Is dàt kunst? Een boek met bijzondere werken uit de moderne kunst

Kunst is leuk, kunst is boeiend, kunst is verrijkend, kunst is… belangrijk! Het is echt niet altijd mooi of begrijpbaar maar het ís altijd IETS. Zelfs als het nietszeggend is voor jou, zegt het dus dat het jou niks zegt. Waarom is dat? Want ‘niets zeggen’ is ook iets zeggen. Is dàt kunst is een geweldig verzamelwerk van meer dan 120 bijzondere moderne kunst met QR-code. Het is voor kinderen, maar ook aan de volwassenen kan ik aanraden om eens een kijkje te nemen. Zo is mijn beeld van mijn geliefde architect Le Corbusier voorgoed verandert… Of kan ik beter Charles-Édouard Jeanneret zeggen?

hoofd Is dàt kunst?

Is dàt kunst?

Een haai op sterk water, kak in een blikje. Is dàt kunst?
Een kamer vol aarde, een museum vol afval. Is dàt kunst?
En een wandeling met een ijsblok, een sneeuwman in een museum, is dàt kunst?!
Jázeker!

Is moderne kunst vreemd of moeilijk?
Helemaal níet!

Duik in de laatste 100 jaar kunstgeschiedenis met meer dan 120 bijzondere werken, sterke verhalen en coole ideeën.
Kunst is voor iedereen!

Verrijk me

Kunst vraagt, roept, fluistert, schreeuwt, zingt, lacht, lonkt en jodelt om jouw aandacht. Ook als het niet wil dat je kijkt, wil het dat juist toch wel. Een kunstwerk is een boodschap van een kunstenaar, ook als er geen boodschap is. Het is zo belangrijk om cultuur en kunst levend te houden, voor jong en oud! Het verrijkt je perspectief, je leert jezelf kennen en je leert dingen waarvan je niet wist dat die te leren waren. Ik heb al menig kunstboek mogen recenseren en Is dàt kunst is de nieuwste. En wat een onwijs tof boek is dit!

Is dàt kunst is lekker dik, kleurrijk, toegankelijk en uitnodigend voor de doelgroep van kinderen. Maar ook voor mij als volwassene. Waar veel kunstboeken bekende kunstenaars uitlichten, zo bevat dit boek heel veel diversiteit aan namen. En aan kunstgebieden. Zo valt mijn oog tijdens het bladeren op de glimmende blote billen van een man. Dit blijkt niemand minder dan de door mij geliefde architect Le Corbusier. Ik leer al dat dit niet zijn echte naam is. En ik leer dat hij mannen belangrijker vond dan vrouwen. En wat hij vervolgens deed als een daad van jaloezie… Dit had ik gemist terwijl ik al jaren op zijn kenmerkende ontworpen stoelen zit. En ik ben zelfs in India op bezoek geweest bij een hele stad die door Le Corbusier is ontworpen.

Le corbusier

Haai!

In het eerste hoofdstuk: Dieren & Planten valt meteen de illustratie van een gevaarlijke haai in een plastic zakje op bij mijn dochter. We leren het verhaal achter de haai van Damien Hirst kennen. Een bijzonder kunstwerk van een echte tijgerhaai op sterk water. Deze kunstenaar heeft meer van zulke kunstwerken gemaakt. Interessant om hierover te praten met mijn dochter. Het boek Is dàt kunst geeft ook meteen wat leuke vragen mee. Want is dit griezelig of juist mooi? Is het zielig voor de dieren? De QR-code brengt ons naar een artikel in het Engels, waar je ook een foto van het daadwerkelijke kunstwerk ziet.

Is dàt kunst vind ik een tof boek, er is een aangename diversiteit van kunstenaars en kunstwerken. De teksten zijn heel toegankelijk en leuk geschreven. Er staan voor mij echt nieuwe dingen in, en informatie die kinderen weet te prikkelen. De QR-codes vind ik meestal niet van toegevoegde waarde, in dit boek wel. Al gaan ze allemaal naar externe websites, tot nu toe allemaal in het Engels. Het lijkt erop dat dit de bronnen zijn die het boek gebruikt heeft en die zijn minder geschikt voor kinderen. Het is door de makers van het boek vertaald naar het niveau van de doelgroep. Ik ben wel benieuwd of die linkjes allemaal blijven werken omdat het allemaal externe websites zijn. Iets waarmee ik dagelijks bezig ben op onze websites is wel het verwijderen van externe linkjes die niet meer actief zijn.

Keuzes maken

ik ben heel enthousiast over Is dàt kunst.Toch mis ik wel wat dingen. Zoals een inhoudsopgave. Het boek is in grote hoofdstukken verdeeld, 11 stuks. Maar nergens zie ik een inhoudsopgave, dat vind ik jammer. Zo kan je gerichter gaan zoeken en lezen. Daarbij mis ik achterin nog een overzicht van alle kunstenaars op alfabetische volgorde, ook dat kan fijn zoeken zijn. Achterin staat wel een leuke quiz om een kunstwerk te vinden die bij je antwoord past. Maar daarna is het boek ook opeens klaar.

Ook het begin is wat abrupt. Er is een minimale inleiding en dan duik je meteen het boek in. Is dàt kunst voelt een beetje alsof het voorin en achterin wat pagina’s mist. De inhoud zelf is verder erg geslaagd. Ik snap de keuze om alles te illustreren ook. Zo heb je niet te maken met rechten en copyrights. Toch mis ik wel ergens een beeld van het daadwerkelijke kunstwerk meteen op de pagina. Maar ik snap de keuze, daardoor kan het aanbod nu zo groot zijn van diverse kunstenaars en kunstwerken. En dan zijn er de QR-codes die je naar het daadwerkelijke beeld toe brengen.

Dus een inhoudsopgave en een alfabetisch overzicht zou nog een mooie aanvulling zijn in dit toffe boek. Verder hebben we al erg veel toffe dingen ontdekt met voor ons bekende en nieuwe kunstwerken!

Specificaties Is dàt kunst

Auteur: Thijs Demeulemeester | Illustraties: Aart-Jan Venema | Uitgever: Lannoo | November 2022 | 9789401479967 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.