Pippi Langkous is jarig – Astrid Lindgren, een feestelijk stoere verjaardag

Pippi is het sterkste meisje van de wereld. En ze woont helemaal alleen in Villa Kakelbont. Oh nee, niet helemáál alleen, want ze heeft een aapje (meneer Nillson) en een paard. Haar vader komt gelukkig eens in de zoveel tijd langs om een nieuwe koffer met goudstukken te brengen. Samen met haar buurkinderen Tommy en Annika beleeft ze de gekste dingen. Zo wordt ze dingenzoeker, speelt ze tikkertje met de politie, vecht ze in het circus met de sterke man. Ook vindt ze na lang zoeken een echte spunk! En in Pippi Langkous is jarig viert ze haar verjaardag zoals alleen Pippi dat kan.

Pippi Langkous is jarig en niet alleen in dit boek!

Ook in het echt is Pippi Langkous is jarig. Dit jaar bestaat Pippi namelijk 75 jaar. En ter ere van deze verjaardag is dit boek in samenwerking met Save the children ontstaan. En omdat ik als kind al een grote fan was van Pippi Langkous, leek het me leuk om mezelf dit boek voor mijn eigen verjaardag te geven. Tenminste, ik pak het in, zodat mijn zoontje van 3 jaar het aan mij kan geven. Hem wil ik ook graag kennis laten maken met Pippi!

Tien verhalen in Pippi Langkous is jarig

1. Pippi komt in Villa Kakelbont wonen

Pippi koopt haar eigen paard en wordt met haar aapje, meneer Nilsson, het nieuwe buurmeisje van Tommy en Annika. Alles kan en mag in Villa Kakelbont!

2. Pippi is dingenzoeker en krijgt ruzie

pippi langkous is jarig

Pippi legt Tommy en Annika uit dat een dingenzoeker van alles zoekt, klompen goud of struisvogelveren, maar ook klapkauwgom en kleine schroefjes. Nadat ze enthousiast weer terug naar huis willen gaan na de zoektocht, rekent ze af met een stelletje pestkoppen.

3. Pippi speelt tikkertje met de politie

Op een dag staan er agenten voor de deur, omdat de buurt heeft besloten dat Pippi naar een kindertehuis moest. Daar is zij het echter niet mee eens en is de agenten te slim af in, door én op Villa Kakelbont.

4. Pippi gaat naar school

Als Pippilotta Victualia Rolgordyna Kruizemunta Efraïmsdochter Langkous, dochter van kapitein Langkous schrijft Pippi zich in op school. School, waar je u moet zeggen tegen de juf en waar je moet weten dat 4 + 8 niet ongeveer zevenenzestig is. Pippi heeft het al gauw gezien!

5. Pippi zit op een hek en klimt in een boom

Op het hek vertelt Pippi aan Tommy en Annika over Hai Sjang, een Chinees met zulke grote oren waaronder je kon schuilen in de regen. Ineens krijgt ze het plan om in de eik te klimmen. Ze ontdekt dat de stam hol is en dat ze er zelfs in kan!

6. Pippi Langkous gaat picknicken

Samen met Tommy en Annika ging Pippi het bos in met meneer Nilsson op haar schouder, een wandelstok in de ene en een grote mand in de andere hand. Onderweg naar een mooi picknickplekje tilt ze even een koe opzij en later, terwijl meneer Nilsson zoek was, sprong ze op een stier…

7. Pippi gaat naar het circus

“Wat?? Kost het geld om het te zien? En ik loop maar de hele dag te kijken! Wie weet hoeveel geld ik al opgekeken heb!” Uiteindelijk zit Pippi niet meer naast Tommy en Annika in het publiek, maar haalt ze zelf ook halsbrekende toeren uit.

8. Pippi krijgt dieven op bezoek

Pippi is nét haar gouden tientjes aan het tellen als er twee zwervers voorbij komen die op dievenpad zijn. Als ze erachter komen dat meneer Nilsson slechts een aap is, denken ze de koffer met geld mee te kunnen nemen. Maar Pippi is de twee natuurlijk veel te slim af!

9. Pippi Langkous vindt een spunk

Pippi heeft een nieuw woord bedacht, spunk. En het enige dat ze weet is dat het geen stofzuiger kan zijn. Ze tilt haar paard van de veranda en in het stadje gaat ze met Tommy en Annika op zoek naar spunk. Van winkel naar winkel worden ze gewezen zonder succes. Zelfs als Pippi het bij de dokter probeert “Ik ben bang dat ik spunk heb gekregen”. Maar uiteindelijk vindt ze in haar eigen Villa Kakelbont een lieve kleine spunk.

10. Pippi viert haar verjaardag

Pippi Langkous is jarig en nodigt haar buurvriendjes uit. “Tmmy en anika moggen op pippis ver jardag koomen. morgenmidag. kleeren: wat je wil.” Op een spannende, spookachtige wijze, vieren ze haar verjaardag in Villa Kakelbont.

2 maal 3 is vier in Pippi Langkous

Pippi Langkous was en is rolmodel voor menig kind en ik hoop dat de generatie van mijn zoontje dit ook op zal pikken door ‘Pippi Langkous is jarig’. Pippi laat namelijk zien dat jezelf zijn veel leuker is dan meelopen. Heerlijk hoe ze haar eigen antwoorden verzint op sommen en twee verschillende sokken draagt. Al wilde ik als kind mijn kapsel tóch niet als Pippi, maar nam ik een foto van haar buurmeisje Annika mee naar de kapster. En ik ben nog steeds fan van de Apenheul door meneer Nilsson. Ook komt in haar verhalen terug hoe belangrijk vriendschap is. En ze laat zien hoeveel lol je kan maken met iets wat eigenlijk helemaal niet leuk lijkt te zijn!

Een leuk verjaardagscadeautje dus, ik ben er helemaal blij mee! Wat kun jij je nog herinneren van Pippi Langkous? En was (ben) jij ook zo’n fan?

pippi langkous is jarig

Specificaties ‘Pippi Langkous is jarig’:

Auteur: Astrid Lindgren | Tekeningen: Ingrid Vang Nyman | 9789021680590 | juni 2020 | 112 pagina’s | Uitgeverij: Ploegsma |meer informatie vind je hier

Delicia
Delen is enorm lief

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.