Saeculum, een middeleeuws rollenspel krijgt te maken met een eeuwenoude vloek

Deze kaft van Saeculum lonkt al tijden naar me. En de titel intrigeert me ook. Tegelijk dacht ik dat het verhaal te ver weg van me zou staan. Een middeleeuws rollenspel, oftewel larpen, voert de boventoon. Leuk en ergens snap ik het wel. Maar mijn voorkeur en interesse heeft het niet. Ursula Poznanski heeft wel mijn interesse en aandacht sinds ik haar Erebos en Erebos ontwaakt heb gelezen. Ik heb me laten grijpen door de eeuwenoude vloek in dit boek… en het was bloedstollend.

hoofd

Saeculum

Een groep jongeren onder de naam Saeculum trekt zich een aantal dagen terug in een afgelegen bos om een middeleeuws rollenspel te spelen. Normaal gesproken zou dat niks voor de student medicijnen Bastiaan zijn, maar hij is verliefd op Sandra en heeft zich door haar laten overtuigen.

Hun avontuur begint onschuldig, maar wordt al enigszins benauwend als het gerucht gaat dat het deel van het bos waarin ze verblijven, vervloekt is. Wat eerst nog wordt weggelachen als een spookverhaal, lijkt werkelijkheid te worden als leden uit het Saeculum gezelschap spoorloos verdwijnen. In een wereld zonder telefoon, internet, elektriciteit, medicijnen of zelfs maar een bril, ontvouwt zich een bloedstollende strijd tegen de tijd. Een strijd op leven en dood.

De ontknoping is zo vernuftig dat de lezer direct zal terugbladeren om te zien of hij aanwijzingen over het hoofd heeft gezien. Poznanski op haar briljantst.

Ursula Poznanski

Ursula Poznanski (Wenen, 1968) heeft mij afgelopen zomer weten te vangen in haar debuut Erebos. Een verhaal over een game waarbij jij jezelf langzaam aan verliest en die je leven overneemt. En het doel is duister en geheim. Een stoer verhaal net zoals Saeculum waarbij een groep larpers en wel heel heftige editie van hun rollenspel hebben. Beide boeken hebben mij vanaf het eerst woord weten te grijpen. Beide boeken boren direct in op een bepaalde angst in me. En eenmaal aan het lezen is er geen stoppen meer aan.

Saeculum is haar tweede boek. Het is aangenaam dik. Erebos verscheen in maar liefst vijfentwintig landen. Poznanski is genomineerd voor de prestigieuze Deutscher Jugendliteratuurpreis. En sinds Erebos is ze fulltime schrijfster Saeculum is haar tweede boek. En velen zijn daarna gevolgd waaronder het vervolg Erebos ontwaakt. Ik heb hier nog flink wat boeken liggen van haar waar ik erg naar uit kijk!

ursula poznanski

De eeuw van list en bedrog

Saeculum vertelt het verhaal van Bastian. Een jongen van 20 die medicijnen studeert en een redelijk simpel en welvarend leventje leidt. Zijn vader is heel rijk en zeer gerespecteerd in de medische wereld. Bastian wordt verliefd op Sandra en zij is gek op middeleeuwse marktjes. Haar vriendengroep vormt het exclusieve Saeculum. Een groep die zo nu en dan illegaal ergens in de wildernis duikt om een middeleeuws rollenspel geheel volgens strenge regels na te spelen.

Saeculum betekent eeuw. Daarbij ademt de titel de ziel van dit boek. De middeleeuwen is het toneel waarin we Bastian, Sandra en de andere karakters het meeste bezig zien. Waar het eerst wat wrang en gekunsteld gaat met afgesproken rollen en omgangsvormen. Zo rauw en primitief wordt het al snel door nood. Want wat doe je zonder elektriciteit, mobiele telefoon, vuur, bril, medicijnen, etc als er nood is? Ga jij in overlevingsmodus? Of laat jij je vangen door de dorpsgek en haar verhalen? Één ding is zeker.. Niet is zeker tijdens dit uitstapje.

