Dracul, een klassieker zoals deze bedoeld was

Misschien heb je wel eens gehoord van de klassieker Dracula van Bram Stoker? Eigenlijk zou elk antwoord wat geen ‘ja’ bevat mijn wenkbrauw een verontrustend sprongetje laten maken. Maar ik zal niet oordelen. Dracula is de koning van de gothic. Een klassieker over deze bloeddorstige koning der duisternis. Maar stel je eens voor dat die klassieker gegrepen is door de klauwen van censuur? Dat de eerste 101 pagina’s geschrapt zijn en dat de klassieker zoals wij die kennen veel meer verhaal en laagjes bevat? Nou dat is dus echt gebeurd. Dracul wordt een prequel genoemd, maar eigenlijk is dit het echte verhaal zoals Dracula had moeten beginnen. Dacre Stoker en J.D. Barker onthullen op basis van nagelaten notities en oude aantekeningen de ware oorsprong van Bram Stoker zijn Dracula. Leesvoer waar ik maar al te graag mijn tanden in wil zetten.

Dracul prequel dracula bram stoker barker voorkant cover kader gothic novel klassieker

Synopsis Dracul

Waar te beginnen? Er is zo veel te vertellen en veel te weinig tijd, maar ik weet wanneer alles is veranderd. We waren nog maar kinderen: ik zeven, Matilda acht. Het begon zo onschuldig, met een beetje afluisteren. Maar tegen het einde van die week was ik genezen, was onze dierbare Ellen verdwenen en was een heel gezin dood.

Ierland, 1854. Bram Stoker, een ziekelijk kind, brengt zijn jeugd door in zijn ouderlijk huis in Dublin. Hij wordt begeleid door zijn zus Matilda en door Ellen Crone, een jonge vrouw die zijn ouders hebben ingehuurd om hem te verzorgen. Terwijl Bram aan bed gekluisterd is, vindt in een nabijgelegen stadje een reeks vreemde sterfgevallen plaats. Al snel realiseren Matilda en Bram zich dat Ellen verdacht gedrag vertoont en er zeer aparte gewoonten op na houdt. Maar voor ze haar kunnen confronteren, verdwijnt zij spoorloos. Jaren later keert Matilda terug van haar studie in Parijs met schokkend nieuws. Ze heeft Ellen na al die jaren teruggezien, en de nachtmerrie waarvan ze dachten dat die allang voorbij was, blijkt pas net begonnen.

Dacre Stoker en J.D. Barker onthullen op basis van nagelaten notities van Stoker zelf de ware oorsprong van Dracula, zijn schepper en de mysterieuze vrouw die hen verbindt.

Prequel Dracula

Op 26 mei 1897 werd de roman Dracula gepubliceerd door auteur Bram Stoker. Tegenwoordig noemen we dit een gothic novel, maar toen nog een roman. Al is dat gepubliceerde boek in 1897 in Engeland niet wat Stoker voor ogen had. Hij wilde het boek presenteren als waargebeurd, met de volle overtuiging dat dit ook zo was. Als het verhaal compleet was gehouden zoals Stoker had bedoelt dan was dat waargebeurde aspect ook beter te plaatsen geweest. Want het originele verhaal bevat namelijk 101 pagina’s meer in het begin. En op die pagina’s staat een heel ander verhaal wat de klassieker zoals wij die kennen helemaal op z’n kop zet. Dracul is gebaseerd op de oude notities en aantekeningen zoals Stoker zijn klassieker bedoeld had.

De uitgever was het namelijk destijds niet eens met het hele waargebeurde aspect. Met oog op hoe de wereld toen was zou dat chaos veroorzaken. Dus Stoker moest gaan schrappen. En zo kwam uiteindelijk de Dracula zoals wij die kennen. Met Bram Stoker als auteur en met het verhaal van Mina, Jonathan en co. Maar niet overal in de wereld kennen ze het verhaal zoals wij die kennen. Stoker had namelijk een hele sterke drang om zijn verhaal, om de wereld te waarschuwen voor de gruwelijkheden die hij als waargebeurd bestempelde. Naar uitgevers over heel de wereld zijn namelijk allemaal ander soort versies verzonden. Deze bevatte andere verhaallijnen & namen met het grote geheel wel als overeenkomst. Maar in IJsland is iets bijzonders. Daar is namelijk wel een versie uitgekomen die deze 101 eerdere pagina’s bevat.

