Tess Rex – een stoer en kleurrijk dinoboek

Boeken over dino’s: dat is toch iets voor jongens? Nou, dan ken je Tess Rex nog niet. Want Tess is anders dan andere dino’s. Een boek voor alle stoere meisjes (en vooruit, ook voor jongens), waarbij de vertaling is gedaan door Georgina Verbaan.

tess rex

Tess Rex: voor alle stoere meisjes (en jongens)

Ed laat weten dat zijn speelgoed verboden terrein is voor zijn zus. Want dino’s zijn voor jongens! Maar hij weet niet dat zijn zus Tess Rex achter de hand heeft: een grote stoere en woeste meisjesdino. Ze heeft alle kleuren van de regenboog en speelt ruige gitaarsolo’s. En je moet haar zeker niet onderschatten: ze is net zo sterk als een jongen.

dino

Een boek dat vooroordelen aan de (dino)kaak stelt

Tess Rex is een boek dat gendergelijkheid als hoofdthema heeft. Hierdoor ga je nadenken over de vooroordelen rondom rollenpatronen die je misschien zelf (onbewust) wel hebt. Want is het zo dat dino’s alleen voor jongens zijn? Houden alleen jongens van stoere dingen?

De jongen in het boek noemt allerlei dingen die in zijn ogen zogenaamd stom zijn, omdat ze meisjesachtig zijn. Denk aan giechelen, huppelen en het nippen van thee. Op hoge hakken taartjes bakken. Touwtje springen met vriendinnen. Hij benoemt dat wat neerbuigend, alsof dat minder is dan de dingen die jongens doen. En dat is denk ik ook hoe dit nog steeds vaak benoemt wordt naar kinderen: sommige dingen zijn voor jongens, andere voor meisjes. Terwijl er ook zat jongens zijn die houden van glitters! Of meisjes die dolgraag een potje stoeien.
Het einde van Tess Rex is verrassend, en past helemaal in het thema!

Vertaling door Georgina Verbaan

De vertaling van Tess Rex is gedaan door Georgina Verbaan. En dat heeft ze erg goed gedaan! Het boek is op rijm geschreven. Daar had ik even voor nodig om dat door te krijgen, omdat de teksten qua opmaak soms wat verspreid over de pagina staan. De rijm verloopt vlot, wat het prettig maakt om voor te lezen.

In het boek zitten qua woordenschat soms wel wat lastige woorden voor jonge kinderen, die meestal ook nodig zijn om het te laten rijmen. Denk bijvoorbeeld aan de woorden of uitdrukkingen: ‘kippig’, ‘nippen’, ‘je bent bitter’, ‘met veel misbaar’ en ‘dit is een klucht’.  Maar dat is een mooie manier voor kinderen om met nieuwe woorden in aanraking te komen! En als je die woorden een keer uitlegt, leren ze meteen een paar nieuwe woorden.
Ik weet zeker dat dit boek in mijn kleuterklas heel enthousiast ontvangen zal worden. Door de jongens én de meiden!

dino

Specificaties Tess Rex

Auteur: Michelle Robinson | Illustraties: Deborah Allwright | Vertaling: Georgina Verbaan | Uitgever: Fontaine Uitgevers │ 9789464040234│maart 2021│33 pagina’s│meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier

tess rex
Footer5
Kelly
Delen is enorm lief

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.