Dappere Daan een Clavis informatief pleister boek

Als Daan al een tijdje moe is op school en niet meer wil voetballen besluiten papa en mama naar de dokter te gaan. In het kinderziekenhuis krijgen zij te horen dat Daan kanker heeft. De behandeling start meteen en vanaf dag 1 noemt Daan zichzelf Dappere Daan.

Prachtig voorwoord van Lies Scaut

Voordat ik wat meer vertel over het prentenboek Dappere Daan wil ik even de moeite nemen om Lies Scaut te bedanken voor haar prachtige voorwoord. Een paar delen van haar zinnen laat ik je nu kort zien. Als je als ouder te horen krijgt dat je kind kanker heeft, staat je wereld plots stil … … in een overlevingsmodus waaruit je kracht put… …verdrietige emoties… … mogelijkheid van sterven… … kinderen zijn dapper!

Dappere Daan is een prentenboek die gebruikt kan woorden door ouders, familie, vrienden, leerkrachten en hulpverleners wanneer kanker hun leven binnenkomt.

Dappere Daan

dappere daan

Het verhaal begint met een gezonde Daan die lekker aan het buitenspelen is met zijn zusje Floor. Maar dan opeens voelt hij dat zijn hart veel sneller klopt. Ook op school merkt de juf dat het niet goed gaat met Daan. Hij is stil en speelt niet meer. De juf belt naar papa en mama op en die maken snel een afspraak met de huisdokter /huisarts.

Er wordt bloed afgenomen en als de uitslagen binnen komen wordt Daan naar het kinderziekenhuis doorgestuurd. Daar wordt hij verder onderzocht en moet in een speciale machine waar ze foto’s van de binnenkant van zijn lichaam maken.

Na even wachten wordt Daan met zijn ouders naar binnen geroepen. Waar zijn ouders bij zijn krijgt hij te horen dat hij kanker heeft.

DIt stukje vond ik wel even erg om te lezen. Ik kan me niet voorstellen dat je als kind tegelijk het slechte nieuws met je ouders te horen krijgt. En dan op zo’n directe manier. Maar misschien gebeurt het in echt wel zo en is daar ook een reden voor. Kippenvel momentje in elk geval..

Uitleg over kanker

Daan en zijn ouders krijgen uitleg over lichaamscellen De goede cellen die zorgen dat je groeit maar ook de slechte cellen die zorgen dat je ziek wordt.

Het wordt chemotherapie valt en haaruitval. Iets wat voor mij redelijk dichtbij komt. Vorig jaar had dochterlief een jongen in de klas die leukemie bleek te hebben. Af en toe zie ik hem op school met een sonde en een kaal koppie, maar wel met een lach dat hij blij is dat hij naar school mag.

Papa en mama moeten huilen, maar Daan wil niet huilen. Hij wil Dappere Daan zijn!

Behandeling

Het prentenboek Dappere Daan legt goed uit over de periode die volgt. De chemotherapie behandelingen, de vele bezoeken aan het ziekenhuis. Soms een paar dagen en soms een paar weken. Bloedafnames, temperatuur meten, wegen en meten, bloeddruk.

Op goede dagen mag Dappere Daan naar huis. Ze doen met het gezin leuke dingen, maar ook kan hij via Bednet contact houden met zijn klasgenootjes. Zijn zusje Floor is soms wel jaloers. Daan krijgt zoveel bezoek en cadeaus, maar hij heeft ook pijn en moet zoveel medicijnen slikken. Het is ook niet makkelijk om je broer steeds in het ziekenhuis te zien.

dappere daan

Kanjerketting Dappere Daan

Dappere Daan krijgt ook een kanjerketting. Na elk onderzoek en ingreep krijgt Daan een kraal die hij aan de ketting mag vastmaken. Daan zijn ketting is al heel lang.

Ik hoorde voor het eerst over de kanjerketting toen ik vrijwilligster was voor Make a Wish. Zij vervullen de allerliefste wens van ernstig zieke kinderen van 3 tot 18 jaar. Ik vind de kanjerketting zo onwijs goed bedacht! Kinderen zien wat ze al achter zich hebben liggen, hoeveel ze al hebben gedaan en dat wat ze nog moeten doen lijkt kleiner daarmee. Maar ook naar de buitenwereld toe laat het zien hoe dapper en sterk deze kinderen zijn. Met de bloemenkraal sluit je de ketting af. De behandeling is afgelopen! Helaas geldt dat niet voor zijn vriendinnetje in het ziekenhuis. Zij heeft de strijd tegen kanker niet overleefd. Dappere Daan is er boos en verdrietig om.

Interactief

Ook in dit pleisterboek van Clavis staan extra spelletjes. Een doolhof, een telwerkje over de kralenketting van Daan, zoek de verschillen en een gedicht over Superheld. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar die te maken krijgen met kanker.

Illustraties Dappere Daan

In tegenstelling tot het boek de pyjamareus straalt Dappere Daan rust uit. Pasteltinten, ronde illustraties en teksten die niet door de illustraties heen lopen. In een tijd waarin je leven op zijn kop staat en elke prikkel er al een te veel is, is deze rust heel welkom.

Pleister boeken van Clavis

Ieder kind is uniek. In sommige gezinnen wordt iemand ziek. In andere families is ooit iets vervelends gebeurd. En soms is het huishouden zelf gewoon een beetje anders. Pleisters maakt al die gevoelige onderwerpen bespreekbaar. Deze boeken bevatten een warm verhaal, een spelletje en een versje of liedje op kindermaat. Maar ook een informatieve bijlage voor volwassenen, met een aangrijpende getuigenis of een interview met een Pleister-expert. Op die manier nodigt Pleister uit tot praten met en begrip krijgen voor elkaar. Want hoe moeilijk sommige dingen ook zijn, een PLEISTER helpt altijd!

In dappere daan kun je informatie over kanker bij kinderen achterin vinden, en is er een interview met de Vereniging Ouders, kinderen en Kanker.

Specificaties Dappere Daan

dappere daan

Auteur: Lies Scaut | uitgeverij: Clavis | 9789044835403 | oktober 2019 | meer informatie vind je hier

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.