Magma, een eerste cold case met journaliste Lyn Riley

Mocht je ooit in de gelegenheid zijn om naar een bookevent, auteurslezing of iets dergelijks te gaan… Doen! Zo heb ik kennis mogen maken met auteur, en tevens forensisch rechercheur, Carina van Leeuwen. Haar passie, haar drive voor zowel haar werk als auteur alsook forensisch rechercheur, zorgde ervoor dat ik haar nieuwste boek Magma graag wilde lezen. Eerder bracht ze een trilogie uit met als hoofdpersonage rechercheur Renee Spaan. Nu is het tijd voor Cold Case #1 met journaliste Lyn Riley.

hoofd Magma

Cold Case 1: Magma

Twee meisjes van uiteenlopende sociale klassen verdwijnen in dezelfde week.
Het lichaam van een jarenlang vermiste docent wordt uit het water gevist.
Een politicus voelt hoe de grond hem te heet onder de voeten wordt.

De vondst van de vermiste docent Roger van Merle resulteert in een vernietigend rapport over het politieonderzoek destijds. Als reactie wordt in Den Haag een nieuw rechercheteam voor vermissingen opgericht. Hierin zit een vreemde eend in de bijt: journalist Lyn Riley, die na dertig jaar in oorlogs- en rampgebieden terug in Nederland is. Het team duikt in de verdwijning van de 18-jarige Sasha, die in tegenstelling tot een in dezelfde week verdwenen meisje uit hogere kringen al snel werd vergeten. In hun onderzoek stuiten zij op tegenstand vanuit politieke hoek. Ondertussen staat er voor Riley persoonlijk ook nogal wat op het spel in Magma.

Een nieuwe cold case-thriller die zich afspeelt in het politieke hart van Nederland, geschreven door dé cold case-expert van Nederland, Carina van Leeuwen. Magma is een eerste deel.

In de nachtelijke uren leken angsten nog donkerder en groter, verdriet dieper, problemen onoplosbaar.

Blz 17

Kennismaking Carina van Leeuwen

Ik ben blij dat ik Carina van Leeuwen heb horen spreken tijdens de lancering van de website van spannendeboeken.nl waarin ze passievol aan het woord was. Met humor en lekker concreet deelde ze haar verhaal. Tegelijk vertelde ze ook dat haar eerste boek ontstaan is vanuit een weddenschap. Dat eerste boek werd een trilogie over forensisch rechercheur Renee Spaan. En met Magma is haar vierde boek uitgekomen. Dit keer met een nieuw hoofdpersonage: journaliste Lyn Riley. Maar ook in dit boek kan Carina van Leeuwen nog geen afscheid nemen van rechercheur Spaans. Voor haar is een leuke bijrol weggelegd.

Magma is een cold case thriller over moord, geheimen, politie, politiek, verleden, verlangens, demonen, doofpot, familie, liefde, vriendschap, trauma’s en waarheid. Carina van Leeuwen schrijft concreet en zakelijk maar is toch toegankelijk. Ik vind het heerlijk want zo is er meer ruimte voor het verhaal en extra kennis. Die deelt ze graag en daar ben ik blij om. Het blijft een fictie, maar toch zitten er genoeg interessante inside information in. Je leert de karakters eerst kennen door het nu wat er afspeelt en door de situaties waarin ze terecht komen. Daarna is er zeker nog ruimte voor meer verdieping en naar het einde toe duik je alle laagjes in en krijg je meer verdieping. Wat mij betreft een aangename manier van een cold case verhaal vertellen!

proloog
Muziek uit het boek: Creedence Clearwater Revival – Bad Moon Rising

Den Haag

Ook vind ik de setting in Magma erg leuk. Deze speelt zich namelijk grotendeels in Den Haag af, mijn stad! Het is niet heel erg aanwezig, her en der worden bepaalde locaties aangestipt. Maar voor mij voldoende om me zo nu en dan “thuis” te voelen. Het is misschien wel de eerste thriller die ik lees die zich hier afspeelt. En dat vind ik leuk. Zo simpel als dat, omdat het herkenbaar is. Maar ook als je niet bekend bent, geen zorgen. Het is geen ode aan Den Haag het is gewoon een hoofdlocatie waar het verhaal zich grotendeels afspeelt. Met de bijbehorende boulevard en broodje bal.

