Moppereend, een prentenboek van het jaar 2020

De Nationale Voorleesdagen 2020 worden op woensdag 22 januari ingeluid met Het Nationale Voorleesontbijt en duren tot en met 1 februari. Tijdens het voorleesontbijt wordt voorgelezen uit het boek. Het prentenboek van het Jaar 2020 is Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens.

moppereend nationale voorleesdagen prentenboek van het jaar 2020

Nationale voorleesdagen

Moppereend begint het prentenboek als een eend de mopperig is. De vijver was droog waardoor ze niet kan zwemmen. Ze heeft een klein grijs wolkje boven haar hoofd. Gedurende het verhaal wordt dat kleine grijze wolkje groter en groter.

Eend gaat langs bij andere dieren die haar proberen op te vrolijken of wel samen met haar spelen. Maar ze wil geen gat graven in de grond met hond, ze wilde niet in de modderpoel met varken en ook niet kraaien met haan. Wat de andere dieren ook proberen, eend is een moppereend geworden. De grijze wolk werd zo enorm groot en zwart dat zelfs de andere dieren er chagerijnig van waren geworden.

En wat krijg je dan? De boel barst los: regen, dansende dieren in de plassen en een regenboog.  

Het verhaal doet mij denken aan Draakje Vurig . Moppereend is leuk om ook als mini toneelstuk in je klas op te voeren. Kunnen de kinderen goed leren over emoties en over wat verschillende dieren leuk vinden om te doen!

moppereend nationale voorleesdagen prentenboek van het jaar 2020

Prentenboek van het Jaar

Dat je het verhaal Moppereend leuk kunt naspelen is direct ook de reden dat het gewonnen heeft met de prentenboek van het jaar verkiezing. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters voor verwerking in hun spel.

Het doel van de Nationale Voorleesdagen  is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt georganiseerd door Stichting CPNB. De Nationale Voorleesdagen vinden voor de zeventiende achtereenvolgende keer plaats.

Specificaties Moppereend

Auteur: Joyce Dunbar en Petr Horáček, vertaald door Jesse Goossens | Uitgever: Lemniscaat | 9789047710646 | oktober 2018 | 30 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren emoties familie fantasie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien pesten prentenboek reizen roman samen school spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel voorleesboek vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

moppereend nationale voorleesdagen prentenboek van het jaar 2020
Footer5
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.