To Lie For, een Street Academy 1 van Chinouk Thijssen

Vanuit elke hoek wist het bericht mij te bereiken dat niemand minder dan Chinouk Thijssen een nieuwe spannende YA boekenserie ging schrijven. En toen deel 1, To Lie For, daar eindelijk was knalde de tsunami van enthousiasme rond op de socials. Want Thijssen is hot and happening. Ze weet als geen ander om haar spannende boeken (en tevens ook prachtige jeugdboeken) tot leven te brengen bij haar doelgroep. Een doelgroep wat graag op socials zit, niet graag leest en toch Thijssen haar boeken verslind als warme broodjes met een goed gevulde boba on the side. Ben je klaar voor deze nieuwe flitsende wereld van socials en dansers? Een wereld waar de concurrentie moordend is?

To Lie For, een Street Academy 1 van Chinouk Thijssen clavis young adult ya boek boekenserie dansen tiktok concurrentie thriller moord spannend horror samenvatting review recensie inkijkexemplaar voorkant cover kader

Street Aacademy 1 – To Lie For samenvatting

Shay, Tatum, Maeve, Gigi en Aysegül hebben niet veel, maar ze hebben er wel alles voor over om toegelaten te worden tot STREET ACADEMY. Wanneer ze auditie mogen doen, slaat de sfeer om. De vriendinnen ontvangen dreigberichten van iemand die hen wil tegenhouden. De boodschap? Vertrouw niemand. Want de concurrentie is hard in een wereld vol streetdancers. Moordend zelfs. Een slasher in de streetdancewereld, nog bloedstollender dan de succesvolle Truth or Dance-trilogie. Voor young adults.

Ik spot altijd muziek in boeken zodat ik deze kan gebruiken in mijn boekrecensies. Maar Chinouk Thijssen maakt het me makkelijk. Voor Street Academy – To Lie For heeft ze een Spotify playlist aangemaakt met alle nummers die in het boek voorbij komen + andere bijpassende en uiteraard dansbare nummers.

Snelle slasher

Iets wat Thijssen kenmerkt als YA auteur is haar liefde voor het slashergenre. Een liefde die ik deel! Niks lekkerder dan soms een goede slasher te zien, of om over te lezen. Lezen vind ik vaak nog heftiger omdat de beelden dan als vanzelf gaan leven in mijn fantasievolle en actieve brein. To Lie For is een slasher maar het alleen dat noemen zou te simpel zijn. Want het is ook een whodunnit, thriller en een coming of age. En tevens kan je dit boek een Cluedothriller noemen. Mijn vorige read was ‘Een voor een‘ en laat dat nou ook een Cluedothriller zijn. Hoe toevallig. Beide totaal anders, beide wel dat genre waardig. Ik ga hier verder niet over uitweiden, als je het boek leest snap je wat ik bedoel.

Triggerwarnings

Andere triggerwarnings uit To Lie For – Street Academy zijn: moord, zelfmoord, bedreiging en stalking.

hoofdstuk 1, een Street Academy 1 van Chinouk Thijssen clavis young adult ya boek boekenserie dansen tiktok concurrentie thriller moord spannend horror samenvatting review recensie inkijkexemplaar

To Lie For scholieren samenvatting

Mag jij een boek van Chinouk Thijssen lezen voor je schoollijst, gefeliciteerd! Heel fijn dat jouw school openstaat voor populaire en YA auteurs. Zoek je nu vervolgens een samenvatting en antwoorden zodat je snel klaar kan zijn? Dan zit je hier goed, alhoewel.. ik ga je toch echt motiveren om To Lie For zelf te lezen. Het is namelijk een dun boek, het leest snel en het zal een ruime doelgroep aanspreken. Wat ik daarmee bedoel? Het boek zit vol met diverse karakters en elk karakter heeft eigen problemen en struggles in het leven. Armoede, schulden, twee moeders, overleden ouder, verwaarlozing, non-binair, social media fame and shame. Het zal heel veel jongeren aanspreken.

Pak dat soort dingen ook op voor je boekverslag, boekbespreking of wat je ook mag doen voor school. Chinouk Thijssen weet als geen ander om een hele diverse en realistische greep uit onze samenleving te doen. Maatschappelijke problemen en actuele dingen zijn soms net zo benauwend als het slasherverhaal wat eromheen afspeelt. Zo heb ik echt te doen met de persoonlijke situatie van Shay. Heel interessant om hier in te duiken vanuit diverse oogpunten, zowel van ouder als van kind. En ook het onderdeel angst kan je dus vanuit diverse oogpunten bekijken en bespreken.

Social media is ook een groot onderwerp waar je lekker in kan duiken. Wat zijn bijvoorbeeld de etiquette hierin voor jou en je omgeving? Is het een go or no go om bijvoorbeeld een lijk te filmen? En wat laat je allemaal zien voor likes? En wanneer ben je relevant?

Street Academy

To Lie For is de start van een nieuwe boekenserie en dat laat Thijssen goed voelen ook. Zo’n einde kan en mag toch niet? Vanaf het eerste moment stap je in een achtbaan aan diverse gebeurtenissen. De hoofdstukken zijn kort, de plottwists zijn intens en je brein draait overuren. Als een zinderende TikTok choreo vraag ik me af wat nou relevant is en wat niet. Soms overvalt een angst me en dan weer juist een emotioneel element. Thijssen weet alles in een kort boek te stoppen. Je leest mee vanuit twee povs, Shay en Tatum. Twee meiden die onderdeel zijn van een vriendengroep van 5.

Die vriendengroep heeft een stabiele en fijne basis. Er is niet heel veel gekibbel en dat vind ik altijd fijn. Alle aandacht voor de individuele karakters, hun leven en alle ontwikkelingen die er volgen. Chinouk Thijssen weet als geen ander voor haar doelgroep te schrijven maar schroomt niet om zelf wat elementen vanuit haar kennis en kunde te vervlechten. Zoals het Cluedo element, klassieke dansfilms, slasher elementen, bepaalde muziek en de kritische noot dat het echt not done is om een net overleden iemand te filmen. Die mix zorgt voor de magie waardoor haar boeken zo geliefd zijn. To Lie For eindigt echt niet tof (hallo cliffhanger) en ik kijk uit naar Street Academy 2!

Geschikt voor lezers vanaf ongeveer 15 jaar, check de triggerwarnings bij twijfel!

Muziek uit het boek: Kraak & Smaak – Squeeze Me

Boekentips passend bij Street Academy

Smaakt To Lie For – Street Academy naar meer? Hieronder nog wat leestips van vrouwelijke Nederlandse YA auteurs die heerlijk spannende boeken schrijven. Spannend soms in de vorm van een whodunnit, horror of thriller. Anderen meer roman met rauwe werkelijkheid en een randje bovennatuurlijk.

Specificaties To Lie For Street Academy 1

Auteur: Chinouk Thijssen | Uitgever: Clavis | Februari 2024 | 192 pagina’s | 9789044854206 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Clavis of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.