Bird Box, een bloedstollende dystopie van Josh Malerman

Bird box is het boek dat ervoor heeft gezorgd dat de boekennerd weer wakker in mij werd ongveer 2 jaar geleden. Vanaf toen ben ik weer boeken ben gaan verslinden. Met als gevolg deze toffe boekenblog die ik samen beheer met Ellen. Waar een heel team met ons boeken mee verslind. Zo ook Chantal, al is haar genre anders dan die van mij. Toch merkte ik haar interesse naar dit boek toe, en met de nodige waarschuwing is ze out-of-haar-genre gaan lezen. Onze beide leeservaringen van deze dystopie lees je hier!

bird box

Verhaal Bird box

Malorie zorgt voor haar 2 kinderen. Anders dan normaal is, ze moeten namelijk doodstil zijn en mogen nooit naar buiten. De kinderen slapen onder kippengaas met een laken erover. De ramen zijn afgedekt met matrassen en de gordijnen zijn altijd dicht. Het begon allemaal met vage verhalen in de media. Mensen negeerden de berichten over gekte, omdat dit ver van hun huis gebeurde. Maar al snel kwam het steeds dichterbij. De televisie ging op zwart, de radio zweeg en het internet was weg. Telefoons stopten met overgaan en buiten was het niet meer veilig. Buiten zijn “zij”, en “zij” mogen absoluut niet gezien worden. Dat is het enige wat duidelijk is in Bird box.

De kinderen slapen. Straks zal ze hen wakker maken en hen allen blinddoeken. Vandaag zullen ze het huis verlaten. Vandaag zetten ze alles op het spel, en voor wat? Hopelijk een beter leven. Maar is die hoop terecht?

Leeservaring Bird Box Selena

Zoals gezegd is dit het boek wat mijn leespassie weer heeft aangewakkerd. Ik weet het nog zo goed, ik zat in de trein. Voor het eerst even zonder dochter of iemand. Het boek had ik van mijn moeder gekregen en ik wist dat ik dit eerst moest lezen. Uiteraard had ik de aankondigingen gezien op Netflix. Het verhaal boeide me, en gelukkig heb ik een leesgrage moeder. Ik was mijn leespassie gewoon kwijt. Druk, kinderen, je kent het wel. Maar vanaf de eerste bladzijde was ik verkocht. Bij de eerste regel vormde zich al een dikke laag kippenvel en verdween de wereld om me heen. Wat is er aan de hand in Bird box?

Malorie is geen typische moeder. Ze is hard en afstandelijk naar haar kinderen. Maar tegelijk weet je dat dit nodig is om te overleven in de wereld waarin ze nu leven. Langzaam rolt het verhaal uit en lees je hoe ze op het punt is gekomen waar ze nu is. De dreiging is altijd voelbaar en neemt alleen maar toe. Er is een “iets”, wat niet gezien mag worden, er is gekte en er zijn mensen. Mensen zijn vaak nog enger dan de bovennatuurlijke horror in boeken. Josh weet beide goed te combineren. Zijn manier van schrijven is pakkend, het raakt je en weet mij helemaal te grijpen.

bird box

Een verhaal wat me nooit loslaat

Ik wil niet teveel kwijt, de kracht voor mij was ook dat ik heel weinig wist over het verhaal. Ik had geen idee wat ik kon verwachten en daarmee stond ik op gelijke voet als Malorie. Echt antwoorden krijg je (nog) niet. Maar dat doet er ook niet toe. Mijn moederhart vind haar zo sterk en dat is heerlijk om te zien in een boek. Ik hoop ook zo te zijn om mijn kinderen te beschermen als het nodig is. En ik heb ook zeker een overlever in mij. Maar die scene in de bar… ik krijg spontaan weer kippenvel! Jeetje die was heftig. En laat ik over het stuk op zolder, de climax nog maar zwijgen. Vandaar mijn waarschuwing voor Chantal.

Ik ben echt wat gewend met mijn horrorboeken van onder andere Barker, Gaiman, Lovecraft en King. Maar de scene op de zolder in Bird Box is zo gruwelijk heftig, tegelijk ook passend en wat het zo goed maakt. En ook wat dus helemaal uit de film gehaald is. Daar kom ik zo op terug. Het blies me omver en nog kan ik dat bepaalde beeld zo oproepen in mijn geest. Heel knap als schrijvers dit kunnen. De kracht van het boek is het niet weten, de mysterie en de drang tot overleven. Malorie is een prachtig sterk figuur wat de boekenwereld rijk is.

bird box

Film vs boek

Ik heb de film gezien en ik vind het echt zacht uitgedrukt belachelijk. Aanpassingen zijn nodig, dat snap ik. Maar de hele essentie van het boek, de mysterie is weg! Malorie is niet het sterke figuur die ze is in het boek. En ik voel me oprecht kwaad. Ook snap ik niet dat de schrijver trots is op de film. Nou ja ik snap dat het tof is als je verhaal op beeld komt, maar voor mij is de film absoluut niet zoals de essentie van het boek Bird box is. Het is overdreven filmisch en het mist alles wat het boek voor mij goed maakt. De film is wel ergens spannend, doordat de basis van het verhaal goed is.

