Dodemansrit – een spannend Dader op het Spoor deel

Stap op de coolste trein ooit voor een onvergetelijk avontuur! Dodemansrit is al weer het vierde deel uit de spannende serie Dader op het Spoor. Ik kende de boeken niet, maar de vormgeving sprak mij direct aan. Ik kon dan ook niet wachten om het open te slaan en meegenomen te worden in deze reis. We gaan mee met Ben en Alex, op naar een begrafenis. Maar niet met de bedoeling om afscheid te nemen van deze meneer, ze hebben namelijk een speciale opdracht!

Dodemansrit hoofdfoto

Dodemansrit

Na een raadselachtig sterfgeval in de familie roept baron Essenbach de hulp in van Alex en oom Ben. Ze nemen de Eurostar naar Parijs, waar de baron hen vertelt over een griezelig mysterie. De familie van zijn vrouw, de Kratzensteins, zijn invloedrijke spoorwegmagnaten; schathemeltje rijk! Maar volgens een oude legende zijn ze ook vervloekt.

Vermomd als verre familieleden nemen Alex en oom Ben de trein naar de top van de Brockenberg. Daar raken ze ingesneeuwd. Kunnen ze de geheimen ontrafelen voordat het noodlot toeslaat?

Supermooi vormgegeven

Als je Dodemansrit in je handen hebt, voel je meteen dat je een kwalitatief goed boek vast hebt. De kaft is heel stevig en mooi glimmend afgewerkt. Het boek is lekker dik en bevat veel illustraties. Deze zijn gemaakt door Elisa Paganelli. Deze zijn echt van toegevoegde waarde, omdat ze onderdeel van het verhaal zijn. Alex heeft namelijk een zeer groot talent voor tekeningen. Deze tekeningen staan dus ook in het boek, waardoor je als lezer ziet hoe Alex denkt en details in de zoektocht naar de dader vastlegt.

Ook de eerdere delen uit deze serie hebben dezelfde vormgeving. Bij Stoerleesvoer hebben we De Juwelendief en Gevaar op safari besproken. Elke keer gaat Alex mee in een zaak van oom Ben. Hij gaat alle kanten op in de wereld, altijd met de trein.

Dodemansrit

Dodemansrit is spannend

Dodemansrit bevat een aantal spannende elementen. Het feit dat Alex en Ben zich moeten vermommen en een andere identiteit moeten aannemen is van zichzelf al een avontuur. Je leeft helemaal mee in de spanning van met name Alex die bang is dat hij zich verspreekt. Ook de vloek die speelt in Duitsland, de plek waar de zaak zich afspeelt, brengt spannende momenten met zich mee.

Het boek is vlot geschreven, waardoor je helemaal wordt meegezogen in het verhaal. Door de relatief korte hoofdstukken en de illustraties is het een prettig boek voor kinderen om zelf te lezen.

Auteurs

Dodemansrit is geschreven door M.G. Leonard en Sam Sedgman. De vertaling is gedaan door Anne Douque. M.G. Leonard is de bestsellerauteur van onder meer Keverjongen*, dit boek werd getipt door het De Wereld Draait Door-boekenpanel. Haar boeken zijn in 37 talen uitgegeven. Niet de minste dus! Sam Sedgman is schrijver, toneelschrijver en bekroond producent. Zijn stukken zijn opgevoerd in drie landen en zijn werk stond op de shortlist voor The Courtyard Theatre Award. Hij is een enorme liefhebber van treinmysteries.

Dodemansrit is van origine een Engels boek. Het is voor sommige kinderen en de algehele leesbaarheid wat lastig dat bepaalde namen nog vanuit het Engels zijn overgenomen. Op school merk ik dat kinderen dit als een drempel ervaren om het boek verder te gaan lezen. Zelf vond ik het absoluut niet storend en begrijp ik de keuze van de vertaler om dit te doen.

Wie o wie gaat dit boek lezen?

Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek. 

Dodemansrit past heel goed bij een jongen uit onze bovenbouw. Hij houdt van spannende boeken, waar een klein ‘fantasy’randje aan mag zitten. Lezen vindt hij heerlijk, zeker als er illustraties bij staan die het verhaal ondersteunen. Hij is creatief, dus de tekeningen vanuit het personage Alex zal hij zeker kunnen waarderen. Hij is niet bang om midden in een spannend stuk te ‘moeten stoppen’ met lezen, wat op een school soms het geval is.

Dodemansrit

Specificaties Dodemansrit

Auteur: M.G. Leonard en Sam Sedgman | Illustraties Elisa Paganelli | Uitgever: De Fontein | 224 pagina’s | januari 2023 | 9789026156816 | meer informatie bij je lokale boekhandel of bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.