Floddertje – een voorleesboek voor peuters en kleuters

Ik hou van de boeken van Annie M.G. Schmidt. Wie is er niet groot gebracht met de avonturen van Jip en Janneke, Puk van de Petteflet, Otje en Floddertje. Met die prachtige illustraties van Fiep Westendorp. Ik heb er zelf heel wat uit gelezen en uit voorgelezen gekregen. Een paar jaar terug las ik weer met veel plezier voor aan mijn dochter en gastkinderen. Maar ook voor kleuters zijn deze boeken een heerlijk avontuur om in te verdwijnen. Een paar van de boeken van Annie M.G. Schmidt zijn uitgegeven in herziene uitgave. Ik mag een exemplaar van dit boek weggeven dus lees gauw verder!

Floddertje

Floddertje in bad, bij de kapper, in de keuken, aan de schoonmaak en op bezoek… Wat Floddertje en haar hond Smeerkees ook ondernemen, het wordt een heerlijke puinhoop. Toch wordt Floddertje aan het eind van haar avonturen beloond met een ere-lint van de burgemeester.

De avonturen van een klein meisje

Waar Annie M.G. Schmidt ( zeggen we ooit alleen Annie? ) onwijs goed in is, is dat zij de wereld van een kleuter centraal kan stellen. De avonturen die Floddertje meemaakt zou elke ondernemende kleuter mee kunnen maken. Dat is echt haar kracht als schrijfster van vele kinderboeken die vandaag de dag nog steeds met veel plezier worden gelezen. De avonturen van een klein meisje in dit verzamelboek zijn onwijs leuk. Mijn favoriete is toch wel dat Floddertje naar de kapper gaat..

Er was eens een meisje dat Floddertje heette, omdat ze altijd vuil was en altijd vol met vlekken zat. Behalve als ze pas in bad was geweest.

Als ik aan Floddertje denk, denk ik altijd aan het vieze meisje in bad. Het enige moment dat ze schoon is, want als ze uit bad stapt duurt het niet lang of ze weer vies wordt. En eigenlijk hoort dat toch ook. Kinderen moeten lekker kunnen ontdekken, buiten spelen, vies woorden en opgroeien.
En ja zelfs opsluiten in haar kamertje helpt haar moeder niet om haar schoon te houden. Deze ondernemende kleuter doet haar eigen ding, en niemand die haar tegen houdt.

Ook nog een beetje educatief

Natuurlijk zijn de verhalen van Floddertje ook nog een beetje educatief. Rode verf en blauwe verf worden samen een paars meisje. Tien pakken wasmiddel en 5 flessen vloeibare vaatwas geeft heeel heel heel veel schuim. Hopelijk breng je de kinderen met dit verhaal niet op wilde ideeën. Door die actie was Floddertje schoner dan ooit, en de stad ook 😉

Als je het warm hebt en naar de kapper moet. Dan laat je je haar zo kort mogelijk knippen, dat was tocht echt wat haar moeder zei. De andere kinderen volgen haar voorbeeld en dan krijgt onze slimme meid een geweldig idee. In de weer met stiften, en met de hulp van Juf is er op de blote hoofdjes een hele duidelijke boodschap te lezen.

Wij eisen ijs!

Ondeugend maar lief

Ach weet je. Floddertje is dan wel een eigenwijs ondernemend meisje. Ze is ook heel lief! Ze wil de bruiloft van haar buurmeisje niet missen en weet haar jurk op schitterende wijze om te toveren tot een design trouwjurk. En als moeder ziek is maakt ze met al haar liefde een tomatensoep klaar. Als ze bij haar tante op bezoek gaat plukt ze natuurlijk een mooi bosje bloemen en redt de bakkersjongen uit de sloot.

Ja soms kan ze er echt niets aan doen dat ze zo vies is. Toch?!

Specificaties Floddertje

floddertje

Annie M.G. Schmidt | Illustraties Fiep Westendorp | Uitgeverij Querido | 9789045101125 |  Druk: 22 |  januari 2004 |  96 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij de lokale boekhandel

Winactie

floddertje

Heb jij ook zin om met jouw kind of klas te lezen uit Floddertje? We mogen er een weggeven! Winnen? Doe dan de volgende stappen.

 • Laat hieronder in een reactie achter waarom jij graag zou willen winnen.
 • Volg StoerLeesVoer op Social Media. Je kunt ons vinden op InstagramFacebookTwitter , TikTok YouTube, en Pinterest. Geef dit aan door een like op de winactie achter te laten.
 • Delen van de winactie is een extra winkans. Vergeet ons dan niet te taggen.

De winnaar is inmiddels bekend! gefeliciteerd.

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

31 reacties

 1. Leuk, ik maak graag kans op dit boek, Pluk heb ik met veel plezier (voor)gelezen evenals Minoes en alle gedichtjes uit ziezo, maar dit boekje hebben we nog niet

 2. Alle boeken van Annie MG Schmidt zijn geweldig, maar dit boek ontbreekt nog in ons Kinderboekenhoekje, dat kan natuurlijk niet!

