Lava, een bijzondere week voor deze prinses

Prinses Lava is bijna dertien. Dat betekent dat het tijd is dat zij een reis moet gaan maken naar haar nieuwe koninkrijk Groot Land. Een reis die haar onderweg de nodige lessen en inzichten zal geven. Een reis waarbij ze geconfronteerd zal worden met onder andere zichzelf. Ze zal onderweg ook op zoek moeten naar een cadeau voor haar onderdanen. Lukt het Lava om de reis lopend en op tijd af te leggen? En zal ze het gevraagde cadeau vinden?

Lava voorkant met oranje prinsessenhaar en geel kroontje

Lava

Prinses Lava is volgende week jarig. Tijd om de reis te maken naar het land dat haar koninkrijk zal worden! Met een hond die de weg wijst, een jongen die haar begeleidt en de opdracht om iets te vinden dat ze cadeau kan geven aan haar onderdanen. Iets dat Aventurijn heet. Maar Lava wil helemaal niet met een mottige hond en een boze jongen op stap. Ze wil deze reis met haar tweelingzus maken, zoals ze altijd al van plan waren. Zal het Lava lukken om in haar koninkrijk aan te komen?

Een bijzondere regel

Lava is geboren en opgegroeid in Donker Land. Het land waar haar ouders koning en koningin zijn. Etna en Lava zijn een tweeling, of eigenlijk, waren een tweeling. Meteen op de eerste pagina in het boek wordt al duidelijk dat Etna niet langer leeft. Lava gelooft het eigenlijk niet, al weet ze ook niet waar haar tweelingzus dan wel is. Sinds Lava en Etna tien jaar zijn kregen zij twee keer per week training tot koningin. Vandaag is een bijzondere dag. Over een week wordt Lava dertien wat betekent dat ze nu een reis moet gaan afleggen naar het land waarvan zij koningin zal worden; Groot Land.

Dit land Groot Land is al sinds haar geboorte voor haar gereserveerd. Maar Lava kan daar natuurlijk niet met lege handen aankomen. Dus ze zal onderweg Aventurijn moeten vinden om aan haar toekomstige onderdanen cadeau te doen. Gelukkig hoeft ze de reis erheen niet alleen te maken. Ze zal vergezeld worden door de oude hond Barrel die geboren is in Groot Land en graag terug wil. En de jongen genaamd Tippe.

bladspiegel 1/4 pagina 16 en 17 scheidingsteken met oranje kroontje

De reis moet een beetje moeilijk zijn…

Natuurlijk had prinses Lava deze reis het liefst met haar tweelingzus gemaakt. Zodat ze samen konden regeren over Groot Land. Maar helaas kan dat niet meer. Toch is het fijn dat ze de reis niet alleen hoeft te maken. De oude Barrel weet de weg. Alhoewel hij niet bepaald snel loopt met zijn stramme lijf hebben ze hem wel nodig. Een bijzondere regel aan deze reis is dat Lava de hele weg moet lopen zodat ze meteen alle buurlanden leert kennen, ze mag niet met de koets. Elk buurland heeft namelijk weer zijn eigen gewoonten en gebruiken. En voor de hechting met haar eigen land is het ook beter als ze een prestatie neerzet voordat ze daar koningin zou worden. ‘En de reis moet een beetje moeilijk zijn, moeilijker dan je dacht en hoopte, dat is het beste’ aldus haar vader.

Een soort dagboek

Het boek Lava lijkt een soort dagboek waarin prinses Lava aan haar zus Etna schrijft. Wat mij betreft gelukkig dat het geen echt dagboek is. Dat vind ik persoonlijk vaak niet prettig lezen. Lava is een fijn verhaal en beeldend geschreven. Je hebt nauwelijks in de gaten dat Lava het als een soort dagboek schrijft aan haar zus. Prinses Lava hoopt nog steeds dat haar zus prinses Etna elk moment weer opduikt. En door haar te schrijven kan Etna dan meteen aanschuiven en mee regeren over Groot Land.

bladspiegel 2/4 pagina 50 en 51 Dag 2

Voor welke leeftijd is Lava?

Het verhaal doet sprookjesachtig aan. Ik zou Lava aanraden aan kinderen die houden van avontuur. Zoals Stach de opdrachten moet volbrengen in het boek De koning van Katoren. Daar deed Lava me ook wel aan denken. Een meisje in de hoofdrol is ook weer eens leuk. Vergezeld van een jongen en een hond maakt het een verhaal dat leuk is voor de bovenbouw leerling, 10-12 jaar. Al denk ik dat een middenbouw klas dit verhaal ook zeker wel kan volgen als je het zou voorlezen. Het is niet per se een ingewikkeld verhaal noch bloederig spannend. Maar er zitten wel mooie elementen in om samen te bespreken. Ook worden er soms wat lastige woorden gebruikt door een tovenares. Gelukkig heeft Lava wel opgelet tijdens haar lessen thuis en kan zij deze aan Tippe uitleggen.

Mocht je meer willen dan alleen het boek voorlezen; Lemniscaat maakt bij al hun boeken altijd een activiteit of lesbrief, hoe je het noemen wilt, dus mocht je meer met het boek willen doen hoef je daar ook niet lang over na te denken.

Mireille Geus

Mireille Geus heeft al vele boeken op haar naam staan. Ze schrijft zowel boeken voor volwassenen als kinderboeken. Met haar tienerboek Big* won ze in 2006 een Gouden Griffel. Maar ze won meerdere verschillende prijzen. Mireille schreef eerder ook voor jeugdtheater en jeugd-tv. Ook als schrijfcoach kun je haar hulp vragen.

Wat mij opvalt is dat ze vaak een bijzondere invalshoek heeft. Eerder las ik Mijn dagen met niets* waarin ik soms aan mezelf twijfelde of ik het verhaal wel goed begreep. Ook in Lava was ik in het begin verward. Het wordt later in het verhaal namelijk pas duidelijk wat er nou met haar tweelingzus gebeurd is. Ook snijdt Mireille mooie thema’s aan in haar boeken. Lava staat vol moed, doorzettingsvermogen en opkomen voor jezelf. Andere boeken die afgelopen 10 jaar geschreven zijn door Mireille Geus:

Specificaties Lava

Auteur: Mireille Geus | Illustrator: Marc Suvaal | Uitgever: Lemniscaat | 9789047714682 | november 2023 I  180 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.