Anders is anders – en dat is een heel gewoon iets

Anders is anders houdt niet van harde geluiden. Hij houdt ook niet van fel licht en sterke geuren, van rommel of heel veel mensen. Daar wordt hij boos van. Of verdrietig. Hij houdt wel van lijstjes. En van dino’s. Daar weet hij heel veel van. Anders is een beetje anders dan de anderen. En dat is maar goed ook. Want hoe saai zou het zijn als iedereen hetzelfde was? Anders is een ontroerend en herkenbaar prentenboek over anders zijn – maar er toch gewoon bij horen!

prentenboek over anders zijn

Ik heb …

Op de eerste omslag van anders is anders, staan 15 portretten afgebeeld van jong en oud. Daan is blind, Charlotte heeft blond haar en Jan heeft diabetes. Het 16e portret is leeg en daar kan de lezer zichzelf tekenen en onder het portret invullen: Ik ben … en ik heb … Het zal mij benieuwen wat mijn zoontje daar later in zal vullen. Onder het portret van Anders staat: “Anders heeft autisme” en daar gaat de rest van dit prentenboek over anders zijn over.

prentenboek over anders zijn

Niet en wel

In het boek wordt beschreven waar Anders niet en wel van houdt. De eerste bladzijden van het boek gaan vooral over waar hij níet van houdt. En anders is anders, valt daarmee met de deur in huis volgens mij. Voor mensen met autisme is het fijn om een duidelijke scheiding tussen niet en wel te hebben, zij zijn zelf ook eerlijk en recht door zee. Tenminste, voor zover ik weet is dat een van de eigenschappen van autisme, in ieder geval geldt het voor de mensen die ik ermee ken in mijn omgeving.

Eigenschappen

Verschillende eigenschappen van autisme komen in anders is anders voorbij. De meest bekende is denk ik die van elke dag de dagelijkse dingen in dezelfde volgorde doen. En ook laat de schrijver zien wat er gebeurd als iets níet gaat zoals elke dag, leuk gedaan ook, een soort “zoek de verschillen”. Ook vertelt de schrijver waar Anders moeite mee heeft bij het doen van de dagelijkse dingen en in het onderhouden van sociale contacten. Op een eenvoudige manier, zodat iedereen die dit leest kan begrijpen wat er in Anders omgaat.

Lege pagina Anders is anders

De mooiste bladzijde van anders is anders vind ik de lege pagina. Heel symbolisch wordt hiermee uitgelegd dat Anders even rust nodig heeft om bij te komen van angst, boosheid of verdriet. En daarmee geeft Anders een heel goed voorbeeld voor iedereen; anders of gewoon.

Gebruik jij ook wel eens zo’n lege pagina?

Specificaties Anders is anders

Auteur: Sam Loman | Uitgever: van Goor | 9789000366675 | maart 2019 | 32 pagina’s | meer informatie op Bol of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.