Boot, een poëtische novelle van Siska Goeminne over elkaar dragen

Heb jij een diep en brandend verlangen? Iets wat onuitgesproken tussen de regels van jouw leven door spookt? Of luister jij naar die stem, die altijd warm is. Soms zelfs zo heet wordt dat jij je er aan zult branden. Boot is een prachtige novelle van Siska Goeminne met beeldend werk van Staf Roels. Een poëtisch verhaal over elkaar dragen en vasthouden. En voor mij een verhaal van menselijkheid met een basis van verlangen. Een klein boekje met grootste inhoud.

Boot siska goeminne voorkant cover omslag novelle poetisch samenleving samen dragen elkaar beeldend werk van staf roels uitgever de eenhoorn volwassenen literatuur roman

Novelle Boot samenvatting

Boot is een wonderlijk verhaal over een visser die zeven mensen in zijn netten vangt. Over de kracht van de zee, en het verlangen naar liefde en verbinding. Met de betoverende tekst van Siska Goeminne en met prachtige olieverfschilderijen van Staf Roels. In een pure vormgeving van Leen Depooter.

Een poëtische novelle over jezelf vinden bij anderen. De visser was eenzaam, en een beetje bodemloos. Daarin verschilde hij niet zoveel van heel wat mensen op het land. Alleen, hij wilde niet voor altijd eenzaam blijven. Dus nam hij een besluit. Hij zou niet langer vissen vangen in zijn netten, maar mensen. Een stuk of zeven. Een voor een zou hij ze binnenhalen, mens na mens. Het is het begin van een reeks tedere ontmoetingen, op een boot die schommelt tussen verlangen en aanvaarding, tussen rust en melancholie.

Melancholisch verlangen

Steeds vaker betrap ik mijzelf erop dat ik ruzie krijg met de tijd. Het glipt sneller en sneller door mijn vingers. En dat terwijl ik echt wel geniet en mooie momenten heb… Maar het voelt altijd alsof ik tijd tekort kom want er is nog zoveel meer wat ik wil. Hoe ouder ik word, hoe meer de tijd zich gaat gedragen als een waterval die zich niet meer laat vangen. Verleden en heden wentelen om me heen als een dans die soms recht in beeld afspeelt, en soms juist in de schaduwen. Maar iets wat ik altijd wel heb gedaan is aan mijn verlangens gehoor geven. Aan de een wat meer dan aan een ander.

Boot is een bijzonder boek wat komt in een klein formaat. Maar net zoals bij de bekende Alice in Wonderland speelt dit boekje met je perspectief. Zodra je deze “drinkt” groeit het uit tot een groots verhaal.

Siska Goeminne heeft een prachtige novelle weten te schrijven vol menselijkheid en echte emoties, gevoelens en verlangens. Over wat ons mens maakt, wat ons verbindt en juist ook afstoot. Soms zijn we eenzame eilandjes in een drukbevolkte zee. Zij aan zij staan we in de branding en vangen de klappen van het leven op, genieten we van de verkoelende spetters van de zee en aanschouwen we alle mooie dingen die om ons heen gebeuren. Maar echt verbinden, bruggen slaan tussen onze eilanden is iets wat aandacht, oprechtheid en liefde vraagt. Begrip. Maar als we geven, willen we tegelijkertijd ook iets nemen. Is er een verlangen in hetgeen we geven. Dit heeft Goeminne prachtig verhalend verwoord in Boot.

boek siska goeminne voorkant cover omslag novelle poetisch samenleving samen dragen elkaar beeldend werk van staf roels uitgever de eenhoorn volwassenen literatuur roman

Iemand in de boot nemen

De visser in het verhaal van Goeminne gaat op zoek naar een vervulling van zijn verlangen, eenzaamheid of leegte om te vervullen. Het mooie van deze novelle is dat Goeminne jou een verhaal aanreikt die voor een ieder in een ander perspectief geplaatst zal worden. Ze varieert met karakters en hun emoties, gevoelens en verlangens. Ik vind allen iets herkenbaars hebben. Vanuit mijzelf maar ook wat ik in andere mensen zie. Ik zie namelijk veel, ik observeer graag. En dan heb ik nog geeneens de prachtige schilderijen van Staf Roels benoemd. Wat een geweldige complimenterende aanvulling in deze poëtische novelle van Boot!

Jammer dat er een vouw in de prent van de meeuwen zit, maar dat is een persoonlijk iets. Ik vind het zonde als door een bepaalde keuze in vormgeving iets in mijn ogen niet helemaal tot z’n recht komt.Maar dat is dan ook het enige en eigenlijk voel ik me meteen al wat bezwaard door dat aan te geven. Want ik vind Boot echt een prachtige novelle in woord en beeld.

De dappere dame had leren leven met de pijn van een gekneusd hart.

Blz 18 Boot

Literair pareltje

Dit zijn de pareltjes in literair land waar ik het warm van krijg. Het is wat mij betreft heel toegankelijk doordat het een klein verhaal is met veel adempauzes tussen de teksten door. De woorden groeien tot zinnen en die vormen weer prachtige samenwerkingen die tekstbegrip voor een ieder anders tot leven zal laten komen. Met de aanvulling van de schilderijen van Roels zou dit eigenlijk ook een perfect boek zijn voor op de leeslijsten van de hogere klassen.

De visser neemt mensen in zijn boot, en iemand in de boot nemen is eigenlijk een grap uithalen. Maar deze poëtische novelle is geen grap. Het is een prachtig rijk verhaal in woord, beeld, boodschap en perspectief. Over menselijkheid in alle vormen en kleuren. En hoe intensief die kleuren zijn, is aan jou als lezer om te ontdekken.

Boot siska goeminne voorkant cover omslag novelle poetisch samenleving samen dragen elkaar beeldend werk van staf roels uitgever de eenhoorn volwassenen literatuur roman

Boekentips passend bij dit boek

Thema’s als samenleving, naastenliefde, emoties, gevoelens, maatschappij, zorgen voor jezelf en elkaar, menselijkheid, filosofie en poëtische mijmeringen zijn kenmerkend voor de novelle Boot. Hieronder wat leestips die hierbij aansluiten.

quote hoofdstuk boek siska goeminne voorkant cover omslag novelle poetisch samenleving samen dragen elkaar beeldend werk van staf roels uitgever de eenhoorn volwassenen literatuur roman

Specificaties novelle Boot Siska Goeminne

Auteur: Siska Goeminne | Beeldend werk: Staf Roels | Vormgeving: Leen Depooter | Uitgever: De Eenhoorn | Februari 2024 | 80 pagina’s | 9789462917644 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.