Bits, Bytes en bots, over roboticia, AI en de nieuwste uitvindingen

Soms kies ik ook een boek om te reviewen waar ik in eerste instantie niet voor zou kiezen. Maar we proberen allemaal onze horizon te verbreden. Bits, bytes en bots koos ik dan ook omdat ik van Hanna Holwerda geen droge kost verwachtte. En dat was gelukkig ook zo. In een fijn vormgegeven verhaal ben ik meer te weten gekomen over robotica, AI en ook hoe we tot hier zijn gekomen.

Bits, Bytes en Bots met SLV kader

Bits, bytes en bots

Wist je dat…
…er computers zijn die zelf denken en robots die zo klein zijn dat je ze niet kunt zien met het blote oog?

In dit ontdekboek over robotica, technologie en AI lees je over de allereerste uitvindingen tot de modernste technieken. Van de eerste gereedschappen die mensen uit steen maakten tot de eerste door mensen gemaakte bacterie. En over elektriciteit, via enen, nullen en codes naar computersystemen die meer kunnen dan jij en ik. Van de eerste robots die zonder elektriciteit werkten tot nanobots die zo klein zijn dat er tien miljard op de rode punt kunnen op de achterkant van het boek.

Wat een fijne opbouw heeft Bits, bytes en bots

Betreft informatieve boeken ben ik altijd bang dat het een grote opsomming wordt. In Bits, bytes en bots heb ik dat gevoel niet gehad. Er zit een heldere opbouw in het boek. Je begint bij onze allereerste uitvindingen zoals vuur en veel later het wiel. Zonder deze ontdekkingen zouden we nooit uitkomen bij de eerste machines. Denk dan aan een katrol en later de stoomtrein waardoor er weer machines werden uitgevonden. En als we dan bij de uitvinding van elektriciteit zijn aangekomen begint het boek pas echt. Want vanaf dan gaat het over elektronica.

Bits, Bytes en Bots inhoudsopgave thema's

Ethische vragen

De opbouw van het boek is dus vrij logisch en ook fijn dat het zo in elkaar steekt. Onderwerpen zijn in kleine stukjes geknipt waardoor de informatie behapbaar blijft. Ook kun je het boek er natuurlijk bij pakken als je naar een specifiek onderwerp op zoek bent. Al is het boek ook wel een heel mooi geheel. Daarnaast is er aandacht besteedt aan de gevolgen van al die nieuwe uitvindingen.

Onder het kopje ‘Ethische vraag’ worden vragen gesteld die passen bij de tekst of het hoofdstuk dat je dan aan het lezen bent. Want dat we van alles kunnen bedenken en uitvinden hoeft niet altijd goed te zijn. Zoals bij elke nieuwe uitvinding die iets moois toevoegt is er ook een gevaarlijke kant. Kijk maar naar de uitvinding van kernenergie. Hele schone energie dat tegelijkertijd vervuilend afval produceert maar waarmee ook kernbommen kunnen worden gemaakt.

Uitvinders, weetjes en proefjes

Naast de heldere opbouw en de ethische vragen staan er ook heel diverse uitvinders vermeld in Bits, bytes en bots. Om sommige van die uitvindingen beter te kunnen begrijpen zijn er proefjes opgenomen. Vaak met huis-, tuin en keukenspullen dus niet altijd lastig te realiseren. Hartstikke leuk om thuis te proberen een batterij te maken van enkele 5 eurocent muntjes of probeer eens in binaire code, de taal van digitale apparaten, een zin te schrijven. Zo worden uitvindingen tastbaar en dat is wat mij betreft echt wel een toevoeging aan dit boek. Ook de weetjes die zijn opgenomen geven extra dimensie. Kortom; Bits, bytes en bots is wat mij betreft echt een heel veelzijdig en fijn informatief boek.

bladspiegel 1/3 hoofdstuk 0 mens en machine over de allereerste uitvindingen met foto's van vuur en tandwiel een weetje over de tondel en een proefje om zelf vuur te maken

