Kleuters laten groeien in executieve functies – Hoe? Zo!

Elk jaar probeer ik voor mijn werk een aantal interessante boeken te lezen. Bij toeval stuitte ik op het boek ‘Kleuters laten groeien in executieve functies – Hoe? Zo!’. En dat kon niet op een beter moment komen, want we hebben het toevallig de afgelopen tijd veel gehad over hoe het op dit moment gesteld is met de executieve functies van de kleuters op onze school. We zien namelijk dat voor veel kleuters het controleren van hun impulsen en zich concentreren niet vanzelfsprekend is. En toen kwam dit boek om de hoek kijken!

Kleuters laten groeien in executieve functies

Een praktijkboek: Kleuters laten groeien in executieve functies – Hoe? Zo!

Impulsen controleren of zich concentreren is voor kleuters niet vanzelfsprekend. Dat zelfsturend gedrag hangt samen met de executieve functies (EF) en is op jonge leeftijd volop in ontwikkeling.
Kleuters laten groeien in executieve functies daagt je als leraar uit om drie didactische bouwstenen toe te passen en de ontwikkeling van EF bij jonge kinderen te versterken.

Door kwaliteitsvolle interacties, doelgerichte activiteiten en een sterke klasorganisatie zet je de juiste EF-bril op. Aan de hand van talloze reflectievragen, doe-opdrachten en spelactiviteiten leer je in dit boek wat EF zijn en hoe je ze herkent bij kleuters. Zet je EF-bril op, probeer het uit in de klas en laat kleuters volop groeien.

inhoudsopgave

Een boek speciaal gericht op het jonge kind

Dit boek is wat mij betreft echt een aanrader voor kleuterleerkrachten. Vaak zie je in dit soort studieboeken, dat het gericht is op alle klassen van de basisschool. Maar kleuters ontwikkelen zich op een hele andere manier dan kinderen in de andere klassen, en daar wordt vaak aan voorbij gegaan. In het boek ‘Kleuters laten groeien in executieve functies’ is dat dus juist niet het geval. Alles wat je als kleuterleerkracht leest in dit boek, is dus van toepassing op kleuters. Dat is sowieso weleens een verademing.

Kleuters laten groeien in executieve functies

De aanleiding om met dit boek aan de slag te gaan

Wij hebben met onze kleuterleerkrachten een tijd geleden een scholing gehad. Daar kwamen we op een bepaald moment op het onderwerp ‘executieve functies bij kleuters’. Het viel eigenlijk in alle klassen op, dat het lijkt of er steeds meer kinderen zijn die moeite hebben met een aantal dingen. Impulscontrole, zoals bijvoorbeeld even moeten wachten als de ander aan het praten is. Maar ook het werkgeheugen en cognitieve flexibiliteit.

Natuurlijk zijn dit dingen waar kleuters nog heel erg in moeten groeien, maar het valt ons de laatste jaren op dat de kinderen die instromen hier meer moeite mee hebben dan een aantal jaar geleden. Over het waarom hebben we het een hele tijd gehad, maar natuurlijk wil je dan als leerkracht hier niet alleen over praten, maar daarmee ook meteen aan de slag. En toen kwam ik dus dit boek tegen: ‘Kleuters laten groeien in executieve functies’. En dat sluit dus perfect aan!

stappenplan

Kleuters laten groeien in executieve functies: een handig én praktisch boek

Sommige studieboeken zijn taai en langdradig om te lezen. Dat is dus bij dit boek ab-so-luut niet het geval! Wat een fijn en goed boek om te lezen zeg! Vanaf de eerste pagina neemt Sanne Feryn, de auteur van het boek (zij is docent, praktijkbegeleider en onderzoeken aan een lerarenopleiding kleuteronderwijs) je meteen mee in de problematiek én worden er tips gegeven hoe je hiermee aan de slag kunt. En dan bedoel ik ook echt heel veel tips!

Dit boek heeft een fijne opbouw. Het begint met een hele duidelijke uitleg over executieve functies, en het belang hiervan in het kleuteronderwijs. En vervolgens ga je echt praktische zelf aan de slag in het tweede deel van het boek.

Kleuters laten groeien in executieve functies

Zelf aan de slag: zet je EF-bril op

Als je kleuters wil laten groeien in executieve functies, kun je daar in de klas heel veel aan doen. Dit doe je door als leerkracht zogenaamd je EF-bril op te zetten. Er zijn daarbij 3 belangrijke bouwstenen: kwaliteitsvolle interactie, doelgerichte activiteiten en een ondersteunende klassenorganisatie. Binnen al deze bouwstenen zijn er weer deelstappen.

Op het gebied van interactie kun je 10 verschillende EF-glaasjes in je bril zetten, waardoor je je gaat richten op het aanleren van bepaalde vaardigheden en kinderen gaat helpen om die executieve functies te vergroten.

In dit boek krijg je echt goede, praktische tips. Deze zijn direct toepasbaar in de klas én ook compleet uitgewerkt. Ik vond vooral het gedeelte over de 10 verschillende interacties interessant, maar er is ook een heel praktisch deel met doelgerichte activiteiten. Dit zijn allerlei soorten spelletjes en oefeningen die je met de kinderen in de klas kunt uitvoeren. En het boek heeft ook echt lekker veel downloads en checklists, zodat je ook meteen aan de slag kunt.

Kleuters laten groeien in executieve functies

Samen met ouders aan de slag

In het laatste deel van het boek ‘Kleuters laten groeien in executieve functies’ staat een heel deel over hoe je hier samen met ouders in kunt optrekken. En dat is eigenlijk voor alle leerkrachten een heel interessant en goed hoofdstuk. Ook als je als school de ouderbetrokkenheid wil verhogen (of je nu expliciet aan de slag wil gaan met EF of niet), dan is dit hoofdstuk heel erg interessant en nuttig.

Ik ga dit boek in ieder geval zeker bespreken met mijn kleutercollega’s, en wie wil, mag dit boek zeker lenen. Bij dit boek hoort trouwens ook een website, waar heel veel downloads te vinden zijn. Als je dit boek aanschaft, krijg je daar ook meteen de code voor. Ik zou dit boek zeker aan alle kleuterleerkrachten aanraden, of in ieder geval om het in de orthotheek neer te zetten, want hier staan zoveel praktische ideeën in, dat je hier heel veel uit kunt halen.

Op zoek naar nog meer leesvoer voor leerkrachten? Kijk dan ook eens bij deze reviews:

Kleuters laten groeien in executieve functies

Specificaties ‘Kleuters laten groeien in executieve functies – Hoe? zo!’

Auteur: Sanne Feryn | Uitgeverij: Lannoo Campus | 9789401477833 | 1 oktober 2021 | 278 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.