Zwartbessie – een boek over een kip met een depressie

Toen ik de titel Zwartbessie langs zag komen tussen de boeken die zouden verschijnen, kreeg ik meteen een grote glimlach. Zwartbessie is namelijk een bekend gedicht van Annie M.G. Schmidt. En nu is het dus als een prentenboek verschenen!

hoofd

Het gedicht Zwartbessie

Toen ik jong was, ben ik opgegroeid met de verhaaltjes van Jip en Janneke. Ook veel andere boeken en gedichten van Annie M.G. Schmidt werden bij ons thuis voorgelezen. Toen ik later juf werd, was één van de eerste boeken die ik aanschafte het boek ‘Ziezo‘ van Annie M.G. Schmidt, gevuld met enorm veel fantastische gedichtjes. En één van die gedichten uit dit boek is Zwartbessie. En daar is nu dus een tof prentenboek van verschenen! Benieuwd naar dit gedicht? Luister het hieronder dan zeker!

Een gedicht over een kip met een depressie

Zwartbessie wil niet net als alle andere kippen zijn. Ze is bijzonder: een zwarte kip met zwarte spikkels. Daar is ze heel trots op. Maar helaas hebben de andere kippen in de kippenren geen oog voor hoe bijzonder ze is. Ze lachen haar zelfs uit. En de haan roept geprikkeld: ‘Je bent gewoon een zwarte kip, en niet in ’t minst gespikkeld.’
Daar wordt Zwartbessie heel treurig van. Zo treurig zelfs in een depressie raakt. Ze eet niet meer, ze drinkt niet meer en legt geen eieren meer. En dan gaat Zwartbessie dood….. Zullen de kippen bij haar uitvaart wel doorhebben hoe bijzonder ze eigenlijk was?

Zwartbessie

Toffe illustraties van Annemarie van Haeringen

Tja… ik wist natuurlijk al dat het verhaal van Zwartbessie enorm leuk is. Ik kende dit gedicht al. Maar voor iedereen die het niet kent: Annie M.G. Schmidt heeft dit met enorm veel humor geschreven. En daarnaast hebben haar gedichten een enorm fijn ritme. Zij had zo’n perfect taalgevoel, de woorden kloppen stuk voor stuk dit leest prettig daardoor en natuurlijk voor.

De tekeningen van Annemarie van Haeringen die bij deze uitgave van Zwartbessie zijn gemaakt, zijn prachtig! Deze illustraties zijn echte eye-catchers door het mooie kleurgebruik. Zwartbessie is natuurlijk zwart (met zwarte spikkels!), en de kleuren die ze daarbij heeft gekozen zijn mooi afgestemd.
Ik ga dit boek binnenkort voorlezen aan de kleuters van mijn klas. Kan er weer een hele generatie genieten van dit grappige gedicht van Annie M.G. Schmidt!

Specificaties Zwartbessie

Auteur: Annie M.G. Schmidt | Illustraties: Annemarie van Haeringen | Uitgever: Querido | november 2021 | 9789045127033 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly, getrouwd en moeder van twee dochters van 6 en 8 jaar. Ik werk 3 dagen per week als kleuterjuf. Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Natuurlijk ben ik als juf gek op kinderboeken. Als gezin doen we het liefst zoveel mogelijk leuke dingen met elkaar: spelletjes, knutselen, uitstapjes en weekendjes weg.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.