Bruikbaar in het onderwijs

Zoals op de achterkant van het boek ook staat is Bits, bytes en bots ook erg geschikt om in het onderwijs te gebruiken. Naast de leuke proefjes om onderwerpen en uitvindingen tastbaar te maken bevat het boek ook veel thema’s die in het onderwijs worden aangehaald. Nepnieuws, deep fake en online privacy zijn onderwerpen waarvoor steeds meer aandacht komt op scholen. Van hoe gaan we met elkaar om online tot hoe houd je het voor jezelf en andere veilig en leuk? De ethische vragen in het boek rondom robotica, techniek en AI kun je gebruiken om in de klas deze onderwerpen bespreekbaar te maken.

bladspiegel 2/3 pagina 12 en 13 over stoom en de eerste machines. Een proefje om een batterij te maken met 8 muntstukken en een weetje over het Kinderwetje

In onze schoolbibliotheek krijg ik soms heel gespecialiseerde vragen van kinderen die ‘iets’ willen uitdiepen rondom computers, informatica of robots. Een volgende keer zal ik ze zeker naar Bits, bytes en bots wijzen. Op mij komt dit boek heel erg compleet en mooi uitgewerkt over. Van het uitvoeren van de proefjes om natuurkunde tastbaar te maken. Tot mooie vragen waarover je samen kunt praten. Daarbij staat het, in een fijne verhaalvorm, bomvol informatie zonder dat dit droge kost wordt. Want dat is voor mij vaak een reden om niet zomaar een boek over dit onderwerp te lezen. Door de opdrachten en proefjes is het boek leuk voor kinderen vanaf 9 jaar. Handig om een onderwerp uit te diepen maar ook zeker voor kinderen die geïnteresseerd zijn in al deze onderwerpen.

Hanna Holwerda

Hanna Holwerda is schrijfster van kinderboeken op het snijvlak van kinderen, geloven, natuur en wetenschap. Haar kracht is om ingewikkelde onderwerpen voor kinderen helder te vertalen. Voordat ze gaat schrijven over dit soort ingewikkelde onderwerpen probeert ze het eerst zelf te begrijpen. Ze duikt in het onderwerp en gaat op zoek naar bizarre weetjes en de mooiste verhalen. Er zullen vast vele woordwolken om haar heen hebben gelegen bij het schrijven van Bits, bytes en bots. Er komen immers zoveel onderwerpen aan bod en Hanna vindt het prettig om opborrelende ideeën eerst uit te werken in een woordwolk.

Bladspiegel 3/3 hoofdstuk 3 Robotica met links illustraties van robothond en robot en rechts informatie over tandwielen.

Ook is Hanna gefascineerd door de wereld van de Bijbel. Met haar werk wil ze ouders en kinderen inspireren en op een verrassende manier Bijbelverhalen, God en zichzelf laten ontdekken. Minke heeft eerder Nieuwe Bijbelweetjes gerecenseerd. Maar Hanna heeft nog veel meer interessante boeken op haar naam staan zoals onder andere:

Andere boeken Hanna Holwerda

Zoals je hierboven aan de boekenlijst ziet zijn veel titels op de Bijbel of schepping gericht. Nu ben ikzelf niet bezig met het geloof en heb ik in Bits, bytes en bots hier niets van gemerkt. Op haar website lees ik dan ook dat Hanna’s passie ligt bij het willen helpen van mensen om op een natuurlijke, ongedwongen manier te hebben over hartzaken, het geloof. En dit te delen met kinderen en daarbij de kinderen het voortouw te laat nemen, zonder zelf de regie te verliezen.

Specificaties Bits, bytes en bots

Auteur: Hanna Holwerda | Illustraties: Elvera Goedhart en Carlijn Seves | Uitgeverij: Jongbloed Media / Columbus | ISBN: 9789085435198 | sept 2023 | 122 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.