Pablo Picasso, een kleurrijk deel in de Van klein tot groots boekenserie

Pablo Picasso is een Spaanse kunstenaar en ik denk dat hij misschien wel één van de meest herkenbare manieren van schilderen heeft. Kinderen vinden zijn kunst vaak heel interessant. En ik snap dat wel, het is kleurrijk en fantasievol. Je ziet wat hij schildert maar de vervreemding is een leuke twist. Hierdoor bevat zijn kunst vaak humor. Uiteraard is het levenswerk van deze kunstenaar veel ruimer dan dat, maar voor kinderen zeker herkenbaar en geliefd. De door mij geliefde boekenserie, Van klein tot groots heeft nu een uitgave geheel gewijd aan deze kunstenaar!

hoofd Pablo Picasso

Pablo Picasso

Dit boek is onderdeel van de serie ‘Little People, Big Dreams’ / Van klein tot groots, waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke personen uit de wereld van muziek, wetenschap, sport, literatuur, kunst en filosofie. Bijzondere en inspirerende mensen zoals Pablo Picasso, van wie we veel kunnen leren. Elk deel laat zien hoe hun leven begon met een grote droom en leidde tot een prominente plek in de wereldgeschiedenis.

Pablo Picasso, Malaga, 25 oktober 1881 – Mougins, 8 april 1973. Kleine Pablo leek geboren voor de kunst; het eerste woordje dat hij sprak was ‘potlood’. Op de kunstacademie leerde hij te schilderen in alle stijlen die er bestonden, maar al snel wilde hij een nieuwe, eigen stijl ontdekken. Het was niet altijd makkelijk voor hem en soms was hij zo arm dat hij zijn eigen schilderijen in de kachel moest verbranden om warm te blijven. Maar Pablo bleef geloven in zijn droom en gaf niet op. Zijn werk heeft de kunstwereld voor altijd veranderd.

Kunst

Voor de vaste lezers van StoerLeesVoer is onze liefde voor het thema kunst inmiddels wel bekend. Daarnaast ben ik zelf fan van de boekenserie ‘Van klein tot groots’. Al ben ik mild in de war omdat Pablo Picasso opeens de Engelse naam van de serie draagt: Little People, BIG DREAMS. De andere delen die ik heb bevatten de vertaling van deze boekenserie. Het maakt natuurlijk helemaal niks uit, de serie blijft net zo geliefd. Maar ik ben wel benieuwd of alle boeken in herdruk nu de Engelse serienaam krijgen.

Pablo Picasso is een zeer bekende naam uit de kunstwereld en ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat iemand deze naam niet kent. Daarnaast denk ik dat iedereen wel een kunstwerk van hem kan aanwijzen. Althans dat hoop ik :). Gelukkig is daar deze geweldige boekenserie er om de jonge generatie bewust te maken van deze kenmerkende kunstenaar! En zoals verwacht is het weer een feestje. Het is een toegankelijke manier om kennis te maken. En dit deel is ook nog eens extra kleurrijk vormgegeven.

Blauwe periode

Pablo Picasso is een prachtig prentenboek met een heldere basis van deze kunstenaar. Het is ontzettend toegankelijk. In dit prentenboek is ook aandacht voor de blauwe periode van Picasso zijn leven. Hij was in rouw om zijn vriend Carles die was overleden. Ik noem hierboven al de kenmerkende kunstwerken die deze kunstenaar tekenen. Maar zijn palet was uiteraard zo veel rijker. Mooi dat dit prentenboek tijd besteed daaraan. Het is toch een kort verhaal en daar moeten keuzes voor gemaakt worden. Doordat deze periode is opgenomen, is het meteen een mooi aanknopingspunt om over verdriet te spreken.

Zo is er ook ruimte in Pablo Picasso voor de periode dat er oorlog was in Spanje en dat dit zijn kunst weer beïnvloedde. Allemaal mooie onderwerpen om met kinderen te bespreken. En om de kracht van kunst goed te kunnen uitleggen. Dat kunstenaars beïnvloed worden door allerlei dingen vanuit het leven zoals emoties, gevoelens en actualiteiten. En dat ze deze zaken creatief kunnen vertalen naar kunst.

Heerlijke boekenserie

Achteraan dit prentenboek is er plek voor een korte feitelijke biografie met enkele echte foto’s. Deze toevoeging vind ik ook altijd fijn. De tekst is fijn op kinderniveau geschreven en het maakt de persoon waar het verhaal overgaat opeens dan “echt”. Wat uiteraard ook zo is. Maar een prentenboek is net weer wat anders dan echte foto’s. Al met al ben en blijf ik fan van deze serie en ook dit deel!

En ook mijn dochters vinden het een hele leuke en boeiende boekenserie. Het is een toegankelijke manier om kennis te maken met bijzondere mensen. En om op die manier te leren. De taal leest heerlijk voor, is begrijpelijk en de geweldige illustraties maken het tot een feestje voor jong en oud.

Andere delen uit de boekenserie met recensie bij ons:

Pablo Picasso

Specificaties Pablo Picasso

Auteur: Teresa Bellón | Illustraties: Maria Isabel Sánchez Vegara | Uitgever: De Vier Windstreken | September 2022 | 9789051169324 | 36 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid milieubewust mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.