Bloot, een jeugdboek over sexting, zelfacceptatie, vriendschap en opgroeien

Hoe vaak je jongeren ook waarschuwt, toch leven we in een tijd met een bepaalde sociale druk. Ook blijven opgroeiende jongeren hun eigen keuzes maken die niet altijd goed zijn. Meestal niet, dat hoort bij opgroeien. Alleen veranderd de wereld om ons heen en kan de impact van een foute keuze erg ingrijpend zijn. Neem bijvoorbeeld sexting. Waar wij vroeger misschien achter in een fietsenhok onder de sociale druk je borsten lieten zien, zo digitaal gaat dit nu. En eenmaal online, gaat het er nooit meer vanaf. Dezelfde problemen en situaties komen dus in elke generatie voor, de manier waarop verandert alleen. Bloot is een mooi boek voor jongeren van 11 – 15 jaar over dit onderwerp.

hoofd

Bloot

Amelie is 13 en ontevreden over haar lichaam. Haar ouders verkeren in een crisis, haar beste vriend gedraagt zich plotseling anders en op school krijgt ze steeds meer commentaar van jongens. En de knappe, populaire Elias, twee klassen boven haar, weet waarschijnlijk niet eens dat ze bestaat. Als Elias belangstelling voor haar lijkt te hebben, kan Amelie haar geluk niet op. Maar dan vraagt hij om een sexy foto…
Op knappe en verrassende wijze laat Jutta Nymphius zien hoe Amelie een slachtoffer weigert te zijn en uiteindelijk als overwinnaar uit de bus komt!

Sexting

Opgroeien, fouten maken, het hoort er echt bij. Daarvan leer je verantwoordelijkheid. Ook leer je mensen kennen, je vrienden en hoe de wereld draait. Dit is nooit anders geweest en zal altijd zo zijn. Hoe de wereld draait is wel iets wat veranderlijk is. Hoe fijn is het dat we digitaal zoveel kunnen. En hoe naar is het als dit als een exploderende bom zich tegen je keert. In Bloot lezen we hoe dit bij de 13 jarige Amelie gebeurd.

Amelie is aan het opgroeien in Bloot. Onzeker over haar piramide lichaam, want ja iedereen wilt een zandloper figuur. Haar borsten zijn niet te zien en de jongens in haar klas beoordelen de meisjes streng op uiterlijk. Haar keuze van klas om bij twee populaire meiden te komen heeft ook niet handig uitgepakt. En haar beste vriend is kinderachtig. Als dan ook nog haar ouders aan de lopende band knallende ruzie hebben komt Elias als redder in haar pubernood.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Helaas overkomt hetgeen wat Amelie overkomt ook vele andere jongeren. Het is een vorm van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Uiteraard kan je zeggen dat het geen goed idee is om naaktfoto’s te sturen, maar je kan ook zeggen dat degene die deze persoonlijke foto’s doorstuurt fout zit. Ik ben dan ook blij met de rol van Kira in het boek Bloot. Iedereen zou een Kira als vriendin moeten hebben.

Het is niet oké en daar moet wat aan gedaan worden. Gelukkig is Bloot geen naar en zwaar boek. Amelie groeit door het boek heen en bijt steeds meer van zich af. Het einde is dan ook beladen maar wel één waarin ze voor zichzelf opkomt en dat vind ik fijn om te lezen. Het is een boek voor een jonger publiek en de boodschap, impact en gevolgen worden op een fijne manier beschreven.

Bloot

Bloot is een belangrijk boek

De thema’s in bloot zijn: familie, opgroeien, puberteit, scheiden, vriendschap, erbij willen horen, zelfbewust, zelfacceptatie, sexting, verliefdheid, erbij willen horen, sociale druk, lichaamsbeeld en keuzes maken. Dit alles gegoten in een aangenaam sausje van een fijn verhaal. Het leest heel makkelijk weg.

De diverse karakters zijn herkenbaar denk ik voor de lezers. Ook voor mij, in iedere klas zitten wel die irritante jongens die denken dat ze alles maar kunnen roepen. Nu weet ik inmiddels als volwassene dat ook dat erbij hoort. Maar een goede leerkracht, volwassene die hiermee omgaat is zo belangrijk. En zo ook een klas die dat gedrag afkeurt. We bepalen zelf onze waarden en normen in de groepen waar we ons in bevinden. Die kracht moeten we echt eens gaan beseffen en gaan inzetten. Boeken zoals Bloot geven openheid en zorgen dat dit soort onderwerpen bespreekbaar blijven. Belangrijk dus!

Specificaties Bloot

Auteur: Jutta Nymphius | Uitgever: Ploegsma | Vertaling: Michiel Nijenhuis | Vormgeving omslag: Buro Blikgoed | 9789021682495 | 192 pagina’s | 11 – 15 jaar | januari 2022 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.