F*ck it maandag start ik echt : een tof anti-dieet boek

F*ck it maandag start ik echt…en andere dieetonzin weerlegd, is een tof anti-dieet boek. In dit boek gaat de Belgische schrijfster Celien Rombouts de strijd aan met alle diëten, dieetboeken en reclames die onze dieetcultuur in stand houden. Rombouts is zelf diëtiste, maar ook coach intuïtief eten. Zij weet dus wel waar ze het over heeft. Het grootste deel van dit boek bestaat uit je bewust maken van waar die dieetcultuur allemaal in zit, en wil je laten zien dat dit niet helpend is om daadwerkelijk af te vallen. En ze geeft een alternatief: intuïtief eten.

Celien Rombouts

De onzin van diëten

In ‘F*ck it maandag start ik echt’ tackelt Rombouts diëten op verschillende manieren. Ze begint met de waarheid achter diëten. De belofte is natuurlijk dat je afvalt, daarom willen we ook altijd op maandag echt starten. Maar Rombouts laat juist zien dat je door diëten aankomt in plaats van afvalt, en dat diëten juist leidt tot eetbuiten en emotie-eten. En dat je niet de enige bent die dit heeft. Het ligt namelijk niet aan jou. Niet aan jouw lijf, niet aan je wilskracht. Maar aan het diëten zelf.

In ‘F*ck it, maandag start ik echt’ staat de dieetcirkel. Het diëten en de regeltjes die je daarmee jezelf oplegt zorgen ervoor dat je natuurlijk gevoel van wanneer je wilt eten verstoord raakt. Daardoor honger je je eerst jezelf uit, waardoor er een eetbui ontstaat (je lijf gaat immers aangeven dat het voeding nodig heeft), en daarmee lijkt jouw poging ‘mislukt’ en begint het cirkeltje weer van voor af aan.

Dieetcultuur

Rombouts duikt in de dieetcultuur die ontstaan is. Waarbij het vooral gaat om het verdienen van geld. En wanneer verdien je geld? Als mensen blijven dieten. Waarmee zij betoogt dat het dus eigenlijk heel onhandig zou zijn voor mensen en bedrijven die geld verdienen aan dieten, dat het dieten succesvol is. Dan is er geen business meer over.

Bovendien is het allemaal relatief en cultureel bepaald. In onze huidige cultuur staat dun voor gezond en succesvol. In andere eeuwen zagen we dat anders. Rombouts betoogt in ‘F*ck it, maandag start ik echt’ dat dunne mensen gezond en ongezond kunnen zijn, en dat geldt voor dikkere mensen net zo goed. We leggen ons daarmee iets op, wat ons eerder in de weg zit dan verder helpt.

F*ck it, maandag start ik echt

F*ck it, hoe dan wel?

De ommekeer die nodig is begint in ‘F*ck it, maandag start ik echt’ met een eedverklaring, waarin je afscheid neemt van de dieetcultuur. Stoppen met diëten, stoppen met de regeltjes en de negatieve gedachtes die daarmee samen hangen. Het antwoord is volgens Rombouts intuïtief eten. Dat betekent bijvoorbeeld eten als je honger hebt, stoppen als je vol zit, voeding zien als iets neutraals en niet als goed/fout, geen restricties en sporten omdat je het leuk vindt, niet omdat het moet omdat je gewicht wilt verliezen.

Eigenlijk dus teruggaan naar het luisteren naar wat je lijf aangeeft wat het nodig heeft. Een anti-dieet dus. Uit onderzoek is gebleken dat we de dieetcultuur zo normaal vinden, dat intuïtief eten best lastig kan zijn om zomaar mee te beginnen. Er zijn overtuigingen en gewoontes die overboord moeten. In ‘F*ck it maandag start ik echt’ neemt Rombouts je mee hoe je dat kunt doen. Tien principes van intuïtief eten kun je daarin volgen. Logische principes en makkelijker dan de rare regels die we onszelf nu vaak opleggen. Maar ook echt een gedragsverandering, dus dat vraagt wel aandacht en focus.

F*ck it maandag start ik echt niet

F*ck it maandag start ik echt niet met diëten, dat is de conclusie van dit boek. Maar ga ik voelen wat mijn lijf nodig heeft en daar naar handelen. Dat klinkt zo simpel, maar de dieetcultuur is zo doorgedrongen in onze cultuur (laat Rombouts ook zien in haar boek), dat dat best nog wel wat voeten in de aarde heeft. F*ck it maandag start ik echt is een fijn boek om te lezen. Er zit een soort verontwaardiging in die prettig is, zonder dat het belerend wordt. Eigenlijk denk je tijdens het lezen steeds: F*ck it, je hebt gelijk Celien!

Specificaties F*ck it maandag start ik echt..en andere dieetonzin weerlegd

Auteur: Celien Rombouts | Uitgever: Pelckmans | Maart 2022 | 9789464015379 | 262 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.