Er is 1 aanpassing/aanvulling die ik wel kon waarderen in de film Bird box. Waar normale mensen gekte ervaren als “zij”, gezien hebben, zo’n ander effect heeft het op mensen die die gekte al bezitten. Dit was iets wat ik me afvroeg in het boek, en wat ik eigenlijk ook leuk vond dat dit niet duidelijk was. Maar vooruit in de film was het wel een aardig antwoord. Verder vind ik Sandra Bullock, Malorie echt verschrikkelijk neerzetten. Mijn Speed heldin heeft een beetje voor mij afgedaan.

bird box

Vervolg

Het boek Bird box vind ik dus geweldig, het is een favoriet geworden. De film vind ik plat gezegd, maar met classy Frans accent, trés shittie. Het boek heb ik ook in de originele taal, Engels gekocht. Dit omdat ik benieuwd ben naar hoe het in de echte taal is. En omdat ik die voorkant veel leuker vind. Een cover zoals het verhaal bedoeld is en niet aansluitend op de film. Ik ben gevoelig voor vormgeving en covers, dit hoort bij de totaalbeleving. Het vervolg Malorie ligt op mij te wachten en zal binnenkort als review verschijnen.

bird box

Leeservaring Bird box van Chantal

Bird Box; bij veel mensen zal deze titel wel een belletje doen rinkelen. Waarschijnlijk is dit belletje gerelateerd aan de film, maar achter veel films zit vaak een nog beter boek. Dit is niet het genre dat ik vaak lees, maar toch werd mijn aandacht getrokken naar dit verhaal. Waarom kan ik niet precies verwoorden; misschien door de promotie van de film?

Wat een verhaallijn!

Dit is het eerste wat ik denk als ik het boek uitlees. Hoe bedenk je zo’n verhaallijn? Kan het ooit werkelijkheid worden? Ik hoop het niet; zo sterk als de hoofdpersoon Malorie ben ik niet. Ik heb wel meteen een klik met haar; de manier waarop zij vanuit haar beleving de situatie beschrijft waarin ze zich bevindt pakt mijn aandacht meteen.

De hoofdstukken van Bird box zijn lekker kort en lezen daarom heel makkelijk weg. Wat me opvalt is dat de hoofdstukken geen titels hebben en op één of andere manier stoor ik mij daar helemaal niet aan. Het hoeft niet in dit boek, aangezien je gewoon verder wilt lezen en titels overbodig lijken.

De verhaallijn is heftig in Bird box; de wereld krijgt ineens te maken met een raar verschijnsel en niemand weet hoe of wat. Het enige wat bekend is, is dat wanneer je het ‘ding’ in de ogen kijkt, je jezelf verliest, doordraait en andere mensen en uiteindelijk jezelf de dood in jaagt. Mensen sluiten zich op in hun huizen, dekken ramen af met lappen stof en dragen buiten altijd een blinddoek. Vreselijk om over na te denken en dat maakt dit boek tegelijk heftig maar houdt ook mijn aandacht erbij en heb ik heel duidelijk de drang om verder te lezen. Er zijn kinderen betrokken in het verhaal en mijn moederhart wil weten hoe het afloopt, vooral met de kinderen.

bird box

Lezen uit mijn comfortzone

Zoals ik hierboven al aangaf, is Bird box voor mij lezen uit mijn comfortzone. Ik lees graag diverse boeken; van romans die overstromen van liefde tot thrillers over moordenaars. Beide boeken hebben voor mij de ingrediënten om lekker op de bank onderuit te zakken; me time!
Dit boek had dit niet meteen voor mij; er is sprake van een “zij” dat ervoor zorgt dat je jezelf in gekte verliest; nee bedankt.

Maar iets trok mij aan in Bird box; misschien de cover van het boek waarop een moeder met haar kinderen geblinddoekt opstaat? Het feit dat zij alleen wonen, zelfvoorzienend zijn en toch erop uit trekken de wereld in met een blinddoek op? Kinderen die erop getraind zijn om geluiden te herkennen; hoe dan? Ik ben in ieder geval wel blij dat ik mijn gevoel toch gevolgd heb; het was een heftig boek qua verhaal met de nodige twists erin die ik niet had zien aankomen. Boeken zorgen er vaak voor dat ik bepaalde situaties die voorkomen in het boek ga inbeelden in mijn hoofd. Hoe zou dit eruit zien en hoe zou ik deze situatie ervaren?

Bird box leest fijn weg, is goed geschreven en blijft je aandacht houden tot de laatste zin! Nu is het tijd voor de film, want je weet wat ze zeggen; kijk nooit de film voordat je het boek hebt gelezen. Toch nieuwsgierig? Hieronder een trailer.

Specificaties Bird Box

Auteur: Jos Malerman | Uitgever: A.W. Bruna | Vertaald door Erik de Vries | 304 pagina’s | November 2018 | 9789400510302 | Meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

bird box
Footer1

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.