Revanche, een boeiende psychologische thriller van Suzanna Esther

Erboven staan of revanche? Oog om oog, tand om tand. Revanche… schiet je er daadwerkelijk iets mee op vraag ik me altijd af? Natuurlijk (her)kennen we allemaal dat momentje wel dat je denkt: ‘’Oh jij deed dit, dus op een dag doe ik dat terug’’. Maar word je er echt gelukkige van? Is er daarna echt iets opgelost of blijkt toch dat erboven staan, uitpraten en een nieuwe manier van omgang vinden met elkaar het beste is?

Toen ik de achterflap van het boek ‘Revanche’ las werd de bovenstaande vraag ineens wel heel urgent. Gelukkig mocht ik het boek proeflezen. Toen het per post binnenkwam was het, buiten het intrigerende onderwerp, ook direct de voorkant die me deed huiveren. Een pop met dichtgenaaid oog en mond en gestoken door vier naalden. Dit kan niet anders dan een spannend boek worden, toch?

voorkant kader Revanche, een boeiende psychologische thriller van Suzanna Esther

Synopsis Revanche

Rachel Bentinck leeft een teruggetrokken bestaan in het dorpje Saint Genius in Bretagne. Twee jaar eerder kocht ze van haar erfdeel ‘La Chanterelle’. Dat is een stuk grond met twee gebouwen en een loods. Om in haar onderhoud te voorzien verhuurt ze met tegenzin kamers. Ze vermaakt haar gasten met creatieve en spirituele workshops.

Juist wanneer ze en zekere rust heeft hervonden, leiden de plannen voor een snelweg tot oproer in het dorp en staat onverwachts haar zeventienjarige dochter bij haar op de stoep. Als ze de strijd aangaat tegen de valse beschuldigingen van de dorpsbewoners, verschijnt haar verloren gewaande wraakzuchtige broer ten tonele. Welk ziekmakend geheim houdt broer en zus in een wurggreep. Lees het in Revanche..

achterkant thriller suzanna esther

Humor, compassie een oog voor details

Suzanna Esther is de auteur van Revanche. De auteursnaam Suzanna Esther is het pseudoniem voor Esther Suzanna Mäkel. Ze is in 1966 geboren in Amstelveen. Ze heeft gewoond in Amsterdam, Amerika en Frankrijk. Lezen deed ze al van kleins af aan en op haar tiende begon ze met het schrijven, toen nog in een dagboek. Ze volgde een studie literatuurwetenschap en psychologie. Later volgde ze bij de Schrijversacademie nog de opleiding ‘Redactie’. Sinds 2013 schrijft ze columns in (online) magazines en op diverse sociaal media.

In 2016 werkte ze een kortverhaal, eerder door haar al geschreven, uit tot een boek: Wervelstof*. Een modern liefdesdrama à la Romeo en Julia, gebaseerd op waargebeurde feiten. In 2018 verschijnt haar tweede boek de Stem*. Een psychologisch drama over een man die worstelt met zijn zelfbeeld. Er volgt nog een thrillerserie Kamp Alpha* en een psychologische roman. Haar boeken zijn te herkennen aan een dosis humor, compassie en een scherp oog voor detail. Ze beschrijft personages die, ondanks de bizarre situatie waarin ze verkeren, toch nog iets van hun leven proberen te maken. Grote thema’s zoals verlies, trauma, vergeving, het waarmaken van dromen en de kracht van liefde zijn haar favoriete ingrediënten voor het creëren van een verhaal.

Revanche, een boeiende psychologische thriller van Suzanna Esther auteur

Een ruime blik over het geheel

Het verhaal van Revanche is opgedeeld in korte hoofdstukken, wat een voor een snel leestempo zorgt. De hoofdstukken zijn verdeeld onder de verschillende personages. Zo wordt er dus elke keer een deel van het verhaal verteld vanuit een andere perspectief. En daardoor dus ook met een andere belevenis dan wel emotie. Dit zorgt niet alleen voor een veel groter beeld rondom de gebeurtenissen maar zo creëert de schrijfster Suzanna Esther ook meer ruimte om haar personages volledig te kunnen karakteriseren. Haar studie psychologie komt hier, denk ik, nog steeds goed van pas. Ze heeft namelijk een heldere kijk op het welzijn van de mens, zowel positief als negatief. Maar ook de humor ontbreekt niet. Vooral de dochter van Rachel kan af en toe vlijmscherp uit de hoek komen.

quote boek suzanna esther thriller

Veel ruimte voor emoties en beleving

Doordat er steeds geschreven wordt vanuit een ander perspectief krijg je als lezer ook meer inzicht in de gevoelens en het denken en doen van de personages. Zo zit je als lezer, net als de hoofdpersonen in het verhaal, gevangen in een web van gemixte gevoelens. Ik merkte bijvoorbeeld dat je voor elk persoon wel begrip kan opbrengen waarom hij of zij op een bepaald moment zo heeft gehandeld en/of gereageerd. Dat geeft dan ook meteen de compliciteit van het verhaal weer. Want er gebeurt heel veel in Revanche.

In het begin van Revanche voelt het hier en daar zelfs als te veel. Maar naarmate je naar het einde toe komt snap je waarom alles aangehaald. Iedereen, tot aan de dorpsbewoners aan toe hebben namelijk een belangrijke functie in het verhaal met als rode draad, volgens mij ‘wantrouwen’. Een emotie die moeilijk te verwerken is en weer veel andere emotie oproept. Dat maakt ook dat iedereen in staat is tot goede dingen maar ook tot slechte dingen.

Revanche, een boeiende psychologische thriller van Suzanna Esther quote boek

Goed verrassend plot

Veel verschillende thema’s worden in het boek aangehaald; jaloezie, haat, liefde, corruptie, spiritualiteit en vergeving. Alles komt voorbij en dat is best knap gedaan want het boek telt slechts 250 bladzijden.
Toch weet Suzanna Esther deze chaos aan emoties en verschillende verhalen, door haar duidelijke schrijfstijl, tot een goed en verrassend einde te brengen. Ze heeft met ‘Revanche’ wederom een goede, onderhoudende en realistische psychologische thriller weten te schrijven. Zoals de synopsis en de pop op de omslag al deden vermoeden.

Revanche, een boeiende psychologische thriller van Suzanna Esther boek quote

Specificaties: Revanche

Auteur: Suzanna Esther | Uitgeverij: Ellessy | Aantal bladzijden: 248 | Eerste uitgave: Februari 2023 | ISBN 9789464497014 | ISBN e-book 9789464497021 | Genre: thriller, psychologische thriller, spanning, familiedrama | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie bos culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.