen. Iets waar nog velen van kunnen leren. Wat mij betreft zijn trigger warnings zoveel meer waard dan de waarde die ze nu nog krijgen, hopelijk gaat hier in de toekomst iets aan veranderen.

De triggerwarnings in dit boek zijn: eetstoornissen, fatfobie, zelfhaat, bodyshaming, pestgedrag en homofobie.

zout

Mijn ervaring met Zout

‘Zout’ is een heel interessante Young Adult om te lezen. Je leest over de strijd die Maud voert om perfect te lijken. Iets wat voor velen nogal bekend in de oren kan klinken. Ook lees je hoe haar omgeving hierop reageert. En reageren ze überhaupt wel? Dit boek laat ook zeker zien dat je niet alleen bent, dat je iemand nodig hebt en dat je op elkaar moet letten. Want vergeet niet, niemand is helemaal perfect. Ook al lijkt dit soms wel zo.

Tijdens het lezen van Zout voelde ik de vriendschap tussen Remi en Maud. Ze zijn duidelijk beste vrienden en hebben een hele hechte band. De vriendschap tussen Rinse en Maud vond ik af en toe juist weer wat minder duidelijk en tegen het einde vond ik hun band ineens wel heel snel gaan. 

‘Zout’ bevat heel veel leuke humor. Zoals de letterlijke zoutpotjes die dienen als opvulling van witregels tussen de alinea’s. In het verhaal zelf is ook een aantal keer verwezen naar de titel van dit boek.

Auteur 

Doreen begon dit verhaal Zout te schrijven voor de fun. Nooit had ze gedacht een dankwoord te schrijven voor dit project wat uitgroeide tot meer dan enkel voor de fun. Al twee en een half jaar had ze gewerkt aan dit project, wat nu echt tot een boek, een debuut is uitgebracht.

Specificaties Zout

Auteur: Doreen Hendrikx  ǀ Uitgeverij: Pelckmans ǀ 9789463831260 ǀ april 2021 ǀ 328 pagina’s ǀ meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Footer5
Delen is enorm lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.