Een boek over panda’s – een BAM! Ik lees boekje

Volt heeft een nieuwe serie eerste leesboekjes; BAM! ik lees. Een boek over panda’s is hier een deel van. Ik word echt heel gelukkig van deze boekjes. Ze onderschrijven precies de visie op het leren lezen die ik ook heb: je leert goed lezen en krijgt er plezier in als je mag lezen wat je leuk vindt. Er zijn nu zes boekjes uitgekomen over verschillende informatieve onderwerpen. Wat denk je van De kont van een hond en Voetbal is (g)een feest? Geweldige titels toch! In deze blog vertel ik je graag meer over het boekje Een boek over panda’s.

Een boek over panda's

Een boek over panda’s

Lees alles over panda’s. Als je leest over wat je écht interessant vindt, kun je lezen voordat je het weet. Weetjes over je favoriete onderwerpen heb je nooit genoeg.

Hij is zwart-wit.
Hij is groot.
En hij zit vaak op zijn kont.
Hij woont in China.
Hij eet bamboe.
Welk dier is dit?

BAM! Ik lees

De serie BAM! ik lees is in een gat in leesland gesprongen. Informatieve boekjes voor beginnende lezers zijn er bijna niet. Bij mij op school willen we kinderen niet beperken tot het lezen van AVI-boekjes of boekjes die passen bij de methode die we volgen. BAM! ik lees is dan ook een geweldige aanvulling in onze schoolbibliotheek, Een boek over panda’s staat er nu al in. Kinderen lezen graag over wat ze interessant vinden. Een aantal kinderen bij ons uit groep 3 en 4 zouden het liefst uit de ‘informatiekast’ willen lezen, maar ze hebben ook door dat dat qua tekst nog erg lastig is. BAM! ik lees is voor deze kinderen perfect.

Er zijn nu zes boekjes in deze serie en Volt kinderboeken is van plan er nog meer te maken. Er zit dan ook een boekenlegger bij het boek in met een oproep. Waar wil jij graag over lezen? Met de boeken van BAM! leren kinderen lezen over hun favoriete onderwerpen. Heb je een goed onderwerp voor een volgend BAM!-boek? Stuur dan een mailtje naar uitgeverij Volt en wie weet gaat het volgende boek wel daarover!

BAM! heeft zich, zoals genoemd in de inleiding, niet beperkt tot dieren. Ook over gamen en voetbal is al een boekje geschreven. Ik verwacht dus ook dat de volgende boeken in deze serie breed zullen zijn qua onderwerpen.

Een boek over panda’s bevat gelukkig ook lange woorden

Het is een hele kunst om een eerste leesboekje over een informatief onderwerp te schrijven. Je bent beperkt in je zinslengte en lettergebruik. Gelukkig heeft BAM! ik lees de avi indeling losgelaten en zijn ze niet bang geweest om langere woorden toe te laten. Ook Een boek over panda’s bevat dus wat langere woorden. Zodra kinderen in groep drie alle letters aangeboden hebben gekregen, wordt het lezen van samenstellingen geoefend. Zo kunnen kinderen al vrij vlot woorden als ‘dambord’ lezen, deze woorden worden dan ook gebruikt in het boek.

Als kinderen onderwerpen echt leuk vinden is het ook helemaal prima om ze wat te stretchen in hun leesniveau. Er worden dan ook best lange woorden gebruikt in Een boek over panda’s, maar dit is helemaal niet erg. Zelfs wel goed. Kinderen zullen wellicht wat hulp nodig hebben de eerste keer, maar er is voor gekozen om lange woorden vaker te gebruiken waardoor ze zich ook competent zullen voelen bij het lezen van de tweede keer. Daarnaast maakt deze afwisseling het boekje ook langer bruikbaar. Het is ook heel goed in te zetten in groep 4.

Een boek over panda's

Informatief

Het is knap dat Joukje Akveld echt inhoudelijke informatie heeft toe kunnen voegen aan Een boek over panda’s. De ondertitel ‘maar niet alleen’ is ook heel passend, want het gaat veel verder dan alleen panda’s. Zo leert het kind ook iets over de kluut, de ekster en zelfs de ringslangplatstaart. Ik moest erg lachen om de toevoeging ‘Maar deze mag niet in het boek, zijn naam is te lang’ en dat Akveld het later toch nog eens noemen (zie hier… competentiegevoel van het kind!).

Wist jij dat een babypanda zo groot is als een kiwi? En dat sneeuwluipaarden babypanda’s eten? Welke tanden bij welke dieren horen? Dat een panda zes vingers heeft? Een boek over panda’s staat vol met deze weetjes. Mijn dochter heeft het boek dan ook gebruikt voor haar spreekbeurt over panda’s in groep 5. Breed inzetbaar dus!

Illustraties in Een boek over panda’s

Laten we het ook nog even over de geweldige illustraties in een Boek over panda’s hebben. Dorien Bellaar tekende vrolijke plaatjes bij de tekst. Ze vullen elkaar goed aan, maar zorgen er niet voor dat kinderen radend gaan lezen. Een grote kracht in dit boek. Veel kinderen die lezen lastig vinden kijken naar de tekeningen om in te vullen waar de tekst over zal gaan. Daardoor lijkt het alsof ze het boek goed hebben begrepen, maar hebben we eigenlijk niets gelezen. Dit zorgt er ook voor dat kinderen moeite krijgen met hardop lezen. In dit boek staan de plaatjes vaak genoeg wat verder af van de tekst, of zijn ze algemener van aard, waardoor dit probleem zich niet voordoet.

De boeken uit de serie BAM! ik lees zijn door verschillende illustratoren getekend en auteurs geschreven. Dit maakt ze ook heel afwisselend en niet per se allemaal vergelijkbaar met Een boek over panda’s. Er hebben drie auteurs geschreven aan de zes boeken. Tiny Fisscher, Fred Diks en Joukje Akveld. De illustraties zijn gemaakt door Nicole van Dooren, Donna Kroese, Anne Roos Kleiss, Dorien Bellaar en Anna Sikkes.

Zoek je een leuk boek voor je beginnende lezer (die alle letters kent?). Mag je je schoolbibliotheek verrijken? Denk dan absoluut aan deze BAM! serie!

Specificaties Een boek over panda’s

Auteur: Joukje Akveld | Illustrator: Dorien Bellaar | Serie: BAM! ik lees | Uitgever: Volt | 32 pagina’s | januari 2023 | 9789021475882 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.