Goedgekeurd

Familielid Dacre Stoker en goedgekeurd door Stokers erfgoed, auteur J.D. Barker zijn op zoek gegaan naar het echte verhaal en aan de hand daarvan hebben ze Dracul geschreven. Een prequel maar eigenlijk de klassieker zoals deze zou moeten zijn. Met hier en daar hun artistieke vrijheid in het vertellen van een verhaal. De missende 101 pagina’s vertellen het verhaal van Bram Stoker zelf. Hoe hij opgroeit en zelf met Dracula in contact is geweest nog voor de gebeurtenissen van Mina en Jonathan. Dit resulteert in een dik boek van 476 pagina’s en een nawoord wat nog meer duidelijk geeft over hoe dit tot stand is gekomen.

Onthaasten

Ik ben groot geworden met de klassieker Dracula, het boek (1897) en de film in 1992. Maar ook Nosferatu in 1922 heeft mijn beeld gevoed van deze donkere koning. Mijn smaak in vampieren is dan ook donker en duister en van mij schitteren ze niet als diamanten (ik kan hier gewoon nog steeds niet over uit, met alle respect :)). Deze roman, of gothic novel, is echt even onthaasten. Er is veel tijd voor de karakters, hun belevenissen maar ook voor bijvoorbeeld de omgeving en de sfeer. Ook Dracul is geheel in deze energie geschreven en daardoor echt heel goed passend. Toch moest ik in het begin even wennen aan het onthaasten, tel daarbij de milde verwarring op van het verhaal. Ik had me ingelezen, ik wist het gedachtegoed achter dit boek maar toch kon ik het niet direct lekker plaatsen.

Want Dracul begint met Bram Stoker als kind. Een ziekelijk kind. En ja het is auteur Bram Stoker van Dracula. Is dit nou echt of verzonnen door Barker en Dacre? Maar nee dit is echt het verhaal zoals auteur Bram Stoker bedoelt heeft. Hij was als kind echt ziekelijk, de gebeurtenissen zijn berust op waarheid en dit is de manier zoals hij wilde vertellen over Dracula. Eerst zijn eigen verhaal en later dat van Mina en Jonathan. Het één kan ook niet zonder het ander zo blijkt later.

Zoektocht

In het begin gaat kind Bram met zijn zus Matilda op zoektocht naar de geheimen van hun mysterieuze nanna Ellen. Een geliefd karakter maar er zijn wat vreemde dingen aan haar. Het verhaal is boeiend maar door mijn verwarring en doordat ik natuurlijk al weet welke kant het opgaat, vind ik het begin wat traag. Maar dan kom ik tot een besef dat traag niet erg is. Dit boek is een cultureel erfgoed van een klassieker zoals deze bedoelt was. Opeens kan ik de knop omzetten en snap ik wat ik lees. Ik onthaast en neem elke regel goed in me op.

En dat is het moment dat de karakters en omgeving tot leven komen. Ik voel de drukkende en ijskoude mist op mijn huid, ik ruik de rottende aarde en wordt echt meegenomen door het karakter Bram Stoker. En ik ben hongerig naar hoe dit verhaal gaat lopen en wat de connectie met de gecensureerde Dracula zal zijn.

Klassiek genieten

Dracul komt voor mij pas echt lekker op gang als het karakter van ‘Arminius Vambéry’ zijn intrede doet. Ik heb vermoedens over wie dit is en in het nawoord word deze bevestigd. En wat een heerlijke slow read is dit boek. En wat eeuwig zonde dat dit verhaal bijna verloren is gegaan. Het geeft zoveel meer rijkdom aan de al bestaande klassieker die al zo goed was. Barker en Dacre hebben heel trouw het verhaal vastgepakt met alle aanknopingspunten die ze hadden en dit gevormd tot een volwaardig boek. Een boek wat geheel in dezelfde energie en sfeer ademt.

