Springlevend – een boek met antwoorden op levensvragen

Op de kaft van dit boek staat springlevend meisje. Rode appelwangetjes, blonde haren en springend op een grasveld onder de zon met een prachtige regenboog. Je denkt wellicht dat dit meisje heel relaxed in het leven staat zonder zorgen. Maar in feite is het een meisje die vol zit met vragen. Levensvragen van kinderen waarin de de makers van dit boek proberen antwoord op te geven.

Synopsis

Je vraagt je weleens iets af over het leven. Zoals waarom zijn mensen soms onvriendelijk? Houden mijn ouders echt wel van me? Moet ik altijd de beste zijn? En waar is mijn opa nu hij er niet meer is? Op elk van die vragen bestaat een heel mooi antwoord. En die antwoorden vind je in dit boek. Een boek voor kinderen vanaf 7 jaar. Ook voor grote mensen en heel nieuwsgierige jongere kinderen mag ook!

Onvoorwaardelijke liefde en diversiteit

Als je het boek Springlevend doorleest valt de onvoorwaardelijke liefde en diversiteit in situaties je direct op. Heel duidelijk wordt beschreven dat ouders van je houden. Ook als ze weleens streng doen of onaardig. Ook andere mensen in je omgeving doen wel eens naar of vervelend. In dit boek leer je om van iedereen te houden en vooral van jezelf. Als je van jezelf houdt dan doe je ook lief voor je medemens.
Elk antwoord op een levensvraag wordt gegeven zonder oordeel naar andere mensen. Er is respect voor diversiteit en de dosis optimisme en engelengeduld is hoog.

waarom heb ik een mond

Ontelbare levensvragen in Springlevend

In Springlevend staan heel veel vragen, echt ontelbare levensvragen en de makers van het boek willen zelfs nog meer vragen ontvangen van de lezers. Ze hebben zelfs hun adresgegevens achter in het boek opgenomen zodat je je vragen op kunt sturen. In 19 hoofdvragen wordt je ondergedompeld in een positieve flow en word je zelfs als volwassene weer even met beide benen op de grond gezet. Je gaat zelf nadenken over de vragen en over welke antwoorden jij zou geven. En ik kwam regelmatig tot de conclusie dat ik het heel anders, niet persé slechter, maar toch echt minder goed zou hebben uitgelegd. Dit is echt een boek waarin je elk woord wil voorlezen, om vooral niks van de lading te missen om het antwoord duidelijk bij het kind aan te laten komen.

Een van de vragen die vooral pubermeisjes zich stellen bijvoorbeeld is of ze wel mooi genoeg zijn. Het antwoord lijkt te beginnen met echte mooiheid zit van binnen, maar toch weten ze het zo te draaien dat je ook de mooiheid van een mens van buiten kunt ervaren.

springlevend levensvragen

Mindfulness

Ook ik ben nieuwsgierig aangelegd en ik stel ook graag vragen. Kritische vragen en gekke vragen, eigenlijk is geen vraag mij te gek. Als je vragen stelt sta je open voor nieuwe ervaringen en wil je dingen leren. Maar soms worden al die vragen je even te veel. Dan wordt het een soort moeten, en daar heb je wel eens genoeg van. En zelfs daar is een levensvraag over gesteld in Springlevend. En het antwoord is zo mooi! Mindfulness met kinderen en volwassenen in 1. Ik realiseer me dat dit een prachtig boek is om interactief voor te lezen aan kinderen. Welke antwoorden zouden zij geven op vragen? Droom maar eens weg en laat je gedachten de vrije loop nemen.

springlevend

Springlevend illustraties

Ik word altijd intens blij als ik een boek met illustraties zie waarin rekening gehouden wordt met de diversiteit op de wereld. En dan heb ik het niet alleen over een jongen en een meisje. Een kind, een ouder en grootouders. Maar ik heb het over lichamelijke verschillen. Huidskleur, lengte, dik of dun. Met een bril of zonder een bril en zelfs een jongen in een rolstoel komt voorbij.

In de illustraties is gestempeld, gekleurd, getekend, geverfd, gekreukeld, geknipt en geplakt. Fijntjes en grof. Heldere kleuren en donkere kleuren. Het komt allemaal voorbij. Maar 1 ding is springlevend aanwezig. De regenboog is bijna op elke pagina wel te vinden. En niet zoals je denkt als een regenboog, maar lekker out of the box zoals je wellicht is opgevallen dat ik de kopjes van deze recensie heb gedaan. Complimenten voor Hedie Meischke.

wat moet ik doen als ik verdrietig ben

Auteur

Ilse Krabben schreef Springlevend. Zij werd hierin geïnspireerd door de vragen die ze zelf had als kind. Omdat ze zelf geen makkelijke jeugd heeft gehad hoopt ze dat dit boek voor kinderen een vriend wordt. Een kindervriend die ze helpt om de wereld om hen heen en de volwassenen beter te begrijpen.

Ze hoopt alle kinderen het gevoel en geloof te mogen meegeven dat ze waardevol zijn. Wat mij betreft bereikt ze dit zeker met dit boek. Maar niet alleen voor kinderen.

Want ook voor de volwassenen die dit boek voorlezen zitten wijze lessen verstopt. En als je die nog niet had ontdekt tijdens het voorlezen dan ontdek je ze wel in de 3 pagina’s tellende brief die ze schreef uit naam van jouw kind.

Wat is Springlevend een prachtig boek. Een eye-opener waarin je kritisch naar jezelf leert kijken en de wereld een betere plek laat zijn gestart vanuit je zelf. Een boek dat inspirerend en lerend is voor kinderen en volwassenen. Een boek dat elke ouder, leerkracht en coach in zijn boekenkast mag hebben om de antwoorden op de levensvragen van kinderen te helpen beantwoorden.

Ellen Snuverink – mede-eigenaar StoerLeesVoer

Specificaties Springlevend

Auteur: Ilse Krabben | Illustraties Hedie Meischke | Uitgeverij Clavis | 9789044844832 | maart 2022  | 56 pagina’s | meer informatie bij de lokale boekhandel of via deze link

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

springlevend
footer 5

ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.