Saeculum is een geweldig schouwspel

Ik heb zo intens genoten van Saeculum. Vanaf de eerste letter. Allereerst refereert Poznanski naar Bastian uit Het oneindige verhaal, mijn favoriete boek. En tevens ook mijn eerste gedachte als ik de naam Bastian hoor. En over letters gesproken, de vormgeving is uitmuntend gedaan. Elk hoofdstuk begint met een initiaal, miniatuur of lombarde in dit geval zoals ze ook in de middeleeuwen deden. Een sierlijk en opvallende beginletter wat een nieuw hoofdstuk aankondigt. Daarbij zijn er mysterieuze zwarte bladzijdes die een ander verhaal (of verhalen) vertellen. Mysterie en oudheid overal!

Als ik Poznanski haar boeken lees dan zit ik direct in haar wereld. En ook als ik het boek sluit, dan is haar wereld er nog. Ik ruik de bomen en de vochtige aarde. Ik zie haar omgeving heel erg beeldend voor me zonder daar moeite voor te hoeven doen. En ik heb zelfs een nachtmerrie gehad tijdens het lezen waarin ik direct in de situatie zat wat er gebeurd aan het einde van Saeculum. Ik verklap niet veel maar wel dat ik geen claustrofobie heb. En toch was dit zo benauwend. Opgesloten zitten met de gekte en donkere wegen die een mensengeest kan maken in tijden van nood.

Ordale

Bovenal is Saeculum een spannende thriller met middeleeuwse invloeden. Tegelijk is het een whodunnit, of een ´wat is er nou toch allemaal aan de hand´. Ik had wel vermoedens, zat in de goede richting maar toch weet Poznanski mij te verrassen. En daar hou ik zou van. Het spelen met verwachtingen en er soms gehoor en soms geen gehoor aan geven. Maar nergens is ze voor mij clichématig in haar verhaal of voorspelbaar. En ik vind dat ze heel aangenaam de horror van hoe mensen kunnen zijn weet neer te zetten.

Er zijn verder diverse thema´s in Saeculum. Liefde, vriendschap, familie, vertrouwen, overleven, toxic relaties, misbruik, mentale spelletjes, overleven, vechten en ziekte. Poznanski weet dit zeer aangenaam te verweven in haar karakters en het verhaal. Haar karakters zijn zeer kleurrijk en divers en verre van standaard. Alhoewel ons ´stuudje´ redelijk standaard begint. Wat juist de rest van het verhaal zo leuk maakt. Ik ben echt fan van deze geweldige auteur en kan niet wachten om een nieuw boek te lezen van haar!

Ordale: rechtsprocedure waarmee de wil van god wordt vastgesteld, een godsoordeel

Boeken Ursula Poznanski

Erebos was voor mij de kennismaking met de Duitse auteur Ursula Poznanski. Inmiddels ben ik fan van deze auteur en weten haar boeken me tot nu toe elke keer te grijpen om vervolgens een plekje in mijn brein te veroveren. Ik heb meerdere reviews van haar boeken gemaakt en er liggen nog wat boeken te wachten. Hieronder een overzicht van haar boeken die in het Nederlands zijn uitgekomen.

  • Erebos (2010)
  • Saeculum (2011)
  • Vijf, serie Beatrice Kaspary 1 (2012)
  • Blind verleden, serie Beatrice Kaspary 2 (2013)
  • Layers (2015)
  • Elanus (2016)
  • Aquila (2017)
  • Erebos ontwaakt, deel 2 Erebos (2019)

Specificaties Saeculum

Auteur: Ursula Poznanski | Vertaald door esther Ottens | Uitgever: Lemniscaat | December 2021 | 9789047704836 | 421 pagina´s | Aanbevolen leeftijd vanaf 15 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.