Soortenschat – een kindercanon van de natuur in de Lage Landen

De natuur in Nederland is enorm verrassend en veelzijdig. Planten, dieren, grassen. Dicht bij huis, maar ook bijvoorbeeld in het bos of aan het strand. Maar hoe goed ken jij de natuur eigenlijk? Hoeveel soorten dieren en planten ken je bijvoorbeeld bij naam? In Soortenschat ga je op ontdekkingstocht in de Nederlandse natuur.

soortenschat

Soortenschat: een reis door de Nederlandse natuur

Als je de natuur in gaat, is het alsof je een taal hoort waarvan je geen enkel woord begrijpt. Wil je die taal ook verstaan, dan moet je ergens beginnen. Waar? Bij dit boek.

In Soortenschat wordt kinderen via een aanstekelijke teksten en heldere illustraties de kenmerken van meer dan 100 soorten uit Nederland en België – vogels, planten, insecten, zeedieren, paddenstoelen en nog veel meer – geleerd. Grappige tips en handige trucs helpen je op weg in de natuur, die al direct voor je voordeur begint. En hoe meer soorten je herkent, hoe leuker het wordt!

Een fantastisch boek voor elke natuurliefhebber (of niet-liefhebber)

Heb je ook maar een beetje interesse in de natuur, dan is dit hét boek voor jou! Ik vind dit een superleuk onderwerp, en vertel er in de klas aan mijn kleuters ook graag en enthousiast over. En dat werpt zijn vruchten af. Nu we met het thema kriebelbeestjes bezig zijn, komen de kinderen allemaal met insecten aanlopen, om te vragen wat dit nu weer voor een soort is. Vaak heb ik mijn antwoord wel klaar, maar met bepaalde soorten bomen of planten vind ik het toch vaak wat lastiger.

Maar gelukkig is er dan nu het boek ‘Soortenschat’. Dit boek is dé canon van de Nederlandse en Belgische natuur. Welke soorten zou je als inwoner echt moeten kennen? In het boek kun je meer dan 100 soorten vinden. Een hoop kende ik al wel bij naam, maar er waren ook soorten waarvan ik dacht: ‘Die heb ik inderdaad wel eens gezien, maar ik zou de naam eigenlijk niet echt weten.’ Met dit boek kun je beetje bij beetje een kenner worden van de natuur in je directe omgeving. Gewoon, soort voor soort!

Leerzaam en interessant

Wat word ik blij van dit boek zeg! Sowieso vind ik het idee erachter echt geweldig. Want de natuur is gewoon ontzettend leuk en inspirerend. En het wordt alleen maar leuker als je er meer van weet. Soortenschat is heel laagdrempelig. Je kunt gewoon zelf kiezen waar je het liefst wil beginnen. Als je maar gewoon begint! Op elke pagina komt een nieuwe soort aan bod. Het boek bevat zowel cartooneske als natuurgetrouwe illustraties. Verder is er heel veel informatie te vinden. Zo kun je bij elke soort vinden waar hij te vinden is en wanneer in het jaar.

Maar het allerhandigste vind ik dat ze bij elke soort een ezelsbruggetje kunt vinden, hoe je de naam van de soort het beste kunt onthouden. Want hoe vaak denk je wel niet: ‘Ik heb het wel een keer gehoord, maar ik kan er niet opkomen?’ Dat is met dit boek dus verleden tijd! Uiteindelijk kun je je eigen schatkist gaan vullen, door achterin het boek aan te kruisen welke soorten je al kent en hebt gezien. En als leuk extraatje staan er ook nog test- en oefenkaartjes in, zodat je kunt oefenen met alle soorten uit dit boek! En deze kun je ook nog online vinden, zodat je ze kunt printen en thuis kunt oefenen. Ben je benieuwd naar deze kaartjes, dan kun je ze hier downloaden!

Specificaties ‘Soortenschat – Kindercanon van de natuur in de Lage Landen’

Auteur: Geert-Jan Roebers | Illustraties: Pieter Fannes | Uitgeverij: Gottmer | 9789025773632 | juni 2022 | 160 pagina’s | meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

footer 5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.