Riley is niet Haags. Wat ze wel is blijft lang mysterieus. Carina van Leeuwen weet dit aangenaam mysterieus te houden zonder dat het irritant of frustrerend wordt. Het hoofdverhaal speelt zich af: de vermissing van twee meisjes op dezelfde avond. Daaromheen zijn diverse karakters die onderdeel zijn van dat verhaal. Daarvan is Lyn Riley wel een spil. En tegelijk leren we Lyn dus beter kennen. Eerst mondjesmaat, en is alle aandacht voor de zaak. Maar zodra daar een afwikkeling in komt is er ruimte voor Riley haar verhaal. En zo sluit Magma toch wel met een eruptie af en beloont van Leeuwen je geduld als lezer.

Muziek uit het boek: Le nozze di Figaro: “Sull’ aria” “Che soave zeffiretto”

Op naar deel 2

In het begin moest ik even een beetje inkomen in het vertelritme van Carina van Leeuwen. Ik kwam net uit een boek die juist verre van zakelijk en concreet was. Maar voor mij was om die reden Magma ook een verademing. Ik hou wel ervan om gewoon direct tot een kern te komen. Daardoor is er veel ruimte voor het verhaal, laagjes en ontwikkelingen. Magma is niet kil overigens, maar gewoon lekker duidelijk. Ik waardeer dat en heb genoten van dit verhaal. Na de laatste bladzijde voel ik voldoening…. maar ik hoop dat deel 2 niet te lang op zich laat wachten want ik wil meer!

Tegelijk vind ik het echt van toegevoegde waarde dat Carina van Leeuwen zelf forensisch rechercheur is. Ze deelt haar kennis en blik in Magma en dat vind ik als leek boeiend. Een mooie vraag komt ook in het boek naar voren: “Vanaf welke leeftijd kan je verantwoordelijk gehouden worden voor je handelen?”. Met die vraag wil ik mijn recensie afsluiten. Deel vooral je antwoord als je deze hebt!

Andere boeken Carina van Leeuwen:

Plaats Delict serie

Cold Case serie

Specificaties Magma

Auteur: Carina van Leeuwen | Uitgever: A.W. Bruna | Oktober 2022 | 272 pagina’s | 9789400514799 |
Cold Case 1 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

11 reacties

 1. Goede recensie die maakt dat ik zin heb om deze thriller te lezen. Lijkt me een geweldige start van een verslavende thrillerreeks. Ik wil graag kennismaken met deze schrijfster.

 2. Oh, deze klinkt inderdaad goed!
  En wat leuk dat je Carina van Leeuwen ontmoet hebt!
  Ik loot graag mee voor dit boek

 3. Deze recensie maakt me heel nieuwsgierig. M’n handen kriebelen om dit boek vast te mogen houden en het te mogen lezen

 4. Oh, heel graag! Ik ben dol op thrillers en deze serie ken ik nog niet. Je recensie leest als een trein, maakt me nieuwsgierig naar dit boek.

 5. Wat mij boeit aan Cold Cases is dat men vastgelopen misdrijven uit het verleden toch ten alle prijze willen oplossen.
  Dank zij het DNA onderzoek werden de afgelopen jaren hierbij grote vorderingen geboekt. Toch is iedere Cold Case uniek op zich.
  Ik ben dan ook zeer benieuwd om het nieuwste boek van Carina van Leeuwen te lezen.📖🍀

 6. Jaren geleden voor het eerst een boek van haar geleden en meteen verkocht. Zo blij dat ze weer een nieuw boek heeft. Ik zou dit boek dan ook graag willen lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.