Project Barnabus – een boek voor alle mislukkelingen

Barnabus is mislukt. Hij is een ‘Mislukt Project’, en voldoet niet aan de maatstaven van perfectie. Iedereen die zich hierin kan herkennen, en zich soms weleens een beetje mislukt voelt, heeft waarschijnlijk meteen al een warme connectie met dit sfeervolle en bijzondere prentenboek Project Barnabus. Want wat gaat er gebeuren met Barnabus, omdat hij een mislukkeling is? En kun je de les van dit prentenboek ook vertalen naar het dagelijks leven?

project Barnabus

Weggestopt in een donker hoekje: Project Barnabus

In een wereld waar Perfecte Maatjes de maatstaf zijn, is geen plaats voor Barnabus. Want Barnabus is niet perfect. Hij is een Mislukt Project dat in een donker hoekje van een laboratorium weggestopt wordt.
Barnabus droomt ervan ooit buiten op het gras te kunnen zitten en naar de sterren te kijken. Op een dag vindt hij de kracht om zijn droom waar te maken. Samen met de andere buitenbeentjes van het laboratorium begint hij aan een gevaarlijk avontuur…

Project Barnabus

Een prentenboekenpareltje

Wauw! Ik zag dit boek Project Barnabus voor het eerst in een catalogus, en was meteen verliefd. Die tekeningen! Vanaf de kaft staart een piepklein ‘muisolifantje’ je aan. Maar, hij zit onder een glazen stolp! Waarom zit hij daar? Je wordt dus meteen het prentenboek in gezogen, want je wil meer weten over dit lieve beestje. En het boek en verhaal zelf stellen zeker niet teleur! Want wat een gave illustraties zeg! De ene keer zie je een close-up, de keer daarna juist een bomvolle tekening van een winkelstraat. En in die illustratie zijn heel veel leuke en grappige details te vinden. Je moet dus zeker even de tijd nemen als je dit boek wil gaan voorlezen, want kinderen zullen het liefst eindeloos naar deze mooie platen blijven staren.

Het is ook ontzettend leuk dat je later in het boek ook een illustratie kan vinden waar je het hele ondergrondse laboratorium kan zien. Zo valt op hoe klein de buitenbeentjes eigenlijk zijn, in vergelijking met het immense laboratorium. Tel daarbij op dat het ook nog eens een geweldig verhaal is! Barnabus wordt als mislukt project bestempeld. Dat houdt in dat hij ‘gerecycled’ zal gaan worden. Dat laat hij niet gebeuren, en hij besluit om samen met zijn mislukte maatjes te ontsnappen. En je leeft zo met deze lieve wezentjes mee!

Project Barnabus: een boek van The Fan Brothers

Toen ik de naam van de auteurs las, ging er ergens vaag een belletje rinkelen. The Fan Brothers, waar had ik die naam eerder gehoord? En toen wist ik het: Selena heeft al eerder een boek van The Fan Brothers gereviewd, en dat boek had ik stiekem op mijn wensenlijstje staan. Dit boek: ‘Het viel uit de lucht‘, had ook al van die geweldige tekeningen! En dat is niet alleen de mening van Selena en mij, maar ook anderen vinden The Fan Brothers geweldige illustratoren. Voor Project Barnabus hebben ze zelfs een Zilveren Penseel ontvangen in de categorie prentenboeken!

The Fan Brothers

Een ode aan alle buitenbeentjes

Project Barnabus is een ode aan alle buitenbeentjes. Het zet je aan het denken over wat ‘perfectie’ is. Zeker in onze huidige maatschappij, waarin een perfect Instagramplaatje steeds meer de norm lijkt te worden, en iedereen streeft naar perfectie. Een vraag die je met kinderen zou kunnen bespreken is: wat is perfectie? En is het leuk om allemaal perfect te zijn? Want als iedereen hetzelfde is, dan is er niemand meer die anders is, en is het misschien ook wel heel erg saai. En moeten mensen die anders zijn, in een verdomhoekje zitten? Want dat is wat er met Barnabus en zijn vrienden gebeurde, zij werden weggezet in een hoekje van een donker laboratorium.

Dit boek Project Barnabus is dus wel een prentenboek, maar het is ook ontzettend geschikt om met oudere kinderen te lezen. Dit boek geeft een goede invalshoek voor mooie filosofische gesprekken, en je komt zo zelfs uit bij grote thema’s, zoals bijvoorbeeld het discrimineren van bepaalde groepen mensen of de Tweede Wereldoorlog. Want het uitsluiten van mensen, kan hele vervelende gevolgen hebben. Uitgeverij Pelckmans heeft ook een tof lesidee bij dit boek bedacht. Kinderen kunnen hun eigen ‘Perfecte Maatje’ ontwerpen. Hoe zou jouw perfecte maatje eruit zien? Via deze link kun je het formulier vinden voor deze les. Klik hier!

Project Barnabus

Specificaties ‘Project Barnabus’

Auteurs en illustraties: The Fan Brothers (Terry Fan, Eric Fan, Devin Fan) | Vertaling: Manon Smits | Uitgeverij: Pelckmans | 9789464291582 | 19 mei 2022 | 80 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.