Hitte, een debuutroman van Victor Jestin

Vakantiegeluk, is dat echt of is het een illusie die we graag naleven? De stress van het inpakken, de reis zelf die vermoeiend is en dan de bestemming. Vaak grijpen we veel dingen aan om het maar leuk en gezellig te hebben. Een kleine tijdelijke samenleving waar andere regels gelden. Regels die kleuren door het perspectief van de aanschouwer. Voor een puberbrein kan het zeer verwarrend zijn, de vrijheid die er opeens is. De andere sociale kringen, ouders in de vakantiestand. Victor Jestin schreef een literair debuut met Hitte over dat vakantiegeluk. Voor mij was het een zinderende melancholische ervaring met een wrange en vervreemdende nasmaak. Het boek is niet dik maar ligt wel zwaar op mijn maag, zonder dit overigens als negatief te ervaren.

Hitte victor jestin roman debuut

Synopsis Hitte

Terwijl op het strand zijn ‘vrienden’ in de zinderende hitte feesten en drinken en wanhopig op zoek zijn naar liefde doolt de zeventienjarige Léonard alleen en verdwaasd door de laatste uren van zijn zomervakantie op een Franse camping. De afgelopen avond staat hem nog haarscherp voor de geest. Hij heeft een leeftijdgenoot zien sterven zonder hem te hulp te schieten: is hij verantwoordelijk voor zijn dood? Tegelijkertijd brengt de aantrekkelijke, iets oudere Luce hem in verwarring; samen raken ze verstrikt in een spelletje van aantrekken en afstoten. Hitte is het ragfijne portret van een onzekere jongen die de illusie van het vakantiegeluk op de camping doorprikt en er desondanks dolgraag deel aan zou hebben.

Muziek uit het boek: Luis Fonsi – Despacito ft. Daddy Yankee

Auteur Victor Jestin

Hitte is het debuut van de Franse Victor Jestin. Hij bracht zijn jeugd door in Nantes. Hij is nu zevenentwintig jaar oud. Dit boek won de Prix de ka Vocation en de Prix Femina des lycéens. Ook is het in verschillende landen vertaald en wordt het momenteel verfilmd.

Dit boek valt in het genre literatuur en roman. Het is niet dik en ik vind het vrij toegankelijk geschreven. dat wil zeggen dat je in de eerste laag van het verhaal makkelijk kan komen. Het is een literaire roman dus er zitten meerdere lagen in verweven. Vanuit de auteur maar ook die je als lezer kan ontwaren. Het is nooit noodzakelijk, maar Hitte leent zich wel perfect hiervoor. Het bevat milde vervreemding, terugkerende mijmeringen en een jojo-effect tussen zachte illusie en harde werkelijkheid.

Thema’s uit deze debuutroman zijn: familie, vriendschap, opgroeien, keuzes, vluchtgedrag, fomo, meedoen, erbij horen, obsessies, liefde, het leven en eenzaamheid.

Muziek uit het boek: Loona – Vamos a la playa

Puberbrein

Hitte neemt ons mee naar het puberbrein van Léonard. Hij zit met zijn ouders, broer, zusje en hond op een Franse camping. Het is geen spoiler, het verhaal begint met een dood, of een moord, maar zeker met een dood. Léonard kijkt het recht in de ogen zonder dat hij een vinger uitsteekt. Daarna volgen we hem in zijn laatste momenten op de camping. Met zijn struggles naar leeftijdgenoten, het leven, familie, opgroeien, seksualiteit en die dood. En dan is er nog Luce, hij vindt haar minder irritant dan de andere mensen en voelt zich aangetrokken tot haar. Een spel volgt van aantrekken en afstoten.

Ik begrijp niet alle keuzes en richtingen waarin Jestin me laat gaan in Hitte. Het is soms vreemd, verstikkend, onbegrijpelijk en onlogisch. Maar is dat juist niet ook het leven? Er is niet altijd logica voor de stappen die je zet en de wegen die je inslaat. Zeker niet binnen een puberbrein. De bovenlaag van het verhaal is solide. Léonard is een bijzonder karakter. Ik verwachtte steeds ook dat er een openbaring zou komen dat zijn karakter of persoon bekroond zou worden met een stempel. Of dat hij iets had meegemaakt. Kennelijk had ik behoefte aan een soort van verklaring, misschien zoek ik zelfs geruststelling met twee jonge dochters in huis. Maar ook dat is er soms gewoon niet.

De tranen duwden vanbinnen tegen mijn oogleden, alsof het deuren waren die ze in wilden trappen

Blz 46 Hitte
Muziek uit het boek: The Black Eyed Peas – I Gotta Feeling

Zinderend melancholisch

Mijn leeservaring van Hitte was zinderend melancholisch. Misschien een gekke contradictie, maar die toch wel prima samengaat. Ze versterken elkaar waar ze soms elkaar ook afzwakken. De titel Hitte is prima gekozen. Je voelt de letterlijke hitte van de Franse hittegolf in een tent. Daar ligt ook een stukje jeugdherinnering voor mij wat Jestin goed weet te vangen. Het zweten in je tentje, je luchtbed wat niet tegen het zeil moet komen, de wc rol die klaarligt. Al is die wc rol voor Léonard ook nog om een andere reden onmisbaar. Hitte voelt hij qua beginnende seksualiteit die op de camping rondzoemen als 24-uurs cicades.

Maar ook de hitte van ouders, leeftijdgenoten, ervaringen, prestaties, emoties en dan natuurlijk nog die dood. Die dood zorgt voor een zinderend spanningsveld. Het bevat maar 128 pagina’s maar over elk woord, elke zin en elke gebeurtenis lijkt weloverwogen geplaatst. Ik kan niet zeggen dat ik lyrisch ben, het was voor mij soms te vreemd terwijl het juist ook vreemd genoeg herkenbaar was. Wel vond ik Hitte uitermate intrigerend. En dat ook nog eens verpakt in een toffe cover die me zeker aanspreekt. Ik denk dat een ieder een ander verhaal haalt uit dit boek. Een prima kennismaking met Jestin en een verhaal wat qua setting, locatie en sfeer zo sterk is dat die nog wel even na blijft zinderen in mijn hoofd.

Ik heb ook wel erg moeten lachen zo nu en dan. Over de passief agressieve konijn mascotte (bij mij was dit een Italiaanse clown met eeuwige alcohol walm), over het coverbandje met missende instrumenten en de bepaalde types die je altijd wel tegenkomt. En ik heb weer een nieuwe verrijking voor mijn vocabulaire erbij: zoekbrengen.

Zoekbrengen: ’tijd besteden zonder specifiek doel’.

boek victor jestin
Muziek uit het boek: Van Halen – Jump

Specificaties Hitte

Auteur: Victor Jestin | Uitgever: Koppernik | Vertaald door Josephine Rijnaarts | Franse titel: La chaleur | 128 bladzijden | Mei 2023 | 9789083295558 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.