Aarden, een boek over verbinden met de natuur

Geniet je ook zo van de herfst? Ik vind de rode kleuren erg mooi. Maar tegelijkertijd moet ik wennen aan de regen, het donker en de dalende temperatuur. De natuur en het weer hebben invloed op mij, bijvoorbeeld op mijn stemming en energieniveau. Het boek Aarden gaat over die verbinding tussen jou en de natuur en meer nog over wat je daar voor positiefs uit kunt halen.

Aarden is goed voor ons

Therapeut Ruth Allen vindt het belangrijk om een emotionele verbinding te hebben met de natuur en schreef daarom het boek Aarden. Toch gaat het boek niet over therapie in de buitenlucht, maar wel over je relatie met de natuur. En hoe je de natuur therapeutisch kunt gebruiken. Welzijn komt volgens Allen van binnenuit en de natuur kan een middel zijn om je met je innerlijke landschap te verbinden. Dat geeft nieuwe energie. Dat is handig in een tijd waarin zoveel om ons heen beredeneerd, geregeld en onpersoonlijk is.

Aarden is goed voor ons en de natuur. Onze planeet, die worstelt om te leven onder de voorwaarden die wij hebben gecreëerd, heeft ons heel hard nodig om opnieuw verbinding te maken en te kunnen helen.

Blz. 19

Grote thema’s

Aarden is Allens persoonlijke en beroepsmatige getuigenis over haar kennis van aarden en jezelf vinden in de natuur. Ze behandelt verschillende universele thema’s die van alle tijden zijn. Dat maakt het boek gelijk lekker overzichtelijk en behapbaar. Deze thema’s komen aan bod:

  • Aanwezigheid
  • Verbinding
  • Beweging
  • Stilte
  • Afzondering
  • Wild
  • Mysterie
  • Perspectief

In alle thema’s komt het begrip ‘aarden’ terug. Ook worden de thema’s mooi met elkaar verbonden zodat je de rode draad snapt. Bijvoorbeeld: ‘Door stil te zijn in de natuur kunnen we op een andere manier aarden dan bij beweging.’

Verbinding met de natuur

Aarden en je verbinden met de natuur kan dus op diverse manieren. Ik was al wel bekend met het begrip aarden, maar had al door dat het een werkwoord is en dat ik er nog niet over uitgeleerd bent. Het is iets dat ik moet blijven doen en waarvoor ik (en velen anderen) nog veel te leren hebben. Helemaal in deze wereld vol beeldschermen waarin we steeds verder lijken af te staan van de natuur. Maar wat is aarden eigenlijk?

Allen omschrijft aarden als een lichamelijke handeling, een methode, om een bepaalde bestemming te bereiken. Aarden bestaat zowel uit naar buiten gaan als thuiskomen. Door te aarden wordt je geaard. Dat betekent dat je op een stevige plek in het nu bent. Het is thuiskomen bij jezelf en de natuur. Geaard zijn is ook een manier van zijn die onze emotionele toestand en reacties, relaties met anderen, opvattingen over de wereld en onszelf en onze benadering van het leven omvat. Het is daarmee een belangrijk aspect van je gehele welzijn.

De natuur in

Aarden is niet alleen een theoretisch boek, want het staat vol tips en leuke oefeningen. Zo kun je het aarden direct zelf gaan oefenen. Ook vind je fijne lijstjes in het boek, bijvoorbeeld van hoe een geaard persoon eruit ziet. Dan kan je gelijk even bij jezelf nagaan hoe geaard je bent. De vele prachtige natuurfoto’s in het boek werken overigens ook al aardend. Dit boek moet je eigenlijk gewoon open wegzetten ergens in je huis.

Mijn kennis over aarden is in ieder geval toegenomen. Mij heeft het boek daarnaast gemotiveerd om weer vaker stil te staan bij alles wat ik buiten tegenkom. Ik ga mijn zintuigen bewuster inzetten en dan voelen wat dat doet. Je kan ook een thema uitkiezen waar je je een tijdje mee bezig wilt houden. Ik voelde me zelf aangesproken door het thema ‘wild’. Iets minder leven met enkel mijn verstand, is wel iets wat ik nu aandurf.

Interesse hebben in wildheid is bereid zijn de controle op te geven, van ons eigen keurslijf tot onze controle over de natuur. Wildheid omarmen is een vorm van controle loslaten en een andere kracht zijn werk laten doen. Eigenwijs zijn is de wildheid laten terugkomen en soms laten overheersen.

Blz. 134

Aarden is een aanrader

Al met al is Aarden een mooi boek en inhoudelijk interessant en waardevol voor de praktijk. Het is ook mooi geschreven; heel verhalend en soms zelf poëtisch. Allen neemt je echt mee en laat zien dat de natuur troost en hoop biedt. Aarden raakt aan belangrijke thema’s en kan je ondersteunen om je lichamelijk en geestelijk beter te voelen met behulp van de natuur.

Specificaties Aarden

Auteur: Ruth Allen | Vertaler: Hennie Volkers en Vitataal | Uitgeverij: Terra | augustus 2021 | 9789089898685 | 194 pagina’s | Meer informatie vind je bij je lokale boekhandel of hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Mandy
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.