Powerless, een zinderende start van een Romantasy trilogie

Ik had echt weer eens zin in een magisch zwijmel boek. Dit genre wordt ook wel romantasy genoemd ben ik recent achter gekomen. Powerless trok mijn aandacht door de synopsis en de cover is uiteraard ook mooi. Ik ben klaar voor een verse wereld vol magie, liefde, zinderende intriges en… een dodelijke game!

Dit boek Powerless is ook door Jolien gelezen en dat is onze romantasy liefhebber uit het team. Haar leeservaring kan je dus ook lezen.

Powerless - Lauren Roberts voorkant boek pelckmans uitgever romantasy boekenserie cover voorkant boek

Powerless samenvatting

In het koninkrijk Ilya zijn alleen mensen met uitzonderlijke gaven welkom …

De Elites kregen deze speciale krachten nadat ze de pest hadden overleefd. Maar niet iedereen werd sterker, sneller of slimmer na die periode. Sommige mensen bleven onbenullig, een Nul.

Paedyn Gray is zo’n Nul, die ongemerkt tussen de Elites probeert te leven. Als ze per ongeluk een van Ilya’s prinsen redt, komt er abrupt een einde aan haar anonieme leventje. Ze wordt geselecteerd voor de Zuiveringsproeven, een levensgevaarlijke wedstrijd waarin Elites het tegen elkaar moeten opnemen.

Als Paedyn niet tijdens de proeven of door haar tegenstanders gedood wordt, zal de prins – die ze veel leuker vindt dan ze wil toegeven – dat zeker doen als hij erachter komt wat ze is… een doodgewone Nul.

Laat je net als de rest van de wereld meeslepen door het eerste deel van deze epische, zinderende fantasy-romancetrilogie!

Als de 20-jarige Lauren Roberts niet over fantasiewerelden en verboden liefdes aan het schrijven is, zit ze in bed met een boek om erover te lezen. Lauren woont al haar hele leven in Michigan. Ze breit graag, maar lasergamen, luieren in een hangmat of woordzoekers maken vindt ze ook heerlijk.

Romantasy

Liefhebbers van zwijmelen kunnen hun hart ophalen met Powerless! Voor 75% bestaat dit boek zeker uit de ‘love triangle’ van de drie hoofdkarakters. Met daarnaast nog wat side love dishes van andere karakters. Lauren Roberts neemt uitgebreid de tijd om de zinderende synergie te omschrijven tussen Paedyn en de twee prinsen Kai & Kitt. Het boekt laat twee pov’s zien, namelijk die van Paedyn en Kai. Er is een flink spel gaande van afstoten en aantrekken wat door het boek heen verzwaard wordt met een dubbelspel en verraad vanuit een bepaald karakter.

Paedyn is een Nul (geen krachten) en is een straatrat. De twee prinsen zijn sterke Elites (veel krachten) en uiteraard opgegroeid in de weelde van het paleis. Kai is de donkere prins die door zijn vader hard gemaakt is omdat hij de rol van Handhaver (vanger en doder van Nullen) moet vervullen. En Kitt is meer beschermd opgegroeid omdat hij de koning zal worden, en meer de denker is. Hun werelden komen samen als Paedyn een van de prinsen redt… en vervolgens door het volk wordt gekozen om deel te nemen aan de jaarlijkse Zuiveringsproeven. Een hele “eer” en dit jaar wordt het wel heel bijzonder. Zo doet onder andere Kai ook mee. Naast romantisch spel, spelen dus ook de spannende Zuiveringsproeven mee die Powerless een aangename spannende laag meegeven.

Lauren Roberts boek pelckmans uitgever romantasy boekenserie landkaart ilya koninkrijk

Powerless trilogie

Powerless is een trilogie en het eerste deel eindigt behoorlijk spannend. Als je middenin het verhaal en de intriges zit kan ik me voorstellen dat je niet kan wachten op een volgend deel! Wat ik heel knap vindt van auteur Lauren Roberts is dat haar wereld heel toegankelijk is. Vaak zijn fantasyboeken als een baksteen op de maag met culturen, gewoontes, politieke intriges en karakters. Niet dit boek, de wereld is overzichtelijk en het verhaal ook. Na een pestplaag kregen mensen speciale krachten. En wie geen krachten kreeg werd gezien als een Nul en als iemand die een dodelijk virus draagt voor mensen met krachten. Nullen werden dus eerst verbannen uit het koninkrijk Ilya.. en wie er nu nog zit wordt vermoord door de Handhaver en de Elites van de koning.

Nu merken jullie vast dat ik nog niet mijn mening heb gedeeld. Dat komt omdat ik dus totaal geen match had met dit boek, maar dat ik denk dat menig romantasy liefhebber wel van Powerless zal smullen. Ik kan dan ook ruimer kijken dan mijn leeservaring en zal hieronder overzichtelijk mijn plus- en minpunten noteren. Zo kan je zelf kijken of dit boek wel een match is met jou.