Ook dit deel is opgebouwd met dagboekfragmenten van diverse karakters. Het nawoord is ook echt heel boeiend en had niet mogen ontbreken. Auteurs Dacre en Barker nemen ons mee in feit en fictie door de jaren heen. Met de echte aantekeningen van Stoker.

Om je tanden in te zetten

Ondanks mijn wat trage en verwarrende start, sla ik Dracul met veel voldoening dicht. Dit soort verhalen lezen anders, en geef het een kans. Als eenmaal je tanden er in staan, laat je pas los als de laatste letter opgedronken is. Ik althans wel. Wat een verrijking van een meedogenloze klassieker. Ik kijk heel anders naar Bram Stoker nu en het verhaal is zoveel meer dan de hoofdlijn van de horror die er voornamelijk altijd uitgehaald wordt. Het is ook een verhaal over liefde, familie, vriendschap en overleven. Een verhaal waarin vrouwen gelijk met mannen al staan in hun kunde en doen. Zeer vooruitstrevend voor die tijd.

Ik geef geen spoilers maar het karakters van Ellen vind ik grandioos. En de oorsprong zoals Bram Stoker deze bedoelt had van het karakter Dracula is ook zo boeiend, dat is een verhaal an sich! En nee die oorsprong is niet Vlad de Spietser. Bram zijn monster is veel ouder en een product van de Scholomance. De wat? Lees vooral Dracul als je antwoord wilt en meer wilt weten.

Trailer van de film in 1992: Bram Stoker’s Dracula

Leestips passend bij Dracul

  • Uiteraard lees je ook de gecensureerde klassieker* Dracula en er is zelfs nog een vervolg gekomen Dracula de ondode* genaamd
  • Ik ben zeer gecharmeerd van de Belgische K.R. Valgaeren. Deze gothic auteur verwerkt vaak leuke referenties naar klassiekers. Zo herken ik in Dracul nu de trappen (196 of 199 treden?) in het plaatsje Whitby waar de karakters van Blackwell een duister mysterie onderzoeken
  • Naast de koning Stoker mag koningin Shelley niet ontbreken met haar Frankenstein*
  • Zin in wat recenter leesvoer over vampieren? Dan is de dark fantasy Vampyria, een duistere kennismaking met het Hof van Schaduw misschien wat voor jou
  • Een graphic novel in gothic sfeer? Lees dan vooral Through the Woods, een gothic graphic novel van Emily Carroll
  • Niet alle nieuwe vampier boeken vind ik suf, zo heb ik echt wel genoten van de boekenserie Academicus Vampyrus
  • En als laatste wil ik nog De kleuren van magie, een fantastische start van Schemering 1 boekenserie tippen, niet per se vampieren of een klassieker (maar wel onderweg naar die status). Wel grandioos geschreven, met duistere wezens en hele goede sfeer
  • Auteur J.D. Barker is dankzij dit boek bekender geworden. Ik heb echt genoten van zijn Augustus
  • Kijktip: ik heb echt onwijs genoten van de Netflix mini tv-serie Dracula op Netflix (2020). Het zijn maar 3 afleveringen en ook hier moest ik even inkomen, maar al snel heb ik zo genoten. Sister Agatha is ook echt tof. Hieronder de trailer! En de acteur die Dracula neerzet is misschien wel 1 van de beste die dit gedaan heeft, aldus mijn bescheiden mening.
Trailer tv-serie Netflix Dracula

Specificaties Dracul

Auteurs: Dacre Stoker & J.D. Barker | Uitgever: Boekerij | Vertaald door: Martin Jansen in de Wal en Jan Pott | Juni 2023 | 9789022599303 | 496 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.