Methode Mastermind: hoe een bedrijfstiran heerst

Methode Mastermind is een intrigerend boek geschreven door Ron van Wieringen. Heb jij ooit een tiran van een baas gehad? Waarbij je je verbaasd hebt afgevraagd hoe het bestaat dat zo’n iemand de leidinggevende is. Of dat er nog steeds mensen voor/met deze persoon werken? Daarover gaat Methode Mastermind. Uit onderzoek blijkt dat de eerste zeven redenen waarom mensen van baan wisselen allemaal te maken hebben met hun leidinggevenden. In romanvorm laat Methode Mastermind zien hoe een leidinggevende tekeer kan gaan.

Methode Mastermind

Max

In Methode Mastermind wordt Max gerekruteerd om met zijn baas Tom Polonium op te trekken, om zo door te groeien tot de CEO van het bedrijf. Polonium heeft redenen om een opvolger te zoeken en doet Max een aanbod: doe zoals ik je leer en jij bent hier straks de baas. Met als voorwaarde: volg exact de principes van Polonium, anders vlieg je eruit. Een alles of niks verhaal dus.

Per hoofdstuk volg je in Methode Mastermind Max die een principe tot zich neemt en uitgedaagd wordt om deze toe te passen. Deze principes zijn bijvoorbeeld: sluit geen vriendschap met collega’s/medewerkers, alles is een wedstrijd en de waarheid telt niet, alleen het resultaat. Het gaat hierbij om het hebben en uitoefenen van macht.

Methode Mastermind

De principes in de praktijk

Van een amicale man verandert Max in een asociale workaholic, precies zoals Polonium dit van hem eist. Hoe meer nieuwe principes er bij komen, hoe verder Max gaat in het overnemen van de eigenschappen van zijn baas. Je leest in het begin wel wat twijfels bij Max, maar de indruk is ook dat het werk. Dus dan maar een eikel- richting collega’s : hij is wel een succesvolle eikel.

Hoe verder het Methode Mastermind gaat, hoe meer de situatie vervreemd. De principes zorgen er voor dat Max niet zichzelf is en zijn eigen manier van werken kan doen. Dat betekent dat hij steeds moet schakelen: hoe gedraag ik me nu, wat zeg of doe ik enz. Polonium gedraagt zich nog asocialer, ook naar Max toe, geheel passend bij zijn eigen principes. Dat begint te schuren. Als Polonium zijn eigen principes op Max toepast: hoe betrouwbaar is deze hele situatie en de belofte om CEO te worden?

Methode Mastermind

Methode Mastermind is een interessant boek, wat de eigenschappen van (sommige) leidinggevenden erg uitvergroot. De eerste hoofdstukken vond ik dat lastig, omdat het zo haaks staat op hoe ik zelf in mijn werk zit en wat ik om me heen zit. Bijna vervelend of irritant om te lezen, omdat het zo extreem is. Tegelijkertijd zitten er wel herkenbare situaties en voorbeelden in. Gaandeweg verandert het verhaal en eindigt het interessant en een tikkeltje zoet. In Methode Mastermind zitten veel aspecten van het leidinggeven, samenwerken en collegiaal contact om vanuit de extreme voorbeelden bij jezelf te raden te gaan: hoe doe ik dit zelf, wat vind ik hiervan?

Methode Mastermind

Specificaties Methode Mastermind

Auteur: Ron van Wieringen | Uitgever: Daring Egos Publishing | December 2022 | 9789090365701 | 421 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.