 3. Ik doe graag mee voor mijn dochtertje en zoontje!! 🥰 Ik kan Floddertje nog wel herrineren vanuit mijn jeugd. Het zou super leuk zijn om het nu aan mijn kinderen voor te lezen! ❤️

 4. Floddertje heeft ooit mijn hart gestolen, zó heerlijk zichzelf met al haar flodderige eigenwijsheid…! Echt een meisje waarvan ik hoop dat ons pukkie daar een voorbeeld aan heeft, want met al haar unieke eigenschappen is het uiteindelijk een prachtig kind dat de leukste dingen beleeft!

 5. Leuk! Laatst heb ik Pluk aan mijn jongens voorgelezen, een groot succes. Dan vinden ze Floddertje vast ook leuk.

 6. Ach Floddertje! Geweldig vond ik dat vroeger. En Floddertje is tijdloos, lijkt me zo leuk om deze verhaaltjes aan onze dochters voor te lezen.

 7. Ohjaa deze waren leuk vroeger! Deze wil ik zeker aan mijn dochter voorlezen. Binnenkort maar eens zoeken in de bieb!

 8. Zou deze zo graag aan mijn kleindochtertjes voorlezen. Ik ben nu 48, en dit boekje is mij altijd bijgebleven. Als kind ooit gelezen op de kleuterschool.,❤️

 9. Ik zou Floddertje graag willen lezen voor mijn zoontjes. De boeken van Annie mg Schmidt voelen een beetje als nostalgie!

 10. Ik zelf inmiddels 33 las dit vroeger al! Hoe leuk is het om dit nu samen te lezen met mijn luster van bijna 4! Samen lezen is ons momentje!

 11. Oh wat leuk! Die zou ik graag winnen om voor te lezen aan mijn jongste. Ik denk dat ze zich wel herkent in een aantal avonturen. Nee, op nieuwe ideeën zal het haar niet brengen, die heeft ze zelf wel haha.

 12. Ach Floddertje, daar heb ik goede herinneringen aan!! Wat zou het leuk zijn die weer op te halen tijdens het voorlezen 🙂 Mijn dochtertje gaat niet graag in bad, bang dat ze door het putje spoelt … Dus ik ben benieuwd hoe ze het bad verhaaltje vindt. Maar eigenlijk zijn alle verhaaltjes van Annie fantastisch, dus ik doe heel graag mee. Volg je op instagram 🙂

 13. Ik doe graag mee. Ben dol op AMGS. Heb veel voorgelezen aan onze kinderen en zou Floddertje ook weer graag voorlezen aan onze kleinkinderen. Daarna gaat het in de minibieb als kinderzwerfboek zodat meer kinderen er van kunnen genieten.

 14. Ik heb als kind zelf genoten van de boeken van Annie MG Schmidt, leuk om nu mijn kinderen er uit voor te lezen

 15. Ik zou Floddertje graag willen voorlezen aan mijn 5 jarige dochter. Mooi en nostalgisch omdat ik het vroeger zelf las.

 16. Ow, wat leuk! Ik heb zelf altijd zo genoten van Floddertje dat het mij super leuk lijkt om deze verhalen aan mijn zoontjes door te geven! Wij eisen ijs was bij ons thuis voor maanden de leus, heerlijk jeugdsentiment om dit opnieuw te kunnen voorlezen

 17. Floddertje is een stukje jeugdsentiment… Aan onze kids hebben wij nu Pluk van de Petteflet en Otje voorgelezen; grote succesnummers! Het kan niet anders dan dat Floddertje net zo goed door onze boefjes ontvangen zal worden!

 18. Al sinds mijn opleiding ben ik begonnen met het verzamelen van de boeken van deze geweldige schrijfster: Annie MG Schmidt! Ik struinde rommelmarktjes af, ging naar Kringloopwinkels, zocht op Marktplaats,… Inmiddels werk ik alweer vele jaren, maar heb ik nog niet alles bijeen. Zo mist ook nog dit leuke boek van Floddertje! Super leuk om een vergeten hobby weer op te pakken!

 19. Wat een heerlijk boekvoor onze kleindochter lorian,ook een Floddertje,hoe leuk zouhetzijn om met haar dit boek te kunnen lezen. Ik loot voor haar graag mee.

 20. Ik zou dit boekje graag winnen, omdat Annie voor mij wel de koningin is van de Nederlandse kleuterliteratuur. Daarnaast wonen bij mij twee actieve energieke mannetjes die hun moeder bijna overtreffen in hun leeshonger en dit zou een mooi nieuwe gerecht voor hen kunnen zijn voor bij het slapen gaan.

 21. Floddertje… ach meisje… jou heb ik zo enorm in mijn hart gesloten! Ik weet nog dat ik het boek keer op keer verlengde bij de bibliotheek. Wat de bibliothecaresse ook probeerde, ik weigerde om een ander boek uit te kiezen en kwam steeds weer thuis met Floddertje! Je begrijpt wel… mijn moeder kan de avonturen van dit bijzonder vieze meisje wel dromen! 😉

 22. In zoontje en dochtertje zijn dol op de boeken van Annie M.G. Smidt & Fiep Westendorp! Floddertje ontbreekt nog en ik denk dat ze hier allebei weg blvan zullen zijn. Ze zullen er erg om moeten lachen en krijgen vast eigen ideeën en inspiratie om te boeven. En daar kunnen papa en mama vast weer om lachen (al zij het als een boer met kiespijn).

 23. Vroeger las ik vaker als kind de boeken van Annie M.G. Schmidt. Lijkt me top om mijn zoontje hiermee ook kennis te laten maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.