Klimt, een kunstenaar geïnspireerd door Van Gogh, Rodin en Matisse

Als jong meisje was ik al gefascineerd door Gustav Klimt. Deze kunstenaar gebruikte veel gouden elementen, naakte dames en emoties die vroegen tot nadenken. Het goud lonkte en blonk naar me en die lokgroep trok me vervolgens naar zijn kunstwerken toe. Eenmaal daar was er zoveel te zien! Verlangen, lust, schaamte, genot en zoveel meer emoties die ik toen nog helemaal niet kon plaatsen. Maar die me wel fascineerden. Inmiddels ben ik nog steeds groot liefhebber van deze kunstenaar en mag ik gehoor geven aan de lokroep van het boek: Klimt geïnspireerd door Van Gogh, Rodin en Matisse.

hoofd Klimt

Klimt

Dit boek biedt het eerste uitgebreide overzicht van Gustav Klimt in de context van de kunstenaars die hem inspireerden.

De moderne en vernieuwende Europese kunst van rond 1900 stimuleerde Gustav Klimt om zich los te maken van de Weense schildertraditie en zijn eigen koers te volgen. Kunstenaarsvereniging Wiener Secession, waarvan Klimt medeoprichter was, toonde in 1898 voor het eerst een overzicht van de Europese avant-gardekunstenaars. Elke tentoonstelling die de vereniging daarna organiseerde, betekende een nieuwe golf van inspiratie en creativiteit voor Klimt. Hij liet zijn werk erdoor beïnvloeden en verbloemde zijn artistieke bronnen niet. Naast de kenmerkende elementen als bladgoud, sierlijke vormen en erotiek, gingen schilderkunstige aspecten uit het werk van Van Gogh, Matisse, Rodin, Whistler, Toorop, Monet en vele anderen deel uitmaken van Klimts aansprekende stijl.

Kunstenaar of decorateur?

De rol voor Gustav Klimt was lange tijd omstreden. Voor sommigen is deze kunstenaar onbetwist de centrale figuur van het modernisme in het Wenen rond 1900. Binnen korte tijd verwierf hij grote erkenning als belangrijk kunstenaar. Maar, uiteraard, zijn er ook anderen die Klimt meer een oppervlakkige decorateur noemden. Deze critici fronsten dan ook regelmatig de wenkbrauwen omdat ze de populariteit van Klimt snel zagen toenemen, net zoals de prijzen van zijn kunstwerken. Één van de belangrijkste redenen van dit onbegrip stroomde voort uit het feit dat Klimt geen moeite deed bij de avant-garde. Hij besteedde liever tijd aan het maken van kunst, dan aan zich omhoog slijmen.

Ik ben groot liefhebber van die wenkbrauw fronsers. Juist die buitenbeentjes die niet door de avant-garde stroming geaccepteerd werden, of worden want het gebeurd nog steeds, trekken mijn aandacht. En niet alleen mijn aandacht, deze kunstenaars lijken dichter bij het volk te staan en daardoor een groter publiek te bereiken met hun kunst. En dat is zo krachtig, een groot bereik voor kunst!

Tegenwoordig noemen we het de Lowbrow movement en daaronder vallen vele diverse stromingen. Inmiddels kent de populariteit en acceptatie van Klimt geen grenzen meer en kunnen we gelukkig volop genieten van wat hij heeft gemaakt.

Het gezicht van Klimt

Het is geen geheim dat Klimt zich in het volle zicht liet inspireren door andere kunstenaars. In dit boek duiken we zijn geschiedenis in. Hoe hij de Weense kunst heeft wakker geschud bijvoorbeeld. Er wordt gekeken naar zijn connectie met internationale kunst. Ook duik je in vroeg en laat werk. Het boek is prachtig opgemaakt met een geweldig passend lettertype. Ik mis alleen de schutbladen van goud, maar vooruit. Ook moet ik lachen bij de foto van Klimt, ik heb hem dus nog nooit gezien. Als kind bekeek ik zijn werk, en dacht ik bij de naam Klimt in kunstwerken. Die tijd was ver voor het Google en Social media tijdperk, een tijd waarin de gezichten achter kunst inmiddels net zo belangrijk zijn. Of dat je even Google raadpleegt over meer informatie.

Ik vind het geweldig in dit boek om die inspiratie te zien van andere kunstenaars. Toen ik ooit in Philadelphia was, heb ik daar een uitgebreide tentoonstelling van Rodin kunnen zien. Daar was ik gecharmeerd van zijn eenvoudige pen en potlood schetsen van naakte vrouwen. Nu pas zie ik dus de connectie met Klimt, en dat is een aangename bewustwording voor mij. En zo zijn er heel veel mooie rijke connecties die ik maak dankzij dit boek. Heel waardevol en verrijkend!

Erotiek en emoties

Klimt blijft voor mij fascinerend en sterk in zijn erotiek en emoties. Emoties die een gelaagdheid bevatten die voor een iedere kijker zelf te interpreteren is. Emoties waarin ik kan dwalen en die mij verhalen vertellen over het kunstwerk waar ik naar kijk. Prachtig als een statisch iets als een schilderij zoveel verhalen kan laten ontstaan, en het verhaal dus van het doek afkomt. Ik kijk met dezelfde verwondering en fascinatie als dat ik had als kind. Maar inmiddels kan ik de emoties en verlangens wel herkennen en plaatsen. Hij is zo sterk in het verkennen van de gelaagdheid die erotiek kan hebben. Het genieten van het hebben van verlangens, de rimpelingen die geheimen met zich mee kunnen brengen. Ik zie het allemaal terug in zijn kunst.

Het is niet alleen maar erotiek en vrouwelijk naakt in een mooi gouden jasje. Elke keer ontdek ik weer een ander kunstwerk van hem die nog niet eerder mijn aandacht had. Heerlijk om een kunstenaar zo te blijven ontdekken. In Amsterdam is nu ook een hele toffe tentoonstelling waarbij je echt in de kunstwerken kunt stappen van Klimt. Deze staat hoog op mijn te bezoeken lijstje. Maar voor nu duik ik lekker terug in dit prachtige en verrijkende boek. Wat een feestje!

Specificaties Klimt

Redactie: Markus Fellinger, Stephanie Auer, Edwin Becker, Lisa Smit en Renske Suijver | Uitgever: Rubinstein / Tijdsbeeld | In samenwerking met het Van Gogh Museum | Vertaald door: Wouter Meeus en Merel Dijkhuizen | 9789490880385 | Oktober 2022 | 240 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.