Elk jaar jonger: een onderbouwde inspiratie om te verjongen

Elk jaar jonger is een interessant boek van de Belgische professor in de medische antropologie Reginald Deschepper. Hij legt in dit boek vanuit de wetenschap uit hoe het proces van verouderen, en ook van verjongen werkt. En ook wat niet werkt, of weinig uitmaakt. Het blijkt een samenspel tussen allerlei factoren, waar je wel zelf invloed op hebt. Het boek is niet alleen wetenschappelijk, maar ook praktisch. In het tweede deel laat Deschepper zien hoe je het verjongen kunt aanpakken door in je levensstijl andere keuzes te maken. Veel interessante onderwerpen in 1 boek!

Reginald Deschepper

Elk jaar jonger en kwaliteit van leven

Toen ik de titel van dit boek las, was ik niet alleen direct geïnteresseerd, maar kwam er ook gelijk een ethisch dilemma op. Hoe ver gaan we met het tegengaan van veroudering? Is ouder worden wel iets wat je wilt vertragen? Hoe maakbaar is dit proces en is het niet gewoon de natuur?

Al in het voorwoord van Kris Verburgh in Elk jaar jonger komt dit naar voren. Hij noemt daarin dat verouderen niet alleen gaat om langer leven, maar om een optimale kwaliteit van leven zolang mogelijk te behouden. Het gaat over het voorkomen of uitstellen van ziektes die we nu pas behandelen als ze zich uiten, bijvoorbeeld diabetes en alzheimer. Eigenlijk als het al te laat is en je de ziekten niet meer kunt genezen. Ook later in Elk jaar jonger wordt de ethische kant van jonger willen zijn/blijven aan de orde.

Elk jaar jonger

Verjongen als experiment

Deschepper noemt in het boek bewezen technieken, maar ook zaken waar nog meer onderzoek nodig is. Hij neemt daarin ook de ervaringen van ‘biohackers’ mee: mensen die zelf experimenteren met verschillende technieken en hun ervaringen delen. Dat gaat natuurlijk sneller dan wetenschappelijk onderzoek (wat dan alsnog kan volgen).

In het boek gaat hij in op het proces van verouderen. Bij de mens, maar ook bij dieren. Daar zitten allerlei vragen achter: hoe oud kunnen we maximaal worden, en waarom takelen we eigenlijk af?

Elk jaar jonger

Hoe kun je verjongen?

De oorzaken van veroudering staan uitgebreid beschreven in Elk jaar jonger. Een complex samenspel en samenloop van je DNA, eiwitten, celontwikkeling (en aftakeling) en meer. Een wetenschap die in ontwikkeling is, en dus nog steeds oorzaken en gevolgen ontdekt.

Ook het verjongen heeft te maken met allerlei factoren, waarbij de auteur benadrukt dat het goed is om te onderzoeken wat voor jou persoonlijk werkt. Hij beschrijft allerlei mogelijkheden, met voor- en nadelen. Veiligheid en effectiviteit is daarin belangrijk. De opties gaan van simpel: voorkom dat je leven korter wordt, dus gedraag je in het verkeer, wees voorzichtig met geneesmiddelen en val niet. Naar lastiger: goed gebalanceerd (en persoonlijk) dieet, microbiomen optimaliseren, bewegen en slaap. Of bijvoorbeeld de afwisseling van warm en koud. Een paar jaar geleden zat ik eens in een ijsbad volgens de Wim Hof methode, een groot aanhanger hiervan.

Elk jaar jonger is een interessant boek! Door de wetenschappelijke start van het boek, volgen de praktische tips logisch en zijn ze meer onderbouwd. Goed eten en voldoende slaap klinkt simpel, maar wat dat voor jouzelf betekent en wanneer het ook echt uitmaakt qua veroudering, dat is een ander verhaal. Elk jaar jonger geeft daar handvatten voor.

Specificaties Elk jaar jonger

Auteur: Reginald Deschepper | Uitgever: Lannoo | Augustus 2022 | 9789401484473 | 237 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Elk jaar jonger
Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.