In het kort

Pluspunten:

 • Toegankelijke wereld die niet zwaar op de maag ligt
 • Vlot en snel geschreven
 • Een absolute love triangle met alle aandacht hiervoor
 • Diverse en leuke karakters
 • Vol mooie jurken
 • Romantisch zinderend, magisch zwijmelen
 • Superkrachten (altijd leuk toch?)
 • Trilogie dus genoeg opbouw van de wereld en karakters
 • Spannende proeven
 • Cliché en voorspelbaar (je weet wat je kan verwachten en krijgt dat ook)

Minpunten:

 • Cliché en voorspelbaar (je weet wat je kan verwachten en krijgt dat ook)
 • Een mix van diverse boeken zoals Hunger Games, Grishaverse, Game of Thrones, Harry Potter, Een vloek zo duivels, Jager en Heks en menig Schwab boek. Weinig eigen naar mijn idee, alles heb ik al eens gelezen
 • Veel herhaling vanuit Kai naar Paedyn toe in woorden zoals: schatje, pittig ding, gemeen ding… ik krijg hier de kriebels van
 • Ik vind Paedyn een okay karakter maar haar beweegredenen kan ik me niet echt bij aansluiten, zo zijn de prinsen vanaf het begin niets dan aardig en welkom en zijn de plagerijen vriendelijk van aard. Aangemoedigd door ons hoofdkarakter vind ik haar behoorlijk bespelend op een negatieve manier
 • De love triangle vind ik te veel aanwezig, in het algemeen cliché en is niet mijn smaak
 • De superkrachten klinken wat stom in het Nederlands, ze worden benoemd naar wat de kracht kan en soms werkt dat verwarrend vind ik. Denk aan Knipperen, Demper, Dwarskijker
 • Zo veel verwondingen, op het randje sterfscène’s en dan weer gered worden, dan neemt de kracht wat af van leven en dood voor mij
paedyn boek hoofdstuk pelckmans uitgever romantasy powerless trilogie fantasy superkrachten powerless paedyn

Meer lezen?

Romantasy is al niet per se mijn genre maar in combinatie met een spannende game leek Powerless mij een tof boek. En in het algemeen is dit boek ook echt wel een lekkere ontsnappingsread die niet zwaar op de maag ligt. Zoals jullie hierboven lezen staat cliché en voorspelbaar zowel bij de plus- als minpunten. Want de een vindt het juist heerlijk om te krijgen wat het verwacht, waar de ander (ik) graag verrast en geprikkeld wordt. En dat hoeft echt niet altijd helemaal nieuw te zijn. Dat kan ook in toffe authentieke karakters zitten of een heerlijke schrijfstijl. Maar geen van dat alles vond ik in deze fantasy-romancetrilogie.

Ben ik nieuwsgierig naar het vervolg? Ja en nee. Ik geef me nou eenmaal wel over aan een boek, verhaal en wereld van een auteur. En ook deze karakters uit Powerless laten me niet koud. Ik was wel blij dat het verhaal over was en voel niet een verlangen om door te lezen. Ik voel me trouwens best verbonden met de twee prinsen eigenlijk wat ook wel een rare en tegelijk aparte ontwikkeling is. Meestal schaar ik me achter het vrouwelijke hoofdkarakter. Maar ik snap de broers wel en die ontwikkeling zou me nog in het tweede deel kunnen lokken.

Powerless is overigens een onwijze TikTok, BookTok sensatie, dus daar zal je het vast voorbij hebben zien komen.

Leuk vind ik wel om aan superkrachten te denken en welke ik zou willen. En wederom kan ik niet kiezen! Het Knipperen lijkt me tof maar ook Kai zijn kracht, hij kan elke kracht aannemen die in de buurt is, lijkt me wel lekker afwisselend. Welke superkracht zou jij willen hebben?

Leeservaring Jolien

Door alle positieve verhalen op Bookstagram was ik enorm nieuwsgierig naar Powerless. Het romantasy genre past helemaal bij mij. Toch had ik wel even nodig om in het verhaal te komen en aansluiting te vinden bij de karakters. Er zit een hele subtiele opbouw in het verhaal, dus daardoor koste het tijd om iedereen een beetje te leren kennen. Maar hoe dichter we bij de echte proeven kwamen hoe spannender het verhaal werd. En vooral de eerste proef vond ik echt zo goed geschreven. Deze hield mij constant op het puntje van mijn stoel. De proeve die daarop volgde waren evengoed spannend, maar voor mijn gevoel miste daar de opbouw en de diepgang die de eerste proef had.

Dan komen we bij de romantische spanning in dit boek en die is heerlijk. Het heen en weer gekibbel, geflirt en geplaag zorgde er regelmatig voor dat ik zelf mee lachte. Hoewel deze stukken misschien redelijk voorspelbaar waren maakte het niet minder leuk om te lezen. Zeker een bepaalde romantische scene in de regen vond ik geweldig. Er is een bepaalde chemie die tussen personages ontstaat in een flinke regenbui waar ik een absoluut zwak voor heb en daar is hier goed gebruik van gemaakt.

Powerless is een beetje een combinatie tussen het toverschooltournooi van Harry Potter en de Hunger Games. Het einde was helaas niet helemaal wat ik ervan gehoopt had en leverde bij mij wel een aantal vragen op. Toch heb ik dit boek echt met plezier gelezen, maar ik hoop wel dat het vervolg iets minder braaf verloopt…

Boekentips Romantasy & passend bij dit boek

Hieronder nog wat leesvoer tips passend bij genre romantasy maar ook aan welke boeken ik moest denken tijdens het lezen van Powerless.

Specificaties Powerless

Auteur: Lauren Roberts | Uitgever: Pelckmans | Vertaald door Tine Poesen | Mei 2024 | 512 pagina’s | 9789463107945 | Powerless deel 1 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van de uitgever Pelckmans of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.