Opgejaagd – Gabriel Bergmoser, een bloederige strijd

Wow. Eigenlijk kan mijn boekrecensie zo kort zijn. Maar omdat die ‘wow’ wel te verwoorden valt ga ik toch meer woorden gebruiken in deze review. Al van kleins af aan ben ik gefascineerd door spannende verhalen. Later kwamen daar de horrorfilms bij. Sinds ik moeder ben heb ik wel een dipje gehad in mijn horrorbehoefte, mama hormonen, maar de fascinatie en aantrekking blijft altijd. Dit boek ‘Opgejaagd’ valt in het straatje heftig, gore, bloederig en gewelddadig. Maar, het is zoveel meer dan dat en als je door de bloederige actie kan kijken is daar een tof verhaal met gelaagdheid. Begin eens met mijn review van dit boek van LS Amsterdam uitgeverij, als dit normaal niet jouw genre is en wie weet snap je waarom ik dit zo fascinerend vind.

opgejaagd

Opgejaagd

Hoeveel zet jij op het spel om een wildvreemde te helpen? Dat dilemma krijgt Frank al vrij vroeg in het boek voor zijn voeten geworpen. Hij niet alleen want bij hem zijn een reizigers koppeltje, een zakenman, kleindochter en een zooi vreemdelingen. Losse verhalen, contacten met een geschiedenis, alles komt samen in the middle of nowhere van de Australische outback. Iedereen is op zijn of haar manier opgejaagd.

Frank woont en leeft al jaren een eenzaam bestaan. Hij heeft een simpel huisje en niet ver daar vandaan is zijn tankstation. Zijn kleindochter Allie wordt naar de verlaten outback van haar opa gestuurd omdat ze opstandig is thuis. Het leven samen verloopt moeizaam, beide gekweld door dingen uit het leven en verleden. Maar dit verandert abrupt als er een auto stopt bij het tankstation. Uit de auto komt een zwaargewonde vrouw die in elkaar zakt. Frank voelt zich geroepen om haar te helpen. Hij weet alleen niet dat door zijn keuze alle aanwezigen opgejaagd zouden worden door een clan van ruige Aussies. Een claustrofobisch kat-en-muisspel van nachtmerrieachtige proporties ontwikkelt zich in rap tempo.

opgejaagd

Wat vind ik ervan?

Wow.

Nee ik had beloofd de woorden te vinden om die wow te onderstrepen. De wow staat in eerste instantie voor heftig, spannend, mindblowing, zenuwslopend en benauwend. Maar zodra de wow een beetje wegzakt zie ik een toffe gelaagdheid in Opgejaagd wat het tot meer dan alleen maar bloederig maakt.

Opgejaagd begint al meteen spannend. Je leest een introductie en je hebt geen idee welke kant het kan opgaan. De enkele karakters worden goed geïntroduceerd, kort, krachtig en duidelijk. Er is een mooie variatie van leeftijd, geslacht, en persoonlijkheden. Ze worden vrij nuchter omschreven en dat vind ik fijn. De schrijver oordeelt niet en geeft gewoon karakters in een verhaal met een onderbouwing van hun persoonlijkheid. Het is aan jou als lezer om daar iets of niets van te vinden.

Nu en toen

De hoofdstukken in Opgejaagd wisselen zich in het begin af tussen toen en nu. Je leest iets van wat is geweest en daarna ga je terug in de benauwende situatie van nu. Uiteraard voel je dat het 1 met het ander te maken heeft, maar hoe is niet precies duidelijk. Van begin af aan hangt er in beide tijdlijnen een benauwde spanning omdat niet precies duidelijk is wie je kan vertrouwen. En als dan het moment daar is dat de tijdlijnen elkaar ontmoeten, dan gebeurd dit met een knal.

Zoals aangegeven valt dit voor mij onder gore. Bloederige actie, een clan Aussies, martelen voor plezier, vechten voor je leven en overleven. Dat gebeurd in dit boek met bloed. Heel veel bloed. De actie scenes zijn heftig en filmisch. Tegelijk straalt het verhaal kracht uit voor mij. Snel kunnen schakelen, overleven en vechten voor wat je waard bent. Er is geen onderscheid tussen mannen en vrouwen en dat vind ik fijn. Beide hoofdpersonages in Opgejaagd zijn gelijk aan elkaar qua kracht. Al hebben ze verder weinig overeenkomsten.

Er is meer

De filmische bloederige actie stukken zijn een goede graadmeter voor de benauwdheid die de clan Australische gekkies met zich meebrengt. Het is absoluut nodig om dit verhaal zo beklemmend te maken. Tegelijk hebben alle karakters een verhaal, hun verhaal en zie je ze ook een transformatie doormaken door het boek heen. De explosieve situatie helpt daar natuurlijk goed bij. In situaties van leven en dood is snel schakelen noodzakelijk, als je tenminste wilt overleven. En dat vind ik dus fascinerend. De oerkracht die vrijkomt en hoe verschillend die is bij mensen.

De Australische schrijver Gabriel Bergmoser schreef voorheen young adult boeken en dit is zijn eerste thriller. De snelheid en luchtigheid die in veel YA-boeken aanwezig zijn, zitten ook in dit boek. Tegelijk krijg je daar een mooie gelaagdheid bij van achtergrond verhalen die geloofwaardig zijn en ontwikkelen door het boek heen. Hij schrijft heerlijk pakkend en de bladzijdes slaan in rap tempo om. En het cirkeltje met Rhonda is gewoon geweldig. Met wie? Daarvoor moet je het boek maar lezen.

Specificaties Opgejaagd

Auteur: Gabriel Bergmoser | Uitgever: Luitingh-Sijthoff | paperback | 9789024589777 | 20 agustus 2020 | Meer informatie vind je hier bij Bol of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.