De schaduwen – een vierde avontuur in de Bravelands boekenserie

Het spannende 4e deel uit de serie Bravelands, de schaduwen! Het gevaar is nog niet geweken, zelfs niet nu Bravelands heeft afgerekend met de valse leider die ten onrechte heerste. Zolang er geen nieuwe Opperouder is, blijft de toekomst van Bravelands onzeker. Zeker nu een onbekende dreiging rondwaart over de vlakte en slachtoffers eist. Dit zou wel eens het einde van Bravelands kunnen betekenen. De leden van de Vrijheidstroep moeten de kracht vinden om te doen wat juist is om deze onbekende vijand te verslaan. Doorn, Sky en Fier krijgen alle drie met hun eigen demonen te maken.

Korte terugblik

In de schaduwen staan er nog steeds 3 dieren centraal. De olifant Sky die haar grootmoeder verloor. Haar grootmoeder was de Oppermoeder van Bravelands. Door haar plotselinge overlijden droeg zij tijdelijk de Grote Geest bij zich tot ze de nieuwe opperouder had gevonden.
Fier de leeuw is als welp opgenomen bij de bavianen. Hij stond op het punt om zijn beste vriend te vermoorden maar werd tegengehouden door Sky. Hij heeft zijn eigen troep leeuwen en wil nog steeds wraak nemen op Titaan de moordenaar van zijn vader(s).
En dan hebben we Doorn. De baviaan die precies doorheeft wat de ware intenties van Valse Vader Stinger waren. Hij heeft zijn Berry teruggevonden, maar moet ook dealen met nieuwe verantwoordelijkheden.

Opperouder Doorn

Wat heb ik te doen met Doorn. Hij komt er achter dat hij de nieuwe opperouder is. Zijn troep verwacht dat hij het nieuwe Kroonblad zal worden, maar hij wil het allemaal niet. Hij wil gewoon dat het leven weer terug is zoals het hoort te zijn. Veilig bij zijn Berry met wie hij eindelijk samen kan zijn. Maar dan komt er een opstand en wordt hij door de gieren ontvoerd. Hij weigert zijn lot te aanvaarden en vlucht weg van de gieren. Als hij na een lange reis weer terugkomt bij zijn troep is Berry het Kroonblad en maakt haar eigen regels. Zal ze niet in haar vaders voetsporen treden? Doorn wordt heen en weer geslingerd tussen schaduwen, zijn emoties en verantwoordelijkheden als Oppervader.

Ik kan het me zo goed voorstellen dat het lastig is te dealen met al die verantwoordelijkheden die opeens op deze kleine baviaan zijn schouders drukken. Hij heeft er niet om gevraagd, had nooit die intenties en dan moet hij ook nog opboksen tegen de vooroordelen van een baviaan als Opperouder. Immers had Stinger het niet zo heel er goed gedaan.

Donker boek

Maar ook Sky en Fier hebben het moeilijk in de schaduwen van Bravelands. Sky ontpopt zich als adoptiemoeder voor twee cheeta welpjes. Dat is natuurlijk heel ongewoon voor een olifant, maar Sky is nu eenmaal een bijzondere olifant. Ze heeft immers ook seizoenenlang de Grote Geest in zich gedragen.

Sky gaat met de welpjes op reis, weg van haar familie. Ze moet de zussen van de moeder van de welpjes vinden en wil stiekem ook uitzoeken waar haar Rock is gebleven. De mannetjesolifant die haar seizoenen lang heeft bijgestaan. Haar familie heeft hem weggejaagd, maar Sky wil hem terug. Maar als ze hem eenmaal terug heeft gevonden. Kunnen ze dan bij elkaar blijven? Of hangen er schaduwen over hun toekomst samen?

Fier is zo trots dat hij zijn eigen Fiertroep heeft opgericht. Hij heeft het zelfs voor elkaar gekregen dat Brutus, de zoon van Titaan, als spion bij de Titaantroep blijft. Maar op een dag moet hij toch Brutus weghalen bij de Titaantroep. De Fiertroep lijkt in balans, maar dan heeft zijn zus een andere leeuw buiten de troep als vriendje uitgekozen. Nobel is rustig en kalm, maar schaduwen trekken door Fier zijn gedachten. Hij ziet geen andere oplossing dan de Fiertroep achter hem te laten en alles achter hem te laten. Hij heeft eigenlijk maar 1 missie, Titaan vinden en doden. Maar Titaan lijkt te zijn opgelost in de lucht wat is daar voor vreemds aan de hand?

De schaduwen een heftig deel van de Bravelands serie

Wat vond ik de schaduwen een heftig deel om te lezen. Zoveel pijn en verdriet. Onnodige moorden, donkere gedachtes en angst. De andere delen las ik prima voor het slapen gaan, maar bij dit deel had ik daar echt wel wat meer moeite mee. Het is niet een deel waar je vrolijk van wordt, maar die wel heel erg nodig is voor het verloop van het verhaal. En absoluut een deel waarvan je direct door wil met lezen van deel 5.

Soms moet je in hele diepe dalen komen om er weer sterker uit te kunnen klimmen. En dat is precies wat de dieren van Bravelands ondervinden. Een heftige strijd voor dieren klein en groot.

Ellen Snuverink – mede-eigenaar StoerLeesVoer
4 delen bravelands

Specificaties De schaduwen

Erin Hunter | Uitgeverij Fantoom | Pelckmans | Baeckens Books | 9789059247130 |  oktober 2019 |  344 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

De schaduwen
Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.