Een dik jaar Julia en Ot – een vrolijke verhandelbundel

Elle van Lieshout en Erik van Os hebben een prachtig verhandelbundel gemaakt die je het hele jaar door, 4 seizoenen lang, kunt voorlezen. Een dik jaar Julia en Ot! Deze broer en zus presenteren verhalen over dropjes, oesjes, woefels en snot. Verhalen over Tarzan, de orenfee, de broer van Sinterklaas, Pasen zonder haas en een winter zonder sneeuw. Ga je mee op avontuur?

Julia en Ot

Een dik, kleurrijk voorleesboek over alledaagse gebeurtenissen, vol humor en herkenning. Julia en Ot staan garant voor 196 pagina’s voorleesgenot! Voor ik ga vertellen over Een dik jaar Julia en Ot, is het eerst tijd om deze kinderen voor te stellen. Julia is de oudste van de twee. Ze is 6 jaar en kan het alfabet al achterstevoren opzeggen. Ot is 4, herstel 4 en een half jaar en hij is een heerlijk stoere kleuter! Ze hebben een papa en mama. En het eerste verhaal vind ik al geweldig want mama tovert dropjes in het gras. Die ga ik dus onthouden..

Voorlezen, klanken oefenen en een rijke woordenschat

Spelen met klanken doen we in het verhaal oesje. Een koesje en dan een oesje! En ze betalen een oero aan de moeneer. Kun jij raden waar dit verhaal over gaat? Dan weet jij ook wat een woefel betekent!

Maar wat zal dan een nasibol zijn? Mama heeft bollen gekocht voor in de tuin en het woord narcis is nogal een lastige om uit te spreken. Is het nou nasi of nassis of narcis? Ook de hyacint en tulpen komen in dit verhaaltje voorbij, want mama wil een tuin vol lente.

Rijke woordenschat vinden we ook in de het verhaaltje over de herfst wanneer er bolsters uit de boom banjeren. We lezen over eikels, kastanjes en beukennootjes.

De gedachtes van kleuters zoals Ot, worden ook mooi weergegeven. Als juf Mieke op bezoekt komt zegt hij dat ze op school woont. Die vraag heb ik zelf ook al meerdere keren gehad, zo schattig!!

Mama is een meester in het meedoen van rollenspellen en daar ook weer rijke woordenschat aan toevoegen in Een dik jaar Julia en Ot. Zoals in het spel met Maria en Jozef waarin woorden voorbij komen als terstond, geschenken en mirre.

Een dik jaar Julia en Ot vol grappige avonturen

Ik heb nog lang niet alle verhalen gelezen uit Een dik jaar Julia en Ot! Maar de verhalen die ik her en der lees staan vol humor en grappige avonturen. Julia en Ot zijn echt een broer en zus die duidelijk van elkaar houden, maar ook gezellig weten te kibbelen. Julia is daarbij heel slim en ondernemend. Een verlanglijstje voor Sinterklaas schrijven is veel werk, maar gelukkig heeft ze een slim idee. En bellenblazen in bad, dat doe je niet met je mond, maar met je …..

En Ot wil niet dat pakjespiet van het dak valt en de cadeautjes stuk gaan, dus stelt voor dat hij gewoon aanbelt dan neemt hij de cadeautjes wel aan. Ot wil graag dat het sneeuwt en hij zegt een lief versje tegen de sneeuw. En die arme Ot moet als hij 5 jaar is helpen met oppassen op Polle van 3 jaar. Wat Ot dan op het toilet ontdekt als Polle zegt dat hij zelf zijn billen kan vegen…. ahum dat kun je in ‘geuren en kleuren’ lezen en zien…

Wat krijg je voor voorgerecht met kerst als je een 4 jarige en 6 jarige het laat kiezen. Sla met wokkels, of is het eerder wokkels met sla? Mijn man zou net zo reageren als papa, en mijn moeder en ik zouden net zo gek meedoen met Julia en Ot.

Elle van Lieshout en Erik van Os

Dit auteursechtpaar heeft al ruim 150 kinderboeken geschreven. Sinds 1990 schrijven ze samen kinderliedjes, versjes en verhalen voor tijdschriften en leesmethoden als Veilig Leren Lezen. Ze werken thuis op zolder of aan de keukentafel en tussendoor maken ze mooie wandelingen in de natuur. De natuur komt ook altijd weer terug in hun verhalen zoals je ook ziet in een dik jaar Julia en Ot. Sommige van hun boeken zijn al in meerdere talen vertaald.

Een dik jaar Julia en Ot

Verhandelbundel voor het hele jaar

77 verhalen van klein tot wat groter. Op rijm of niet, met grote of kleine illustraties en bomvol avonturen. Een dik jaar Julia en Ot is geweldig om uit voor te lezen. Als volwassene lig je regelmatig net zo hard in een deuk. Er zijn verhalen met knappe kunsten, over de herfst de winter en de lente. En natuurlijk ook over het hete weer in de zomer.
Wil je liever luisterboeken dan heeft Dieuwertje Blok 3 luisterboeken ingesproken met verhalen uit Een dik jaar Julia en Ot, per seizoen. Ik denk dat ze nog bezig is met de zomereditie want die is nog niet beschikbaar:

Winter
Herfst
Lente

Een aanrader voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar. Leuk voor het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, kleuterklas en natuurlijk voor thuis.

Specificaties Een dik jaar Julia en Ot

Auteurs: Elle van Lieshout en Erik van Os | Illustraties Sandra Klaassen | Uitgeverij Rubinstein | 9789047630197 | 22 december 2022 |  196 pagina’s | Meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.