Man Made, een eerste indrukwekkende fotografieboek van Sébastien Nagy

Ik vind “de drone” één van de beste uitvindingen van de afgelopen periode. Wat hebben dronebeelden ons tv-landschap aangenaam weten te verrijken. Ze nemen ons tot grote hoogte waardoor we een nieuwe blik op onze mooie planeet kunnen werpen. Maar niet alleen op tv zorgt het voor zeer welkome beelden. Ook in foto en op social media zorgt het voor prachtige plaatjes. Sébastien Nagy kreeg zijn eerste drone in 2017 en gelukkig maar! Man Made is zijn eerste fotografieboek waarbij hij over de wereld is gaan reizen met zijn drone. En wat is het prachtig!

hoofd man made

Man Made samenvatting

Sébastien Nagy heeft vele uren doorgebracht op Google Earth. Hij was zoekende naar bijzondere plekken, unieke en fotogenieke locaties. Bij zonsopkomst en bij zonsondergang fotografeert hij de meest boeiende plekken voor het mooiste licht. Hij is de wereld overgegaan met zijn drone om de mooiste Man Made locaties in beeld te vangen. In dit spectaculaire boek laat hij de voetafdruk van mensen zien die wij op onze aarde achterlaten. Van de Golden Gate Bridge in San Fransisco, langs de Dubai Frame naar Mont Saint-Michel. Hij vangt de mooiste beelden van onze afdruk in het mooiste licht.

Man Made bevat ongeveer 120 foto’s en is opgedeeld n 4 thema’s: water, city, desert en natuur. In 2020 heeft Sébastien Nagy de eerste prijs gewonnen in de Aerial Photography Awards en ook de individuele categorieën in Architecture, Cityscapes en Hotels heeft hij gewonnen. Dit boek laat zijn beste werk zien. En ik kan jullie eerlijk zeggen, het is een feestje om onze wereld van boven te ontdekken door de ogen van Sébastien!

Wanderlust

Ik hou van het woord wanderlust. Het betekent reislust, simpel gezegd. Maar het omvat een lifestyle, een gevoel. Het is dwalen zonder verdwaald te zijn. De drang om de wereld te ontdekken zonder vast plan. Niet iedereen die zwerft is verdwaald. Het is een verlangen om elders naartoe te gaan. Dat elders hoeft geeneens ver weg te zijn. Maar het is wel buiten je leefwereld treden en naar andere dingen op zoek te gaan. Ontdek hoort erbij als je gaat “wanderen”. Man Made vervult die behoefte voor mij zeker en ik kan het gewoon vanuit huis doen. Soms ook wel fijn in de huidige wereld en met twee jonge kinderen thuis.

Mijn wanderlustbehoefte vraagt zeker om echte vervulling maar dat gaat nou eenmaal niet altijd. Lang leve de mooie fotoboeken en goede fotografen, want Sébastien heeft een prachtig eerste boek op zijn naam staan met Man Made. Wat een oog voor bijzondere plekken heeft hij. Soms sober, soms juist over de top, maar altijd intrigerend voor mij. Ik kan mezelf rustig een lange tijd verliezen in zijn beeld. Het roept emoties op, gevoelens, verlangens en verhalen. En dat weet lang niet elke fotograaf bij mij te bereiken dus chapeau!

Vormgeving

Uiteraard is fotografie het belangrijkste in een fotoboek. Maar het valt en staat ook wel met de vormgeving. Helaas vind ik niet elk boek de kracht uit de fotograaf aansterken door de vormgeving. Gelukkig is dat bij Man Made wel het geval. De foto’s zijn zo voordelig mogelijk geplaatst. Soms mét vouw doordat het geheel paginavullend is, maar dan zit de vouw wel precies goed. Soms zijn foto ’s wat verkleind en mooi geplaatst op een enkele pagina.

Man Made bevat een inhoudspagina, een inleiding, een about en afsluitend een index. Dit is perfect als aanvulling en maakt het ook mogelijk om wat gerichter te zoeken door de inhoudspagina. De indeling per 4 thema’s is ook een fijn kader. Ik vind zelf de beelden van sportvelden in de natuur echt geweldig. De samenkomst van mens en natuur, kleuren, contrasten en vormen is prachtig in beeld gebracht. Ik kan niks anders dan heel enthousiast zijn over de foto’s én de vormgeving. Beide complimenteren elkaar.

Fotografie is kunst

Voor Man Made was ik niet bekend met Sébastien Nagy. Deze fotograaf, geboren in Anderlecht Brussel in 1986 kreeg voor zijn 28ste verjaardag zijn eerste camera van zijn vader. De passie voor fotografie komt uit zijn familie. Tijdens zijn opleiding was er ook een klein stukje ruimte voor fotografie, alleen was hij ironisch genoeg toen de slechtste student uit zijn klas. Niet omdat hij het niet kon, maar hij spijbelde veel. Toch bleef hij doorgaan in zijn vrije tijd en langzaam aan kreeg hij door social media steeds meer aandacht. Met zijn gewonnen prijzen in 2020 en dit boek nu maakt Sébastien zeker naam, en ik zal deze niet vergeten.

Fotografie is gewoon kunst. Daar kan ik kort en krachtig over zijn. Het juiste plaatje vangen in een bepaald frame vergt best wat werk. Het is een combinatie van oog, kennis, geluk en passie. Er zijn zoveel factoren om rekening mee te houden. Maar als daar dan een beeld uit rolt, en dat beeld weet te spreken zonder woorden, dan is dat kunst. Ik ben echt onder de indruk van Sébastien zijn fotografie en Man Made is één van mijn favoriete fotoboeken. En ook die van mijn dochters, die nog niet zoveel van de wereld in het echt hebben kunnen zien. Dankzij dit boek krijgen we toch de mogelijkheid om bijzondere stukjes van de wereld in ons huis te halen.

De tekst in het boek is in het Engels en ik hoop dat je deze recensie kan gebruiken als inkijkexemplaar.

Specificaties Man Made

Auteur / fotografie: Sébastien Nagy | Uitgever: Terra Lannoo | Engels | Juli 2022 | 9789089898920 | 256 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hiervoor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.